Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

131 éve, 1888. november 16-án alapították klubunkat

Publikálva: 2019.11.16 Frissítve: 2019.11.16 MTK Budapest

Boldog születésnapot MTK Budapest!

MTK. Ez a három betű a sportban immár 131 éve fogalom, egyedülálló jelenség. Jelenség azért, mert nemcsak sportegyesület, hanem alukása pillanatától sajátságos társadalmi képlet, és politikai szerepvállalás. Ez uralta a hangulatot az 1888. november 16-ra összehívott alakuló közgyűlésen, amikor az alapítók a Magyar Testgyakorlók Köre elnevezés mellett döntöttek. A „testgyakorló” kifejezés a részvevők kifejezetten fejlett diplomáciai érzékére vallott, hiszen olyan tág fogalmat jelöl, amely gyakorlatilag minden sportágat magában foglal.

Az alapító tagok közül Donáth Sándor, Horner Ármin, Klauber Izidor, Kohn Arnold, Leitner Ármin, Müller Dávid, Sachs Lipót, Szekrényessy Kálmán, Tótis Lajos és id. Weisz Dezső nevét őrzik a feljegyzések.

A klub legendás elnöke, Brüll Alfréd 1905 és 1943 között állt az MTK, illetve annak profi alakulata, a Hungária FC élén. 1912-ben 155 ezer koronával támogatta a Hungária körúti MTK-pálya felújítását, és az ennek fejében kapott részvényeket a klubnak ajándékozta. A sikeres üzletember óriási vagyonából rengeteget áldozott a sportra. Az a mondás járta róla a harmincas években, a Hungária legnagyobb diadalai idején, hogy egy-egy bajnoki címre ráment valamelyik Andrássy úti bérháza. A szerződésben rögzített jutalmakon kívül hol aranyórával, hol aranygyűrűvel kedveskedett játékosainak. 

Brüll Alfrédot később az MTK örökös elnökének választották meg.

Részlet az MTK Budapest elnöke, dr. Deutsch Tamás,  beszédéből, mely 2019-ben, a Jótékonysági bálon hangzott el.

– 48000 nap. Közel ennyi telt azóta, hogy elődeink megalapították az MTK-t, hazánk egyik első olyan sportegyesületét, mely a nevében viselte a magyar szót. Az első olyat, amelyik egyszerre volt zsidó és magyar gyökerű, az elsőt, mely a sportágak sokasága felé nyitotta meg a kapukat, a fiatal és idősebb sportolóknak.
48000 hajnalon edzettek a sportolóink, 48000 délelőttön és délutánon dolgoztak kék-fehér edzők és sportvezetők azon, hogy még sikeresebbé tegyék a klubunkat, 48000 estén értékelték kocsmákban, sörözőkben, kávéházakban és éttermekben, a barátaik vagy a családjuk körében az MTK-szurkolók sportolóink eredményeit: bosszankodtak és büszkélkedtek.
131 esztendő közel 48000 napja megszámlálhatatlan sikert hozott a kék-fehér színeknek. Nem vállalkozom rá, hogy felsoroljam őket, még mutatóba sem emelek ki egyet sem, mert óvakodom attól, hogy sértődésre adjak okot. Fontosabbnak tartom, hogy arra emlékeztessek: 131 évünk egységes sziklává állt össze: a sportszerű, büszke és öntudatos MTK sziklájává.
Köszönet minden MTK-s edzőnek, sportszakembernek, lelkes szurkolóinknak, és hála az MTK sportolók szüleinek!
Még pár év, és a 48000 napból 50000 lesz. Kívánom, hogy legyünk a félszázezres évfordulón mindannyian így együtt, érintsük meg azt a mérföldkövet egy még sikeresebb és boldogabb kék-fehér közösség aktív tagjaiként!
Hajrá, kékek, hajrá, MTK!

Az MTK sportolói az olimpiákon 35 arany-, 32 ezüst- és 21 bronzérmet nyerve a nemzetek rangsorában is a 33. helyen állnának. A sakkolimpiákon 8 arany-, 13 ezüst- és 7 bronzérmet harcoltak ki. Világbajnokságokon 189 arany-, 155 ezüst- és 126 bronzérmet szereztek. Európa-bajnokságokon 97 arany-, 100 ezüst- és 72 bronzérmet nyertek.

Boldog születésnapot MTK Budapest!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!