Tenisz
Fucsovics Márton

Ilyen lesz az új Hidegkuti Nándor Stadion (GALÉRIA)

Publikálva: 2014.12.05 Frissítve: 2014.12.22 Labdarúgás

Eredményesen zárult az MTK, Hidegkuti Nándor Stadion és környezete fejlesztésének építészeti tervpályázata. A győztes a Bord Építész Stúdió Kft. lett. A díjakat dr. Deutsch Tamás, az MTK elnöke ma adta át a Magyar Építészek Házában.

Az MTK több, a nyilvánosság előtt is megjelent koncepcióterv vizsgálata és részletes beruházási program kimunkálását követően, 2014. szeptember 16-án jelentette meg az építészeti tervpályázat kiírását.

A tervpályázat célja az volt, hogy a teljes bontást követő újjáépítés, a sport előírásokat maradéktalanul teljesítő és a közönségigényeket biztonsággal kiszolgáló, új stadion megépítése, versengő tervek alapján történjen.

Az építész tervpályázat végső, pályamű-alkotási szakaszába 12 felkészült tervező szervezet került, köztük egy holland és egy spanyol tervezőiroda.

A pályázatoknak nemcsak az 5.000-5.500 néző befogadására alkalmas, kulturális, közösségi, sportmúzeumi tereket is magában foglaló labdarúgó stadion megépítésére, hanem annak városi környezetére is javaslatokat kellett tenniük. A benyújtási határidő 2014. november 25. volt.

A meghívásos, titkos tervpályázatra beérkezett pályaművek változatos és többségükben magas színvonalú építészeti válaszokat adtak a kiírásban feltett kérdésekre, több lehetséges és meggyőző alternatívát mutattak be az MTK új stadionjának megépítésére, illetve ahhoz számtalan használható ötlettel járultak hozzá. Az alapvető elvárást teljesítve, a beérkezett pályaművek mindegyike megfelelt tartalmában és részletezettségében a kiírásban megfogalmazott, az UEFA, a FIFA és a Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzataiban foglalt elvárásoknak, annál is inkább, mert az MTK az átadáskori legmodernebb sporttechnológiát képviselő létesítményt kíván felavatni. A pályázat, a kiírói szándékoknak megfelelően a városias megjelenést mutató, de a stadion arénajellegét is biztosító megoldások versenyévé vált. A pályázók gondot fordítottak a lakókörnyezet minőségének javításában fontos szerepet játszó attraktív épület kialakítás mellett a burkolt vagy fásított közterek megfogalmazására is.

A bíráló bizottság a tervpályázati kiírás részletes programjában megfogalmazott célok és szempontok alapján értékelte az egyes pályaműveket, különös tekintettel a beruházási programnak és a funkcionális követelményeknek való megfelelésre, az építészeti kialakítás minőségére, a környezetbe illeszkedésre és nem utolsó sorban a gazdaságos üzemeltetés és energiatakarékosság szempontjaira.

Ilyen lesz az új Hidegkuti Nándor Stadion (GALÉRIA)

Összességében a Bord Építész Stúdió Kft., Bordás Péter vezető tervező által vezetett alkotógárda oldotta meg legjobban a feladatot és nyerte el az első díjat. Ez a cég készített korábban a debreceni stadion terveit. További három pályamű kapott díjat, de a számtalan hasznos javaslat miatt a színvonalas verseny további nyolc résztvevője is megvételben részesült.

Az elöregedett, egyes részeit tekintve balesetveszély miatt lezárt Hidegkuti Stadion nyomdokába lépő, új létesítmény 2016 június végére készül el.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!