Atlétika
Jankovics Dániel

Taekwondo U21-es Európa-bajnokság

Publikálva: 2017.04.09 Frissítve: 2017.04.09 Taekwondo

Április 6-9. között Szófia adott otthont a 21 éven aluliak Európa-bajnokságának. Az MTK Budapest taekwondo-szakosztályát Patakfalvy Csenge (62 kg) és Patakfalvy Luca (49 kg) képviselte.

40 ország 436 versenyzője mérettette meg magát a bolgár fővárosban.

Április 6-án, az első versenynapon lépett küzdőtérre a Brüll Alfréd Akadémia tagja, Patakfalvy Luca.  Első ellenfele az osztrák Stingl volt. Luca remekül kezdett, az első menet végén 5-1-re vezetett. A második másfél percben kicsit megtorpant a lendülete és az osztrák leány 6-5-re feljött. Az utolsó menetben nem sokat változott a kép, Luca irányított, végig vezette a találkozót, és a vártnál kicsit szorosabb eredménnyel, de 9-8-ra győzött és ezzel bekerült a legjobb 16 közé.

Itt a szerb Demnjanovics várta, akinek már jegyzett felnőtt eredményei voltak, míg Luca, a maga 16 évével a legfiatalabbak közé tartozott.

Az elején Luca szép ütéssel szerzett vezetést, így egypontos előnnyel ért véget az első menet. Utána felváltva estek a pontok, és egyszer a szerb leány át is vette a vezetést, ám versenyzőnk gyorsan kiegyenlített, majd ismét hozzá került az előny a menet végére. Az utolsó felvonásban a szerb kiegyenlített, de a vége előtt pár másodperccel Luca villant egy fejrúgással és egy ütéssel, és a végén 10-6 arányban diadalmaskodott. Nagy csata volt, végig kiegyenlített küzdelem folyt, de a végén versenyzőnk remek hajrával megszerezte második győzelmét.

A negyeddöntőben a török Cidem ellen lépett pástra. Egyenlő erők csatájában az első menet Lucáé volt (1-0), a másodikban a török egyenlített (1-1). Az utolsó menet elején a bíró vitatható intése (1-2) megzavarta versenyzőnket, aki kicsit óvatlanul indult el, amit rutinos ellenfele testtalálattal büntetett (1-4). Ezután nem volt mese, versenyzőnknek indulnia kellett, ami óhatatlanul kinyitotta őt. A tapasztalt török leány ezt kihasználta és a végén 10-3-ra meg is nyerte a találkozót. Így Luca végül az 5. helyet szerezte meg a kontinensviadalon.

Április 8-án, az utolsó előtti versenynapon lépett küzdőtérre a szintén Brüll akadémista, Patakfalvy Csenge, a 62 kg-osok mezőnyében. Első ellenfele a román Ionescu volt. Az első menetben egy akciót követően, Csenge érthetetlen módon kipillantott az eredményjelző monitorra, amit ellenfele azonnal kihasznált és egy találattal három pontot szerzett. A szünetben Galambos Bence, válogatott edző alaposan felrázta versenyzőnket, mert ahogy belépett a küzdőtérre és elhangzott a bíró indító vezényszava, villámgyors támadást indított és kilenc másodperc alatt kétszer találta el ellenfele fejvédőjét, majd még egy intéssel máris 7-3-ra átvette a vezetést. A menet végéig még egy intést gyűjtött be a román kisleány, így a felvonása vége 8-3 Csengének. Az utolsó másfél percben Csenge még két pontot gyűjtött és a végén magabiztos 10-3-as eredménnyel győzött.

A nyolcaddöntőben a bosnyák Bjelics következhetett. Versenyzőnk itt már nem bízott semmit sem a véletlenre, és villámgyorsan fejen találta ellenfelét, majd testrúgással 5-0-ra elhúzott. Néhány intés, egy-egy ütés, majd egy újabb fejtalálat és a menet vége 10-3 nekünk. A következő etapban Csenge ismét fejen találta ellenfelét, majd kétpontos testtalálattal 15-3-ra alakult a második felvonás. Az utolsó menetben csak egy-egy intés esett, így alakult ki, a magabiztos 16-4-es végeredmény.

A negyeddöntőben már kifejezetten nehéz ellenfél érkezett, az olasz Martignani személyében, aki ifi Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai induló, felnőtt-világbajnokságon és Európa-bajnokságon is szerepelt már az olasz válogatott színeiben.

Csenge bátran kezdett, de ellenfele jól védekezett. Felváltva estek az akciók, de találat nem született, így a menet vége 0-0. A következő menetben Csenge begyűjtött két intést, ezzel az olasz leány kétpontos vezetésre tett szert. Az utolsó menetben Csenge rohamai és a nagy csata ellenére sem esett már több pont, így az olasz ment az elődöntőbe, Csenge pedig a pontszerző 5. helyen végzett.

Taekwondo U21-es Európa-bajnokság

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!