Karate
Sterck Laura

Deutsch Tamás szerint a járvány elleni küzdelemben az első félidő után vezetünk

Publikálva: 2020.05.22 Frissítve: 2020.05.22 MTK Budapest

„Példamutató volt az MTK-sok fegyelmezettsége és összetartása.”

Az MTK Budapest elnöke szerint a klub sportolói, edzői, a szakmai stábok és a munkatársak is minden szabályt betartva, egymást támogatva viselkedtek a koronavírus-járvány kezdetétől, és biztos benne, hogy így tesznek a jövőben is.

– A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az első játékrész után nálunk az előny – kezdte értékelését dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, akit arra kértünk, hogy tekintse át velünk az elmúlt bő két hónap történéseit. – Amikor a járvány felütötte a fejét Magyarországon is, az MTK Budapest az elsők között döntött a járvány elleni védekezés  szabályairól, a szükséges korlátozásokról, amelyek betartásával a klub sportolói, sportszakemberei és munkatársai is biztonságban érezhették magukat. Néhány nappal később – összhangban Magyarország Kormányának intézkedéseivel – újabb ügyvezető elnöki rendelkezésben szabályoztuk a klub létesítményeiben a munka, a mozgás, az edzés lehetőségeit.  Ennek is az eredménye, hogy munkatársaink, sportolóink – betartva az óvintézkedéseket – egészségben vészelték át a kijárási korlátozások időszakát, elkerülte őket a betegség.

– Lehet tudni, hogy mi vár a magyar sportra?

– dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkárasszonnyal értek egyet, aki minap az egyik online konferencián a következőket mondta: „Nehéz megjósolni a jövőt, de az biztos, hogy a sport tartósan meg fog változni, a nemzetközi eseményeket a fokozatosság elvét betartva lehet csak újraindítani. Viszont annak erejével és az életre gyakorolt hatásával továbbra is számolni kell. A jövőben is szeretnénk minél több sporteseményt Magyarországra hozni, sportoló nemzetté válni és az utánpótlás-nevelést továbbra is prioritásnak tekintjük.”

– Miként készültek ebben az időszakban az MTK Budapest sportolói az otthonukban úgy, hogy közben sokakat az érettségi is érintett?

– Az első naptól kezdve ámulva figyelem azt a kreativitást, amivel edzőink, sportolóink ezt az akadályt vették. Munkatársainknak a lehető leggyorsabban biztosítottuk azokat a technikai feltételeket, amelyek az otthoni munkavégzéshez szükségesek, így ezek segítségével gördülékenyen tudtak átállni „home office” -ra. Az edzők pillanatok alatt beletanultak a digitális edzéstervek kidolgozásába és az ilyen tréningek megtartásába. Olyan programokat kezeltek napok alatt készségszinten, amelyeknek korábban többen még a nevét sem ismerték. Így lett csapatértekezlet Zoom-on, edzésterv Hangouts-on, videó a teljesített gyakorlatokról YouTube, Skype és Messenger segítségével, vagy sportszakmai értekezlet Google Meet használatával. Büszkén mondhatom, hogy edzőink nem csupán kiválóan és eredményesen dolgoztak, de ügyszeretetből is jelesre vizsgáztak. Túlzás nélkül: lenyűgöző volt a kreativitásuk, a szakmai hozzáértésük és a sportolóink, versenyzőink, a tanítványaik iránt megnyilvánuló szeretetük és törődésük. De természetesen – ahogy a világ minden táján – hiányoztak a személyes találkozók a sportolók és az edzők között, és nagyon megnehezíti a felkészülést, hogy hónapok óta elmaradnak a hazai és a nemzetközi versenyek is.  A tokiói olimpia elhalasztása viszont megnyithat olyan lehetőségeket, esélyeket, melyekre a 2020-as rendezés esetén többen nem pályázhattak volna. A tanulásra pedig ebben az időszakban mindenki még a korábbinál is jobban odafigyelt, úgy tudom, hogy valamennyi érintett sportolónk sikeresen leérettségizett, és bizakodva várhatják a felvételik eredményét. 

– Most, hogy – bizonyos szabályok betartása mellett – újra lehet látogatni az edzéseket, mi a vezérlő elv?

– Magyarország Kormánya rendeletben tette lehetővé az ország egész területén a sportrendezvények megtartását, zárt kapus körülmények között. A rendelet értelmében újra lehetőség van az egyesületek által szervezett edzéseken való részvételre is. Ennek megfelelően a hagyományos egyesületi edzések is újraindultak az MTK-ban. Sportszakmai kérdésekben természetesen az edzők kezében a döntés, de klubelnökként nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy minden, az egészség megvédését szolgáló szabályt betartunk, a szükséges óvintézkedéseket megtettük, így aki mostantól áll vissza az edzésekbe, minden szempontból biztonságban van. Ha lassan is, de az élet visszatérhet a megszokott mederbe.

– Mi lesz a megszokott nyári táborokkal?

– Mi általában napközis rendszerben szervezünk nyári táborokat, így például az atlétikai szakosztályunk már meg is hirdette, hogy június 22-től augusztus 14-ig heti turnusokban lehet ezekbe jelentkezni, és hamarosan nyilvánosságra hozzuk a többi sportág nyári táborozási naptárát, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

– Mi várható a „második félidőben”?

– Hitem szerint megerősödve, még erősebben összetartó sportcsaládként hagyhatjuk majd magunk mögött ezt a nehéz időszakot. Sok szó esik a járvány súlyos gazdasági-szociális következményeiről, ezért fontosnak tartom elmondani, hogy valamennyi alkalmazottunk munkájára továbbra is számítunk, egyetlen kollegánktól sem kellett kényszerűségből megválnunk. A járvány idején minden dolgozónk, edzőnk és hivatásos sportolónk időben megkapta a járandóságát. Mindezek tudatában úgy készülünk a járvány elleni védekezés második félidejére, hogy még jobban odafigyelünk a sportolóink, az edzőink, a munkatársaink egészségének megvédésére. Hiszen a járványveszély elmúlóban, de magát a járványt még nem győztük le.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!