Atlétika
Szabó Beatrix

Macon, ahonnan világhódító útjára indult a magyar kajak-kenu sport (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.08.01 Frissítve: 2019.08.01 Kajak-kenu

A magyar kajak-kenu sportot a hat arany-, öt-öt ezüst és bronzéremmel sínre tevő 1954-es vb győztesei közül már csak négyen élnek – közülük a K–4 1000 méteren első kvartett két tagjával, Vagyóczki Imrével és dr. Nagy Lászlóval beszélgettünk.

– Július 26-án, a születésnapja mellett a maconi világbajnoki győzelmet is megünnepli?

Persze! Hatvanöt évvel ezelőtt kajak négyes 1000 méteren győztünk, a kvartettből hárman élünk, Kovács László, Nagy László és én. Sajnos Szigeti Zoltán már elhunyt, de ilyenkor azért összejövünk. Idén is, mindig mondják a srácok, hogy megajándékoztak egy aranyéremmel. (A három kajakos 26-án Balatonfűzfőn ünnepelte a vb-győzelem 65. évfordulóját és Vagyóczki Imre 87. születésnapját – a szerk.)

– Mikor derült ki, hogy mocorog önben valami?

Az Elzett Sportkörben kajakoztam, két későbbi világbajnok társammal, az Elektromosban sportoló Kovács Lászlóval és Nagy Lászlóval úgy láttuk, hogy csapathajóban lenne esélyünk. Mindhárman az MTK-ba, illetve az akkori Bástyába igazoltunk, nem sokkal később Szigeti is odakerült az Építőkből.

– A kajak-kenu manapság – nem utolsósorban a hagyományoknak köszönhetően – roppant népszerű. Hogyan képzeljük el a sportágat a háború után, az ötvenes évek elején?

A mai értelemben vett versenysporthoz hasonlóról nem beszélhetünk, viszont a kajakozás vagy a túrakenuzás, de az evezés is roppant népszerű volt. A Római-parton nyüzsögtek az emberek.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!