Atlétika
Magyari Zoltán

Rendkívüli ügyvezető elnöki utasítások

Publikálva: 2020.03.17 Frissítve: 2020.03.17 MTK Budapest

Az MTK Budapest ügyvezető elnökének utasításai a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban.

1/2020.03.15. számú, ügyvezető elnöki utasítás a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.

A Magyar Testgyakorlók Köre Budapest ügyvezető elnökeként az MTK Alapszabálya 20. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

I. Utasítás hatálya:

Jelen utasítás hatálya kiterjed az MTK valamennyi tagjára, sportolójára, sportszakemberére (továbbiakban együtt: MTK tagja).

II. Utasítás célja:

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány terjedésének megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, az MTK tagjai egészségének és életének megóvása.

III. Az utasítás végrehajtásáért felelős személy:

Az utasítás végrehajtásáért felelős személy az MTK valamennyi tagja, sportolója, sportszakembere, teljes munkaszervezete.

IV. Az utasítás tartalma:

Figyelemmel az elmúlt napokban hozott Korm.rendeletekre, illetve a sportági szakszövetségek rendelkezéseire ezúton tájékoztatom a tisztelt MTK tagjait, hogy az elrendelt intézkedésekkel összhangban 2020. március 16. napjától (hétfőtől) a szakosztályvezető kezdeményezése és az ügyvezetés által hozott döntés alapján határozatlan időtartamra (visszavonásig) az MTK által szervezett rendes edzések megtartása szünetel.

Az adott edzés szüneteltetésére irányuló kérelmet indokolással együtt az adott szakosztályvezető a sportszolgáltatási igazgatónak köteles megküldeni, aki a kérelem megvizsgálását követően írásban tájékoztatja szakosztályvezetőt az ügyvezetés döntéséről.

A folytatólagosan megtartásra kerülő rendes edzések esetében az 1/2020.03.12. számú ügyvezető elnöki utasítás 4. pontjában írtakon felül be kell tartani az alábbiakat is:

– ott, ahol a technikai feltételek adottak, a rendes edzésen résztvevő valamennyi személy köteles alávetni magát testhőmérsékletmérésnek (digitális, érintésmentes, infravörös testhőmérő által),

– 60 év feletti személy nem vehet részt semmilyen minőségében rendes edzésen (sem sportolóként, sem sportszakemberként)

– létesítménybe kísérő nem léphet be

Az edzéseken való részvétel a sportolóknak nem kötelező, a távolmaradás akkor sem jár következménnyel, amennyiben az adott edzés – az ügyvezetés döntése alapján – nem kerül szüneteltetésre. Kérjük ugyanakkor, hogy a távolmaradást előzetesen szíveskedjenek az edzőnél, vagy szakosztályvezetőnél bejelenteni!

Az MTK valamennyi tagja felelősséggel tartozik jelen utasítás maradéktalan betartásáért.

Tisztelettel kérek mindenkit, hogy cselekedjen felelősségteljesen és buzdítson erre másokat is!

Budapest, 2020. március 15.

 

Magyar Testgyakorlók Köre Budapest

képviseletében:

Deutsch Péter ügyvezető elnök

---

1/2020.03.12.számú, ügyvezető elnöki utasítás a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.

A Magyar Testgyakorlók Köre Budapest ügyvezető elnökeként az MTK Alapszabálya 20. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

I. Utasítás hatálya:

Jelen utasítás hatálya kiterjed az MTK valamennyi tagjára, sportolójára, sportszakemberére, teljes munkaszervezetére.

II. Utasítás célja:

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, az MTK tagjai egészségének és életének megóvása.

III. Az utasítás végrehajtásáért felelős személy:

Az utasítás végrehajtásáért felelős személy az MTK valamennyi tagja, sportolója, sportszakembere, teljes munkaszervezete (továbbiakban együtt: MTK tagja)

IV. Az utasítás tartalma:

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020 (III.11). számú Korm.rendeletének 1. § szerint a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A hivatkozott Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. Az MTK tagjai kötelesek betartani a hivatkozott kormányrendeletek által meghozott intézkedéseket.

Az 1. pontban hivatkozott kormányrendeletek betartása érdekében az egyes országos sportági szakszövetségek és más sportszövetségek (továbbiakban: Sportszövetség) hozhatnak egyedi határozatokat, döntéseket, iránymutatásokat, amelyek betartása az MTK tagjai számára szintén kötelező.

A jelen utasítás keltétől kezdve a Magyarországon kívüli területre (külföldre) és Magyarországon belüli területre (belföldre) MTK által szervezett versenyek, edzőtáborok, egyéb sportesemények megtartásához, kivéve a rendes edzéseket, az ügyvezető elnök előzetes írásbeli engedélye szükséges. Mindezek alapján, a rendes edzéseket kivéve, az ügyvezető elnök előzetes írásbeli engedélye nélkül nem tartható semmilyen egyesületi verseny, edzőtábor, egyéb sportesemény sem külföldön, sem belföldön. A már korábban engedélyezett külföldi és belföldi egyesületi versenyeket, edzőtáborokat, egyéb sporteseményeket is ismételten engedélyeztetni kell a veszélyhelyzetre tekintettel a jelen pontban írtak szerint. Az engedély iránti kérelmet a szakosztályvezető a sportszolgáltatási igazgatónál e-mailen köteles előterjeszteni a kialakult gyakorlatnak megfelelő tartalommal. A kérelem beérkezését követően az ügyvezető elnöki írásbeli döntést a sportszolgáltatási igazgató továbbítja a szakosztályvezetőnek. Az MTK tagjai kötelesek az ügyvezető elnöki döntésben foglaltak betartására. Ügyvezető elnök az egyesületi verseny, edzőtábor, egyéb sportesemény engedélyezése esetén jogosult többletelőírásokat alkalmazni, amit az MTK tagjai kötelesek betartani. Ezt meghaladóan az egyesületi verseny, edzőtábor, egyéb sportesemény tartama alatt is bármikor hozhat az ügyvezető elnök olyan döntést, ami alapján az egyesületi versenyt, edzőtábort, egyéb sporteseményt azonnali hatállyal fel kell függeszteni és külföldi egyesületi verseny, edzőtábor, egyéb sportesemény esetén azonnal haza kell utaznia Magyarországra az MTK tagjainak.

Az ügyvezető elnök a veszélyhelyzetre hivatkozással jogosult megtiltani bármely más egyesület egyesületi versenyén, edzőtáborán, egyéb sporteseményén való részvételt.

A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével egyesületi verseny, edzőtábor, egyéb sportesemény tartása ügyvezető elnöki írásbeli hozzájárulás mellett is tilos.

A Sportszövetség által szervezett versenyek, edzések, edzőtáborok, sportesemények tekintetében a Sportszövetségek döntései irányadóak.

Magyarországon belül egyesületi edzések – ellenkező tartalmú Kormányrendelet, illetve ügyvezető elnöki döntés hiányában – továbbiakban is tarthatók azzal, hogy a kockázatok minimalizálása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében meg kell tenni minden ésszerű és elvárható intézkedést, és nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

E körben a kormányrendeletek, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásai irányadóak, illetve a koronavirus.gov.hu weboldalon található információk. Megelőzés tekintetében fontos és kötelező intézkedések az MTK tagjaira:

– javasolt a gyakori kézmosás, szappan, illetve speciális fertőtlenítő gél használatával. Kérem, hogy az edzéshelyszínre való belépés és kilépés előtt mossanak kezet, vagy használjanak kézfertőtlenítőt,

zárt légtérben végzett edzések esetén:

– a 15 percnél hosszabb foglalkozás esetén, ahol erre sportszakmai lehetőség van, legalább 2 méter távolságot kell tartani a sportolóknak, sportszakembereknek egymástól,

– az edzések csoportbeosztásának kialakításával törekedni kell arra, hogy kisebb létszámúak legyenek az egyszerre, egy időben az edzéseken résztvevő sportolói csoportok, és

– a létesítményeket gyakori időközönként, vagy állandóan szellőztetni kell

– kérjük, hogy a sportolók az edzéshelyszínre lehetőség szerint egyedül érkezzenek, ne menjenek kísérővel, kiskorúak esetén legfeljebb egy kísérővel érkezzenek,

– bármennyire megszokott is a kézfogás (esetenként a puszi) érthető okok miatt kérjük ezen gesztusok mellőzését,

amennyiben az MTK tagjai:

– a koronavírus bármely tünetét tapasztalják magukon (láz, köhögés, légszomj),

– vagy súlyosan fertőzött területeken jártak, vagy közvetlenül kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki súlyosan fertőzött területen járt az utóbbi időben,

– vagy közvetlenül kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akiről utóbb kiderült, hogy koronavírussal fertőzött,

– vagy akivel kapcsolatban a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerült, úgy ez a személy edzéseken nem vehet részt és kérem, hogy ezt a tényt szíveskedjen az MTK vezetősége számára a központi e-mail címen (mtk@mtk1888.hu) keresztül haladéktalanul jelezni.

MTK valamennyi tagjának legkésőbb 2020. március 15. napjáig írásban nyilatkoznia kell a szakosztályvezetője felé, hogy 2020. február 15. napjától a nyilatkozat megtételének napjáig járt-e Magyarországon kívüli területen (külföldön), és amennyiben igen, hol (ország, település elnevezése), milyen időtartamban (mikortól, meddig). A szakosztályvezető köteles a sportszolgáltatási igazgatónak megküldeni a kért adatot. Az ügyvezető elnök dönthet úgy, hogy adott MTK tag nem jogosult részt venni az egyesületi versenyen, edzőtáboron, egyéb sporteseményen, a rendes edzéseken, amennyiben az érintett MTK tag az új koronavírus fertőzéssel súlyosan érintett területen járt.

MTK valamennyi tagja köteles továbbá tájékoztatni előzetesen az illetékes szakosztályvezetőt, amennyiben sportcéltól eltérő célból külföldre utazik (magánút), megjelölve a helyet (ország és település neve), időtartamot (mikortól, meddig). A szakosztályvezető köteles erről előzetesen értesíteni a sportszolgáltatási igazgatót.

Az MTK valamennyi tagja felelősséggel tartozik jelen utasítás maradéktalan betartásáért.

Tisztelettel kérek mindenkit, hogy cselekedjen felelősségteljesen és buzdítson erre másokat is!

Budapest, 2020. március 12.

 

Magyar Testgyakorlók Köre Budapest

képviseletében:

Deutsch Péter ügyvezető elnök

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!