Tenisz
Piros Zsombor

„Megfelelő döntés született” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.04 Frissítve: 2020.04.04 Vívás – tőr/párbajtőr

Sákovicsné Dömölky Lídiát kérdezték a Nemzet Sportolója jelölésről.

Kettős érzések kavarognak bennem – nyilatkozta a magyaredzo.hu-nak a természetéből következően mindenkivel kedves Sákovicsné Dömölky Lídia, aki már belépett a 85. életévébe. – Olimpiai bajnok, kétszeres ötkarikás ezüstérmes, ötszörös világbajnok, és mindenképpen büszke magyar sportoló vagyok. Ami az utóbbi néhány választást illeti, bizony nem minden döntéssel értettem egyet, de ez nem azt jelenti, hogy nem tértem a dolgok felett napirendre.

A mostani döntésről, Monspart Sarolta megválasztásáról miként vélekedik?

Ez alkalommal egészen más a hangulatom, hiszen Székely Évával kivételesen jó viszonyban voltam és az utódlásával kapcsolatosan is igazán csak egy dolog érdekelt: lehetőleg ismét nőt válasszanak a helyére. Márpedig Monspart Sarolta ebből a szempontból is tökéletes jelölt számomra. Ő igazi nő és egyben igazi sportember is, aki a saját, sikeres sportpályafutása lezárását követően rengeteg emberrel tett jót azzal, hogy bevezette őket a rendszeres sportolás élményébe.

Ön hosszú éveken keresztül edzőként is tevékenykedett, így bizonyára átérzi a jelenleg rendkívüli viszonyok között, sportolóinkért dolgozók speciális helyzetét, gondjaikat.

Bár hozzám annak idején nem tartoztak felnőttek, így is nagy örömmel emlékszem vissza azokra a fiatalokra, akikkel előbb a KSI-ben, majd a Honvédban foglalkozhattam. Mindenkinek drukkolok, mindenkiért – edzőkért és versenyzőkért egyaránt – megszakad a szívem, akiket az olimpia elhalasztása érint, annak ellenére is, hogy a döntéssel alapvetően kénytelen vagyok egyetérteni.

Vannak olyan versenyzők, akiknek kiemelten drukkolt volna 2020 nyarán, Tokióban?

Az olimpiai szereplés annyira összetett, annyi mindentől függ a jó, vagy éppen gyengébb szereplés, hogy ezért senki nem tud garanciálit vállalni: kinek okoz ez a halasztás konkrét problémát, csökkenő esélyeket, mások viszont esetleg kimondottan jól járhatnak ezzel a kényszerű változtatással. E sokismeretlenes egyenlet tudatában senkit nem szeretnék megnevezni, inkább azt mondom, minden kijutó magyarnak nagyon fogok szorítani – fejezte be a beszélgetést Lídia, aki éppen Tokióban, 1964-ben jutott fel sportpályafutása csúcsára, a magyar női tőrválogatott tagjaként.

Forrás: magyaredzo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!