Kézilabda
Szőke Szonja

144 éve született Brüll Alfréd

Publikálva: 2020.12.10 Frissítve: 2020.12.08 MTK Budapest

Legendás elnöksége idején példátlan sikereket ér el klubunk.

Brüll Alfréd nevének említése nélkül nem lehet, illetve talán nem is érdemes beszélni az MTK-ról. Mint a magyar zenéről Bartók, a költészetről Radnóti, vagy épp a színházról Latinovits nélkül.

Érdemeiről, illetve az MTK-ért tett erőfeszítéseiről hosszú könyveket lehetne írni, a legfontosabbakról mi is megemlékeztünk  már ezen a honlapon.

1876. december 10-én született, számos sportegyesület elnöke vagy tiszteletbeli elnöke volt. A hat nyelven beszélő Brüll a magyar sport, kiváltképp a birkózás és a labdarúgás ismert mecénása. 

1903-ban csatlakozott az MTK vezetéséhez, ahol rögtön alelnöknek választották, hiszen nagyszerűen ismerték az egyesületnél. A sport volt a szenvedélye, és rendkívüli nyitottsággal fordult az új sportágak felé. A legenda szerint övé volt az első automobil Budapesten, illetve az első autóverseny megrendezésében is komoly szerepet vállalt.

Alelnöki tisztségét követően 1905-től majd negyven éven át volt az MTK elnöke.

Klubunk mellett az úszószövetségnél, a tornászoknál és birkózóknál is ő töltötte be az elnöki pozíciót. A magyar mellett a Nemzetközi Birkózó Szövetség is elnökének választotta meg. Továbbá az alakuló MLSZ ülésein is tevékenyen részt vett.

Brüll a kor szellemével ellentétben nem a kaszinókban, hanem a lelátón érezte otthon magát. A sikeres üzletember óriási vagyonából rengeteget áldozott a sportra. A szerződésben rögzített jutalmakon kívül hol aranyórával, hol aranygyűrűvel kedveskedett játékosainak. 

1906-tól a Sport-Világ, 1908-tól a Nemzeti Sport munkatársaként dolgozott.

1911-ben Budapest város vezetése, Brüll Alfréd kérésére sportpálya építésére adott telket az MTK-nak a város szélén. A stadion építése 150 ezer pengőjébe került a bőkezűen adakozó elnöknek.

Finanszírozta a szegény sportolók taníttatását, illetve munkát adott a sikeres versenyzőknek, hiszen a korban nem lehetett a sportból megélni. A sportolóknak mindig a következőket mondta:

„Ne pénzzel, hanem eredménnyel gyere vissza”.

Elnöksége idején sorra érkeztek a példátlan sikerek. A labdarúgók a harmincas években mindössze egyszer, 1934-ben nem végeztek az első három között a bajnokságban. A többi szakosztály sportolói is remekült teljesítettek, hiszen az atléták, a birkózók, az ökölvívók és az asztaliteniszezők is sorra nyerték a bajnokságokat, olimpiai érmeket.

Hogy mennyire szívén viselte klubunk sorsát, azt mégis életének egyik legtragikusabb momentuma érzékelteti a legjobban. 1940-ben – a második zsidótörvény hatására – 35 év szolgálatot követően úgy döntött (Preiszman Lajossal és Fodor Henrikkel egyetemben), hogy búcsút int a Hungária FC-nek, hátha így meg tudja menteni azt. Ami pedig talán még ennél is beszédesebb, hogy a klub akkori sportolói és munkatársai, miután értesültek Brüll Alfréd szándékáról, úgy döntöttek, inkább feloszlatják a sportegyesületet, minthogy nélküle folytassák.

A világháború alatt ismeretlenek azt üzenték neki, hogy Horthy leállítatta a zsidóüldözést, ezért a svájci emigrációját követően 1944 nyarán visszatért Budapestre. Azonban 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot. A Gestapo Brüll Alfrédot május 10-e körül hurcolta el az Andrássy út 9. szám alatti villájából. Először a csepeli Mauthner-telepre, polgári internáló táborba került, majd Kecskemétre, a téglagyár területén felállított gyűjtőtáborba vitték, ahova 5413 zsidót zsúfoltak be.

A borzalmakat túléltek visszaemlékezései szerint 1944 decemberében, néhány nappal 68. születésnapját követően az auswitzi tábor egyik gázkamrájában halt meg.

Brüll Alfréd emlékét a Kozma utcai izraelita temetőben családi sírbolt őrzi.

A róla elnevezett tehetséggondozó-akadémia segíti a legígéretesebb MTK-s fiatalok fejlődését

Három éve a VIII. kerületi és a fővárosi önkormányzat jóváhagyta az MTK Budapest kérését, így a 2017 júniusától a Törökbecse utca Brüll Alfréd nevét viseli.

2019-ben, Brüll Alfréd születésének 143. évfordulóján az MTK Budapest, az MTK Baráti Kör, a MAZSIKE és Terézváros önkormányzata, úgynevezett „botlatókövet” helyezett el a VI. kerületi Andrássy út 9. számú ház, az egykori Brüll-villa előtt.

Brüll Alfréd emléke a mai napig él az MTK-család minden tagjában, minden MTK-s címerben, minden kék-fehér mezben, minden létesítményben, ahol klubunk sportolói készülnek a „Citius, altius, fortius!” jegyében. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!