Atlétika
Jankovics Dániel

Cselgáncs: „Különleges érzés, hogy ennyien szorítottak értünk” – Pánczél Gábor (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.08.11 Frissítve: 2021.08.12 Cselgáncs

Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián edzője, Pánczél Gábor a sikeres szereplés ellenére „átadja a stafétát”, lemond férfi szövetségi kapitányi tisztéről, hogy minden figyelmét klubunk cselgáncsozóira összpontosíthassa. A tokiói olimpia tapasztalatairól nyilatkozott a judoinfo.hu-nak.

Hamar túl szoktam lépni a sikereken, a jó világbajnoki vagy Európa-bajnoki eredmény is csak néhány napig foglalkoztat, de most érzem azt, hogy ez ki fog tartani egy ideig – jegyezte meg Pánczél Gábor.Maga az esemény vagy a verseny napja egyébként nem volt nagyon különböző, mint más viadalokon, de az, hogy a többi sportág képviselői is értünk szurkoltak, hogy ilyen sokan szorítottak értünk és gratuláltak, tényleg egészen különleges volt, minden edző kollégámnak kívánom, hogy élje ezt át.

– Tóth Krisztián sorsolása nagyon nehéznek tűnt, de legalább elsőre könnyű meccset ígért a menekültek csapatának judósával szemben.

– Azért ezt így nem állíthatjuk, nincs ilyen ajándék. Óvatosan kell kezelnünk minden olyan ismeretlen sportolót, aki egyszer csak megjelenik a versenyen, mert a sportágunkban a pillanatnyi kihagyás is végzetes lehet. Mondtam Krisztiánnak, hogy nagyon oda kell figyelnie, nem lephet meg minket az ellenfél. Aki aztán valóban nem volt sem meggyőző, sem félelmetes, de a judo olyan, hogy bárki eleshet.

– Ahhoz, hogy egyáltalán helyezést érhessen el, a következő fordulóban a japán Mukai ellen kellett nyernie.

– Amikor megláttam a sorsolást, úgy éreztem, kicsit lehetett volna kegyesebb is a sors. Valamiért eleve éreztem, hogy a japánnal fogunk csatázni, de azt reméltem, valamikor később, nem rögtön a legjobb nyolc közé jutásért. Eleve japánt legyőzni nagy kihívás, hazai pályán ez hatványozottan igaz. Mukai világbajnoki ezüstérmes, Ázsia-bajnok, Krisztián pedig legutóbb több mint egy évtizede, az ifjúsági világbajnokságon vert japán judóst. Mégis, amikor megtudtam, hogy Mukai került a japán olimpiai csapatba, arra gondoltam, ő az a japán, akit Krisztián meg tud verni.

– A bronzmeccsen az Európa-bajnok orosz Mihail Igolnyikov volt az ellenfél, akit korábban egyszer sem sikerült legyőznie.

– Ez az orosz srác szakmai szempontból lassan a verhetetlen kategóriába tartozik. Ugyanakkor arról beszéltünk, hogy mentális erőfölényben várhatjuk az összecsapást, hiszen Krisztián a vigaszágról győzelemből jött, Igolnyikov meg az elődöntőben kikapott. Neki most fel kell állnia, te meg menetben vagy, ez az ember most összeomlott – erről beszéltem Krisztiánnak, aki aztán felment a szőnyegre és szétbontotta az oroszt.

– Pedig az olimpiai gyakorlathoz képest nagyon hamar két intésnyi hátrányba került.

– Félre ne értse, mind a két intés jogos volt, de ezen az olimpián valóban nem szórták ilyen gyorsan az intéseket. Igazi klasszist igényelt az, hogy két intés után valaki elmenjen az aranypontig. Addig űzte az oroszt, amíg az le nem hajtotta a fejét, s Krisztiánnak öt fárasztó meccs, három hosszabbítás után is eszébe jutott, hogy a szode curikomi gosi (sode tsurikomi goshi – karfeltolásos süllyesztett csípődobás) közben fel kel állnia. Ezzel nyerte meg az olimpiai bronzérmet.

– A jól sikerült olimpia után hogyan alakul a folytatás?

– Krisztián elment pihenni, de felajánlotta, hogy amikor csak szólok, azonnal jön segíteni, de megnyugtattam, hogy szeptemberig erre aligha kerül sor. A klubtársaival most a budapesti U23-as Európa-bajnokságra készülődünk, őket úgy engedtem el az olimpia előtt, hogy gyógyuljanak meg, töltődjenek fel, mert mostantól nagyon cudar világ jön, kitekerem a belüket szeptemberig, az alapozáson dolgozunk gőzerővel. Krisztián várhatóan szeptemberben jön vissza, biztos vagyok benne, hogy nagy elánnal bele fog csapni a munkába, aztán utána, hogy mikor akar versenyezgetni, azt még nem tudom. Ezt ő fogja eldönteni, érett, felnőtt sportoló, aki felelős döntéseket tud hozni. A pályafutása keretbe foglalódott, minden világversenyről, minden korosztályban van érme, ami egészen különleges. Ezzel persze az én edzői pályafutásomat is keretbe tette, de ettől függetlenül dolgozunk tovább.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: judoinfo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!