Atlétika
Szabó Beatrix

Somogyi János évértékelése

Publikálva: 2016.12.29 Frissítve: 2016.12.29 Atlétika

Az MTK Budapest atlétika szakosztálya mindössze 2014-ben alakult újjá, de máris az egyesület egyik legdinamikusabban fejlődő ágává nőtte ki magát. Somogyi Jánossal, a szakosztály elnökével beszélgettünk a 2016-os évről.

– Mik voltak az előzetes célkitűzések a szezonra?

Szerettük volna, ha két élversenyzőnk Krizsán Xénia és Nguyen Anasztázia kijutna az olimpiára, valamint azt is, hogy az Európa-bajnokságra fel tudjanak készülni, egyúttal sikeresen helyt is álljanak ott. Emellett az év elején tudtuk már azt is, hogy Anasztázia Portlandben is rajthoz állhat a fedett pályás világbajnokságon, márciusban, hisz régen teljesítette a szintet.

– Mennyire sikerült ezeket megvalósítani?

Nagyon örültünk, hogy Anasztázia remekül szerepelt Amszterdamban, ahol tagja volt a „szakállas” magyar csúcsot beállító (44.34 mp), 13. helyen végző hazai 4X100-as váltónak. Ezen felül fedett pályás vb-n egy kört tudott menni, plusz megszerezte 60 méteren a szakosztály első felnőtt országos bajnoki címét. Krizsán Xénia, hétpróbázónk a téli szezont sérülése miatt kihagyta, de esetében pedig mindenki roppant büszke volt a felnőtt Eb-n elért 4. (6.266 pont), valamint a riói olimpián megszerzett 16. helyezésére (6.257 pont). Emellett természetesen Szűcs Krisztina junior magyar bajnokságára, Moravcsik Angéla és Magyari Zoltán gerelyhajító eredményeire, valamint Hornácsik Gréta rúdugró teljesítményére és számos egyéni csúcsra, nagyszerű eredményre is büszkék lehetünk. Összességében kiváló esztendőt zártunk.

– Van a szakosztály bővítésére terv a jövőben?

Mindenképpen. Jelenleg ötvenen vagyunk, de a bővítési folyamat exponenciálisan halad előre. Ebben segíteni fog az, hogy augusztusban otthonára lelt az atlétika szakosztály, hiszen felépült a Lantos Mihály Sporttelepen a nyolcsávos atlétika pálya. Innentől sokkal komolyabb a vonzereje a szakosztálynak, de persze ez nem öngerjesztő folyamat, ezért próbáljuk népszerűsíteni mi is az atlétikát és toborozni a fiatalokat.

– Fedett pályán hol tudnak készülni az atlétáink?

A SYMA Csarnok ad jelenleg otthont az edzéseink nagy részének, a gyerekek számára pedig tornatermeket bérlünk. Tervben van, hogy a Lantos Mihály Sporttelepen épüljön futófolyosó is, ami szintén segítené az egyesületet, de egyelőre még nem tudjuk, mikor valósulhat meg ez az elképzelés.

– Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke kiváló atléta volt. Mennyire segít a jelenléte?

Nagy-nagy örömünkre, Péter az utóbbi időben edzőként is komolyan segíti egyes versenyzőink munkáját. Mivel ő maga is atletizált, így neki is szívügye a szakosztály fejlesztése.

– A fiatalok közül kik azok, akik a felnőtt korosztályba lépve is sikeresek lehetnek?

Külön büszkék vagyunk arra, hogy 2017-ben Deutsch Domonkos, Moravcsik Angéla és Hornácsik Gréta is élvezhetik a Brüll Alfréd Akadémia támogatását, ami speciális felszerelésekkel és edzőtáborozási lehetőségekkel jár. Reméljük, hogy ők az elkövetkezendő 4-8 évben meg tudják hálálni a beléjük fektetett bizalmat. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!