Atlétika
Krizsán Xénia

Közel jártunk a bravúrhoz (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.04.21 Frissítve: 2018.04.22 Kosárlabda női

Női kosárcsapatunkat sérülések, betegségek tizedelték a héten. A Vasas Akadémia elleni sorsdöntő Playoutra kilenc bevethető emberrel vágtunk neki, és a mérkőzés jó darabig a kezünkben volt.

Nagy Dóra vezetőedző nem számíthatott a keresztszalag-szakadása miatt sérült Szabó Bettinára, de a hét második felére U20-as játékosunk, Zólyomi Karina is lázas beteg lett. Egyik fontos pontfelelősünk, Adamecz Lilla még fejsérüléséből lábadozott, csak csütörtöktől végezhetett teljes értékű munkát.

Így újszerű rotációval várhattuk a Playout harmadik fordulóját, ahol az ellenfél az a Vasas Akadémia volt, amely ellen utoljára tétmeccset 2015-ben tudtunk nyerni, és amely múlt szombaton meglepő vereséget szenvedett el a BEAC Újbuda vendégeként.

Pasaréten Horváth Betti, Pál Szandra, Adamecz Lilla, Székely-Horváth Zsuzsanna és Szabó Flóra kezdtek, igaz, a találkozó csaknem tíz percet csúszott, mivel a szükséges orvosi személyzet nem érkezett meg időben.

Pontatlanul, erőtlenül kezdtünk, a házigazdák 6-0-ra el is léptek. Görcsös játékunkat, a sok-sok eladott labdát, pontatlan dobást Zsuzsi kapitány módjára törte meg, amit a csurig töltött vendégszektor hangos ovációval fogadott. Mintha otthon játszottunk volna, olyan hangulatot teremtettek szurkolóink.

Részben ennek is köszönhetően 10-0-ás futásba fogtunk, magasposzton számolatlanul harcoltunk ki fontos faultokat, majd a vonalról biztos kézzel értékesítettük büntetőinket. Az ex-MTK-s Böröndy Vivien azért jól felborzolta az idegeinket, mikor zónánkat átdobva újra vezetéshez juttatta az akadémistákat. Az első negyed lezárása azonban sokkal jobb helyen volt kapitányunk kezében, Zsuzsi 2+1-es akciójával 15-15-ös állással jöhetett a kisszünet.

A folytatásra egyre nagyobb szerephez jutottak a padról jövők. Horvát centerünk, Andrijana Cvitkovic 8 ponttal szállt be az első félidőben, de U20-as válogatott bedobónk, Szeitl Vanessa is hozzátett a játékhoz agresszív védekezésével. Nem beszélve Koch Dóráról, aki a kritikusnak számító elzárások után, védekezésben mindenkit ki tudott segíteni, még akkor is, ha éppen a több fejjel magasabb szerb Jefimija Karakasevics jött szembe.

Böröndy újabb hármasával ugyanakkor újra a fehérmezesek kerekedtek felül, riválisunk húzóembere azonban nem sokkal később technikait kapott reklamálásért. Lélektanilag ismét mi kerültünk jobb helyzetbe. Annak rendje-módja szerint meg is érkezett – az addig elég csöndes – Betti első triplája, majd Lilla és Andy dupláival félidőben már mi vezettünk egy ponttal.

A nagyszünet statisztikája sajnos rámutatott súlyos védekezésbeli hiányosságainkra. Az ellenfél 11-gyel több lepattanót gyűjtött húsz perc alatt, melyből 12 támadólepattanó volt. Ezeket visszatéve, 10 pontot engedtünk a Vasasnak, amely amúgy mezőnyből még 30 százalékkal sem dobott, ezekkel a lehetőségekkel viszont úgyszólván mi hoztuk őket könnyű helyzetbe.

A harmadik negyed sem hozott látványosabb mérkőzést, az első öt percben összesen hét pont esett, ennél is nagyobb gondnak tűnt azonban a faultarány megborulása. Míg húsz perc alatt csupán nyolc alkalommal szabálytalankodtunk, hat perc leforgása alatt gyorsan 5-öt fújtak ránk – miközben egyetlen hazai szabálytalanságot „nem követtek el” – a  játékvezetők. Ezeket természetesen kihasználta a Vasas, 39-39-nél Nagy Dóra időkéréssel próbálta felrázni az összes pályán tartózkodót .

Rangadóhoz méltóan, a kiélezett játék folytatódott, egyik fél sem engedte nagyobb távolságra a másikat. Betti ezúttal a hárompontosvonalon belülről volt eredményes, majd Szandi sarok triplájával újból előnybe kerültünk.

Az újból egálról induló utolsó játékrész hasonló folytatást hozott. A második félidő 12. percében érkezett ennek az etapnak az első hazai szabálytalansága. Támadójátékunk sem volt elég ahhoz, hogy ez másként legyen, elmaradtak az agilis betörések, magabiztos labdajáratások. 7-0-ás szériával nyitva ellépett a Vasas, amire érkezett Nagy Dóra újabb jól időzített időkérése.

Előnyük ugyanakkor még ezután is csak nőtt, 59-48-nál érte el a csúcsát a különbség, ahonnan még elindítottuk utolsó huszáros hajránkat. Flóra büntetőkből, Lilla mezőnyből, Zsuzsi újabb faulttal együtt értékesített kosárral segítette a kapaszkodást. Az utolsó öt percre érkezve Betti hármasával még nem, de Dorci elképesztő duplájával már megvolt az egyenlítés is.

Emberfeletti munkával jöttünk vissza a meccsbe, aminek a hajrája azonban kicsúszott a kezünkből. Támadásban hiányzott a precizitás, védekezésben pedig csak faulttal tudtunk megálljt parancsolni az utolsó pillanatban.

Végeredmény: Vasas Akadémia – MTK Budapest 66-62 (15-15, 17-18, 14-13, 20-16)

STATISZTIKA

Legjobb dobóink: Horváth Betti 18/6 pont, Andrijana Cvitkovic 10, Szabó Flóra 10, Székely-Horváth Zsuzsanna 10, Adamecz Lilla 7

Nagy Dóra: – Rövid a padunk, sajnos sérülések hátráltatnak bennünket. Adamecz Lilla az agyrázkódás után még nem jött teljesen rendbe, Pál Szandra is fájós vállal játszott. Volt esélyünk győzelemre, azonban a lepattanócsatát csúnyán elveszítettük, többek között emiatt sem sikerült nyernünk.

A Vasas Akadémia ezzel a sikerével 6 győzelemmel bebiztosította kilencedik helyét a tabellán. A kiesés elkerüléséért jövő szombaton a BEAC Újbuda otthonában vívunk élet-halál harcot.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!