Atlétika
Nemes Rita

MTK Teniszlétesítmény

Magyarországon a tenisz az 1880-as években jelent meg, kezdetben kizárólag az arisztokrata körök sportjaként. Az első magyar bajnokságot 1894-ben rendezték, melyet a 8 induló közül az egyedüli nő rögtön meg is nyert. 1907-ben alakult meg a Magyar Tenisz Szövetség, és rá egy évre, 1908-ban épült fel a Kelenföldi Labdázó Társaság tenisztelepe.

Az I. világháború alatt gyakorlatilag megszűnt a teniszélet az országban, és csak 1920 körül kezdett újraéledni. Ekkor nevezték át telepet BLKE-nek (Budapesti Lawn-Tennis és Korcsolya Egylet), és hívta hamarosan az egész város emiatt Blökének. Telente a pályákat felöntötték és kiválóan lehetett rajtuk korcsolyázni.

A centerpályát 1930-ban Budapest bajnokság keretében avatták fel. A harmincas években szervezték meg az csapatbajnoki rendszer, és a BLKE női együttese többször is megnyerte az országos bajnokságot.
A II. Világháború után már állami kezekben indult újra a telep működése.

Ezekben az években itt, a centerpályán játszotta Asbóth és Ádám a legendás Davis-Kupa meccseket pl. a svéd válogatott ellen, melyben akkor Európa egyik legjobb játékosa volt Bergelin, Björn Borg későbbi edzője. Sok kisebb szakosztály használta a létesítményt (Lant SE, Petőfi SE, Kossuth SE, Uvaterv SE), míg végül a hetvenes években az MTK otthona lett, az 1975-ös, Vörös Meteorral végbement egyesülés révén.
A nyolcvanas években az MTK klub üzemeltette a telepet. 1984-ben a centerpálya helyén a Hungarhotels egy kétpályás, akkor korszerűnek számító fedett csarnokot épített, ezt a telepről leválasztották. Azóta 12-15 pálya használható. 1994 és 1998 között Kisgyörgy Lajos volt az üzemeltető (Kisgyörgy Gergely Davis-Kupa játékos édesapja), aki az MTK szakosztályt is szponzorálta és csapatbajnoki ezüstig juttatta el a férficsapatot.

A klubot jelenleg üzemeltető cég, a Tenyeres Kft 2003-ban vette át a rendkívül lepusztult állapotban lévő létesítményt és kb. egy év alatt az alapoktól kezdve felújította mind az épületet, mind a pályákat. Kialakításra került a közel 50 parkolóhely, a nagy terasz, az épület irodai- és tetőtéri szintje, a tetőtéri teraszok, a modern fitness terem, modern meleg konyha és a teljesen új wellness-részleg. A befektetés hamar meghozta gyümölcsét. Mára egyfajta üzleti teniszklubként is működik, rövidesen visszanyerte népszerűségét. Reggel és este klubtagok és bérlők, a délutáni órákban pedig az MTK-szakosztály mintegy 60 tagja tölti meg a pályákat. Télen mind a 12 pályát sátor borítja, 2011-től kezdve immár valamennyi modern, világos sátor.

A klub medencéjében kiscsoportos gyerekúszás-oktatást tartanak, a jól felszerelt fitness terem pedig önállóan is fogad külső látogatókat.

A klub szolgáltatásait klubtagként, szezonbérlettel, illetve alkalmanként is igénybe veheti. Részletesebb információért keresse Nagy Csilla klubigazgatót.
A Park Teniszklub címe: 1114 Bp., Bartók Béla út 63-65. (bejárat a Fadrusz-Bartók B sarokról)
Pályafoglalás: + 36 1 279 0930, info@parktenisz.hu

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!