Keresés

Dél-Afrikában készültek

Publikálva: 2019.04.17 Frissítve: 2019.04.17 Atlétika

Kemény három hét, kiváló körülmények között.

Az ország legjobb atlétái az utóbbi három hétben a dél-afrikai Potchefstroomban készültek a nyári szezonra. Az MTK Budapestet szakágvezetőnk, Szabó Dezső, rúdugrónk, Hornácsik Gréta, távolugrónk Nguyen Anasztázia, illetve többpróbázóink Szabó Beatrix, illetve Krizsán Xénia képviselte. Utóbbit kérdeztük a felkészülésről.  

– Nagyon jó három hetet hagytunk a hátunk mögött. Az eltöltött idő alatt úgy érzem, sikerült kihozni magamból a maximumot. Mivel elég nagy atlétacsapat utazott, ezért kiváló volt a hangulat is.

Xéni azt is elmondta, miért pont erre a helyszínre esett a választás.

– A körülmények itt mindig tökéletesek, az időjárásra maximum 2-3 nap lehetett panaszunk, általában 20 és 35 fok közötti hőmérsékletben tudtunk edzeni. Természetesen a helyszín nemcsak a hőmérséklet, hanem az elhelyezkedés miatt is remek választás. Összesen két pálya található itt: egy rekortán, illetve egy füves, 400 méteres. Nagyrészt utóbbit vettük igénybe, mivel ez a borítás elnyeli az ütődéseket, ugyanakkor jobban kell dolgozni a futásoknál. Emellett a konditermi edzésekhez is minden adott volt, hiszen az összes lehetséges gép megtalálható, ráadásul remek regenerálódási lehetőségként hidegkádat is használhattunk.

Egyesületünk kiváló atlétája azt is részletezte, mi volt az, amire különösen összpontosítottak a három hétig tartó időszakban.

– Kifejezetten odafigyeltünk a gyorsasági munkára, tehát az erősítő edzésekben is több dinamikusabb, pörgősebb gyakorlatot alkalmaztunk, illetve több sprint jellegű futásunk volt. Az edzőm, Szabó Dezső azért is tervezte így a felkészülést, mert gyakran sérültem meg abban az időszakban, amikor komoly munka után könnyedebbé vált a mozgásom és egyre gyorsabban tudtam végezni a feladatokat. Mivel ezúttal folyamatosan végeztünk gyorsabb munkát, így remélhetőleg nem fogják megterhelni a közelgő versenyek a testem, és nem kell sérülésekkel bajlódnom.

Szabó Dezső korábban a Magyar Atlétikai Szövetségnek nyilatkozott az edzőtáborról.

– Szuper edzéseket tudtak végezni napi kétszer az atlétáink, és a többpróbázóknak is ideálisak voltak a feltételek. A regenerálódás is biztosítva volt: rendelkezésre állt hideg- és melegvizes medence, szauna, masszázs, vagy akár különböző kezelések a fizioterapeutáktól.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!