Keresés

2022-ben újra judo világbajnokságot rendezünk!

Publikálva: 2019.07.11 Frissítve: 2019.07.11 Cselgáncs

Tóth Krisztiánnak nem könnyű a sorsolása a budapesti Grand Prix-n.

Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke köszöntötte a nemzetközi küldöttségeket az esztendő legfontosabb magyarországi judoeseményén, az IJF World Judo Tour budapesti Grand Prix-versenyén, egyben bejelentette: 2022-ben ismét Budapest lesz a felnőtt judo világbajnokság házigazdája.

dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke üdvözölte a nagy judocsalád tagjait, kiemelve, hogy a tokiói kvalifikáció és felkészülés szempontjából egyaránt fontos esemény a budapesti, s kifejezte reményét, hogy három év múlva ismét emlékezetes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország.

A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-csúcsa – 86 ország 573 indulója volt 2018-ból, ez ebben az évben nem dől meg, 82 ország 550 sportolója vesz részt a magyar GP-n. Ennek természetesen az olimpiai kvalifikáció az elsődleges oka: mindenki igyekszik taktikázni, elkerülni az esetleges nehéz ellenfeleket, vagy éppen megnehezíteni a kihívók dolgát. Így fordulhatott elő, hogy előzetesen 86 ország 625 judósa nevezett. A Nemzetközi Judo Szövetség néhány hete – éppen a taktikátások miatt – már nem publikálja előzetesen a nevezők adatait, így kevésbé tudnak a névsor alapján kalkulálni a válogatottak.

A mezőny természetesen így is rendkívül erős és népes lesz olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sorát láthatjuk majd a Papp László Budapest Sportaréna tatamiján. A teljesség igénye nélkül ott lesz a budapesti küzdőtéren Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi és a brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Tonaki Funa, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, vagy éppen a háromszoros világbajnok japán klasszis, a japán Ebinuma Maszasi, aki nem őriz szép emlékeket Budapestről, hiszen tavaly a GP fináléjában éppen Ungvári Miklóstól szenvedett vereséget.

A sorsolásnál a mieink közül kiemelt helyre került az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva, a junior Európa-bajnok Pupp Réka és a világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig, de számukra sem jelölt ki könnyű utat a sors(olás).

– Teljesen mindegy, milyen a sorsolás, a verseny végén az eredménnyel lehetünk elégedettek vagy elégedetlenek. Az látszik, hogy nagyon erős a mezőny, senkinek sem lesz könnyű dolga – vélekedett Toncs Péter női szövetségi kapitány a sorsolásról. Pánczél Gábor, a férfiak kapitánya hozzátette: – Ungvári Miklósnak és Attilának, Cirjenics Miklósnak is viszonyleg kedvező a sorsolása, Tóth Krisztiánnak annyira nem, de most csak azokról beszélek, akik az olimpiai részvételre pályáznak. A fiatalok számára természetesen a tapasztalatszerzés és a tisztes helytállás a legfőbb feladat.

A hivatalos ceremónia még egy eseményt tartogatott: dr. Simon Attila, a Herendi Porcelán manufaktúra vezérigazgatója és Marius L. Vizer, az IJF elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A Herendi Porcelánok már jó néhány esztendeje jelen vannak a világ judoeseményein, többek között a 2017-es budapesti világbajnokságon is ilyen díjat kaptak a győztesek.

Fontos információ a Budapest Judo Grand Prix-vel kapcsolatban, hogy változott a kezdési időpont: mindhárom versenynapon 10:30-kor kezdődnek a selejtezők. A délutáni program rajtja nem változott: minden nap 17 órakor kezdődnek a döntők és az érmes mérkőzések, ezt a programot Magyarországon a SportTV élőben közvetíti.

2022-ben újra judo világbajnokságot rendezünk!

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!