Atlétika
Szabó Beatrix

„A statisztikusok munkája a meccs lefújásának pillanatában kezdődik”

Publikálva: 2020.05.20 Frissítve: 2020.05.20 Röplabda

Pavetits Bálinttal, női röplabdacsapatunk statisztikusával beszélgettünk.

– Mit csinál a statisztikus?

Alapvetően a statisztikusnak az a feladata, hogy a lehető legtöbb objektív információval lássa el a vezetőedzőt: mind az ellenfelekre, mind a saját csapatára vonatkozóan. Mivel a röplabda taktikailag nagyon összetett játék, sok olyan információt lehet a játékosokról és a csapatokról begyűjteni – elemzés által –, amelyek élőben nem befogadhatóak.

– Miért kötelező a röplabdakluboknak statisztikust alkalmazni? Más csapatsportágak esetében nincs így.

Abban látom a különbséget, hogy a röplabdában adott játékosnak általában egy érintése van labdamenetenként, nincs lehetősége végigcselezni magát a pályán, mint például fociban. Egy ütése van, tizedmásodpercnyi idő alatt kell döntenie, választania a három-négy jó megoldás közül. Ha tudjuk, hogy az ellenfél az adott helyzetben általában mit választ, akkor tudunk készülni, és megfelelően reagálni rá.

– El tudsz képzelni olyan helyzetet, hogy a két csapat statisztikusa közötti különbség döntse el a meccset?

– Abszolút, azonos erejű csapatok között gyakran ez dönt. De itt nem elsősorban a két statisztikus személye közötti különbség a meghatározó, hanem hogy az általuk leszűrt információból mennyit tudnak átültetni a pályára az edzők és a játékosok.  

– Előfordul, hogy megmelengeti a szívedet egy-egy a pályán visszaköszönő, előre megbeszélt figura?
 
Persze, gyakran. Amikor először elkezdtem ezzel az egésszel foglalkozni, még elég szkeptikus voltam: nem gondoltam volna, hogy ennyire hasznos lehet, amit csinálunk. Aztán a meccseken rendszeresen viszontláttam a taktikai értekezleteken megbeszélteket, és megértettem a jelentőségét.

– Mennyire vevő a szakma a segítségetekre?

Azok az edzők, akik az élvonalhoz tartoznak, és folyamatosan fejlődnek, ők igénylik, ráadásul a lehető legrészletesebb, mindenre kiterjedő módon.

– A te munkád nem csak annyiból áll, hogy meccs közben a tableten pötyögsz. A mérkőzés során szerzett információk mentén te vágod össze a videókat is, és aktív részt veszel azok kielemzésében a csapattal.

A statisztikusok munkája a meccs lefújásának pillanatában kezdődik. Indul az elemzés, akár az éjszakába nyúlóan is, főleg, ha épp sűrűbb a menetrend. Az átlagos hétvégi bajnoki esetén hétfőn elemezzük ki a csapattal az egy-két nappal korábbi meccs tanulságait, utána pedig készülünk a következő ellenfélre. A háttérben tehát szinte folyamatosan zajlik a munka. Én inkább a mérkőzések közben vonulok a háttérbe, igaz, folyamatos összeköttetésben vagyok a stábbal, és volt már rá példa, hogy menet közben szúrtunk ki valamit, és azonnal változtattunk.  

– Volt olyan játékos, aki külön kérte a segítségedet?

Igen, előfordult. Volt, aki az adott ellenfél egy-egy játékosából szeretett volna jobban felkészülni, volt, aki a saját játékára vonatkozóan kért számokat. Egyébként is fontosak ezek az adatok, ezért minden hétfői értekezletet azzal kezdtünk, hogy átfutottuk a hétvégi meccs statisztikáit: hogy kinek, hogyan ment a támadás, a fogadás, vagy épp hogyan teljesítettünk a különböző játékelemekben.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!