Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Vívóink kiemelten fontos hétvége előtt állnak

Publikálva: 2020.03.06 Frissítve: 2020.03.05 Vívás – tőr/párbajtőr

Péntektől Bartkó Leventéért és Szényi Péterért, Márton Annáért és Szatmári Andrásért szoríthatunk.

A férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix péntektől vasárnapig tart – szokás szerint hatalmas mezőny jön össze –, közel 70 országból, több mint 550 vívó lép pástra Budapesten. A mennyiség mellett a minőség is garantált, mi több, a világszínvonal is. A férfi világranglista első 16 helyezettje kivétel nélkül fővárosunkba érkezik, míg a nőknél egyetlen hiányzó van, a nyolcadik helyen álló hongkongi Kong. Az MTK Budapest színeiben Szényi Péter és Bartkó Levente indul.

A férfiverseny (Kulcsár Győző emlékverseny) selejtezője pénteken 08.30-kor, a női versenyé (Sákovics József emlékverseny) szombaton 09.30-kor kezdődik. A program várhatóan késő délutánig, kora estig tart. A 64-es táblák vasárnap 08.30-kor rajtolnak, a négyes döntők este hat órától lesznek, a belépés mindhárom napon ingyenes.

A Grand Prix versenyek a világkupákhoz képest másfélszeres szorzóval számítanak be a világranglistába, minden fegyvernemben három ilyen viadalt rendeznek, egyet Európában, egyet Ázsiában, egyet Amerikában. A kilenc állomásból álló sorozat egyik állomása a budapesti verseny.

A fegyvernem olimpiai esélyeiről: a férfiak nincsenek könnyű helyzetben, bravúr kell ahhoz, hogy az utolsó, március végi, Buenos Aires-i világkupán kiharcolják a kvalifikációt. Ha ez nem sikerül, akkor egyéni eredményei alapján a világbajnok Siklósi Gergely gyakorlatilag biztos egyéni induló. A nők, csapatban már nem juthatnak ki, egyetlen vívónk indulhat az áprilisi, madridi pótkvalifikációs viadalon. Itt azok az országok szerepelhetnek egy fővel, akik addig sem egyéniben, sem csapatban nem szereztek kvótát, és egyedül a madridi verseny győztese utazhat Tokióba.

A férfi kardozók két héttel később lépnek pástra a Ludovikán, ám ezen a hétvégén is akad dolguk. A koronavírus miatt Padova lemondta a világkupaversenyt, helyére Luxemburg ugrott be. Itt olimpiai kvalifikálós csapatverseny is lesz, a magyar válogatott gyakorlatilag már kiharcolta a tokiói részvételt, elképzelhető, hogy ennek  százszázalékos megszerzéséhez elég lesz elindulni a viadalon. A kvótaszerző időszak utolsó állomása a budapesti, így vélhetően parázs meccseket láthatunk.

Szatmári András azt nyilatkozta, hogy műtétje után még mindig nem tekinthető százszázalékosnak, de már ezen a hétvégén is vív csapatban, és Budapesten is szeretne.

Nagyon fontos főszereplője lesz ennek a hétvégének a női kardcsapat. Márton Annáék a péntek-szombati egyéni verseny után vasárnap lépnek pástra az athéni csapatvilágkupán. A férfiakhoz hasonlóan ez is az utolsó előtti állomása lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatnak. A helyzet „számszakilag” bonyolult, rendkívül leegyszerűsítve úgy áll a rangsor, hogy az olasz és az ukrán válogatott közül egyet kell megelőzni a pontversenyben a tokiói repjegyért. Jelenleg az itáliaiak mögött, az ukránok előtt állunk, ám kicsik a differenciák.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!