Tenisz
Fucsovics Márton

„Hihetetlen napok állnak mögöttem!” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.03.11 Frissítve: 2020.03.10 Tenisz

Piros Zsombor gondolatai a Belgium elleni Davis-kupa győzelemről.

Az MTK Budapest teniszezője, Piros Zsombor ugyan nem lépett pályára, de tagja volt a magyar válogatottnak a Belgium elleni Davis-kupa találkozón. A sportspirit.hu oldalon, Staféta néven követhető blogján a következőket írta a párharcról.

Tagja lehettem a belgák elleni – győztes – magyar Davis-kupa csapatnak, amely kivívta a novemberi, madridi döntős szereplés jogát. Ott leszünk a világ legjobbjai között!

Sejtettem ugyan, mi várhat rám Debrecenben, ám a valóság végül minden képzeletemet felülmúlta. Pályára ugyan nem léphettem, mégis igyekeztem a csapat hasznára válni.

Fiatal korom ellenére van már némi tapasztalatom a Davis-kupában. 2017 őszén, még be sem töltöttem a tizennyolcat, Köves Gábor meghívott az oroszok elleni válogatottba. Csupán öt hónapot kellett várnom, s a belgák ellen már pályára is léphettem Liege-ben, az utolsó, tét nélküli összecsapáson. Hogy a végeredmény szempontjából nem volt jelentősége a Julien Cagnina elleni találkozónak, az cseppet sem vont le a győzelmem értékéből. Ott és akkor, csak az számított, hogy az ATP világranglista 248. helyén jegyzett teniszező ellen próbálhatom ki magam, miközben én még csak az 521. voltam az összevetésben.

Újabb fél évvel később már hazai pályán, Csehország ellen játszhattam a nyitómeccset, s öt szettben nyertem az ATP 91. helyén rangsorolt Jiři Vesely ellen. Pedig én akkor csak a 419. helyen álltam.

Vesely legyőzése, hatalmas skalp volt.

A Debrecenben történtek felülírták minden korábbi élményemet. Még akkor is, ha előre tudtam, Marci és Attila viszi végig a meccset, pályára lépni tehát valószínűleg nem fogok. Ez így volt rendjén, ezért ennek megfelelően készültem a hétre.

Egyetlen dolog járt csak a fejemben: mindent megtenni azért, hogy ők ketten tökéletes formában játszhassanak pénteken és szombaton.

A tenisz egyéni sport, s bizony sokszor önzőnek kell lennünk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el. Most azonban arra volt szükség, hogy teljesen kikapcsoljam ezt a gondolkodást. Szerencsére ez tökéletesen sikerült, egyetlen percre sem kerekedtek felül saját érdekeim. Pontosan követtem minden utasítást, kérést, de talán még a meg nem fogalmazott gondolatokat is. Nem magamért, kizárólag értük és a csapatért. S hogy a pénteki Kimmer Coppejans elleni meccs előtt én üthettem be Marcit – aki nem is olyan régen, még Roger Federer ellen nyert szettet Ausztráliában – olyan érzés volt számomra, mintha lottóötöst nyertem volna.

A cikk teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: www.sportspirit.hu, fotó: Zádor Péter

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!