Atlétika
Jankovics Dániel

125 esztendeje született Schaffer Alfréd

Publikálva: 2018.02.13 Frissítve: 2018.02.13 Labdarúgás

1893. február 13-án született az első profi labdarúgónk.

Schaffert centerként hatalmas termete ellenére fürgeség, ötletes és technikás csatárjáték, tökéletes labdakezelés, valamint rendkívüli nyugalom jellemezte. Kiváló rúgótechnikával rendelkezett, lenyűgöző pontossággal lőtt kapura és a tizenegyesek végrehajtásában is jeleskedett. Az első profi labdarúgók egyike volt, játékosként négy országban hét bajnoki címet szerzett, majd edzőként is csúcsra vezette csapatait.

Pályafutása Tatabányáról indult, de az MTK-ban vált sikeres labdarúgóvá, ahol háromszoros bajnok és kétszeres gólkirály lett. Csapatunkban 89 mérkőzésen 154 gólt szerzett(!). Ebben az időszakban volt válogatott. 1915 és 1919 között megszakítás nélkül 15 alkalommal szerepelt a legjobbak között (14-szer Ausztria volt az ellenfél) és 17 gólt szerzett.

1919 és 1922 között négy csapatban szerepelt. Először Svájcban, majd két bajor együttesben játszott. Utóbbi kettővel dél-német bajnokságot nyert. Ezután rövid ideig a Sparta Praha játékosa volt. Egy idényre még visszatért az MTK-hoz, de bajnoki mérkőzésen nem szerepelt. 1923-tól már játékos-edzőként dolgozott.

1923 és 1933 között nyolc együttesnél volt edző, kettőnél játszott is. Ez utóbbi közé tartozott a prágai Sparta, ahol csehszlovák bajnok lett. 1933-ban rövid időre hazatér a profi MTK-hoz (Hungária FC), majd két idényre korábbi csapatához az 1. FC Nürnberghez szerződött, ahol az első idényben bajor bajnok lett.

A következő három idényt Magyarországon töltötte. A Hungária FC-vel két bajnokságot nyert, majd a világbajnokságra készülő válogatottnál lett edző. A csapat ezüstérmet szerzett az 1938-as franciaországi világbajnokságon.

Ezután egy évig Bukarestben edzősködött (kupagyőzelem), majd két idényen át az AS Roma vezetőedzőjeként dolgozott (olasz bajnok lett 1942-ben). Egy évig a Ferencvárosnál (kupagyőzelem) is megfordult, majd halála évében, 1945-ben a FC Bayern München egyik edzője volt.

Schaffer Alfréd neve arany betűkkel került be a magyar labdarúgás és az MTK történetének könyvébe.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!