Atlétika
Kulunics Vince

Remekeltek az MTK Budapest sakkozói

Publikálva: 2015.06.30 Frissítve: 2015.06.30 Sakk

Egy arany- és egy bronzérmet szereztek az MTK Budapest sakkozói a korcsoportos magyar bajnokságon.

Terbe Zsuzsanna bajnoki címet nyert a 18 év alatti lányoknál, ikertestvére, Julianna ugyanott harmadik lett. Összesen huszonkét MTK sportoló vett részt az egyhetes küzdelemben, közülük  kilencen az első tíz helyezett között zártak, így a kék-fehéreké lett a harmadik legeredményesebb delegáció. Június 17. és 24. között, Balatonlellén rendezték a korcsoportos magyar bajnokság, az év legfontosabb hazai, egyéni korosztályos sakkversenye.

Bár egyéni versenyről volt szó, az MTK sakkszakosztálya végig csapatként működött a bajnokság alatt. A versenyzők közös szálláson laktak és figyelemre méltó, hogy minden játékos helyszíni, szakmai felkészítésben részesülhetett Szabolcsi János, Radnai Ádám és Téglás Balázs, ifjúsági edzők fáradhatatlan munkájának köszönhetően. Két napra Balatonlellére látogatott, és a gyerekekkel dolgozott Kállai Gábor vezetőedző is.

A verseny a feszített tempó mellett is kellemes hangulatban telt, a mérkőzések és edzések mellett olykor közös strandolásra, futásra vagy épp a környék fagylaltozóinak feltérképezésére is jutott idő.

Előzetesen természetesen elsősorban a Brüll Alfréd Akadémia tanulóitól vártak jó szereplést a szakemberek. Marosi Levente, a 16 év alatti fiúk – kiegyensúlyozottnak látszó – mezőnyében harmadik volt a rajtlistán, míg a 18 év alatti lányoknál Terbe Julianna és Zsuzsanna is kimagaslott a mezőnyből, az értékszámok alapján.

Az utolsó napig úgy nézett ki, akár maradéktalanul beteljesülhetnek az MTK-s remények, hiszen Marosi, a záró forduló előtt négyes holtversenyben ugyan, de veretlenül vezette a csoportját, míg a Terbe nővérek az első két helyen álltak. A végjáték azonban kedvezőtlenül alakult, hiszen Marosi Levente előbb kikapott az első helyen kiemelt Papp Tamástól, és a negyedik helyre esett vissza, majd a lányoknál kényszerültek nagy közdelemre Terbéék. Julianna előnyösebb állását vesztette el, de szorongatott helyzetben volt ikertestvére is, hiszen épp a Juliannával egyező pontszámmal álló Árvai Eszter ellen állt vesztésre. A vereség egyben a bajnoki cím elvesztését is jelentette volna, végül azonban sikerült döntetlenre menteni a partit, ami az első helyhez elég volt, ahhoz azonban győzni kellett volna, hogy a célvonal előtt megbotló ikertestvérének megmentse az ezüstérmet. Terbe Zsuzsannának így is nagy gratuláció jár, a Brüll Alfréd Akadémia sakk programjának harmadik országos bajnoki címét nyerte meg, és így a korcsoportos világbajnokságon is képviselheti hazánkat.

Kiemelendő még Fodor Balázs teljesítménye, aki vendégjátékosként szerepelt az MTK-ban. A 16 év alattiak mezőnyében, egészen az utolsó fordulóig matematikai esélye volt a végső győzelemre, de végül hatodik helyen zárt.

A lányok U14-es mezőnye csonka volt, a maga hét indulójával, és ugyan a még rutintalannak számító Zaharov Alexa és Viktória ötödik, illetve hatodik helye nem kiugró bravúr, de mindketten szereztek győzelmet, és olykor erősebb ellenfelükkel szemben is érdemi ellenállást tudtak felmutatni.

Az egy korosztállyal fiatalabb (U12) lányoknál, Koltai Dóra hetedik helye megegyezik az indulási sorszámával, ám teljesítménye a várttól elmaradt, jövőre még ugyanebben a korosztályban lesz módja sikereket elérni. A 12 év alatti fiúknál még két kisebb sikernek örülhetett a küldöttsé, hiszen a kilencedikként záró Gehér Koppány 50 élőnyerést könyvelhetett el, és a sikeres Első Szombat verseny után a korcsoportos bajnokságon se vallott kudarcot. Több mérkőzése rendkívül fordulatosan alakult, különösen a többszörös országos bajnok Karácsonyi Gellért elleni sokáig nyerőnek látszó játszma elbukása fájó. Forgács András ugyanitt tízedik lett, ami nem rossz eredmény, de felkészítő edzőjének véleménye szerint, koncentrációs problémák nélkül ennél több is lett volna a lellei szereplésében.

A legerősebb mezőnyben (U18) játszó Laza Szabolcs számára egyértelműen csalódáskeltő a tízedik hely, de számára is adott még a lehetőség a javításra a következő évben.

Összességében büszke lehet a szakosztály, hogy az MTK a legmagasabb létszámú számú delegációval vett részt ezen a versenyen, valamint arra is, hogy minden ifjúsági versenyzője folyamatos edzői felkészítés mellett sakkozhatott. Jól mutató statisztika, hogy az ifjúsági pontversenyben a Tapolca VSE és a Kőbánya SC után a harmadik legjobb eredményt az MTK érte el. Itt a tisztesség kedvéért megjegyzendő, hogy a lényegében egy sportkörként működő Barcza-BEAC közös zászló alatt indulva az élen végzett volna.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!