Kézilabda
Farkas Johanna

Vívás: „Semmi nem motivál jobban az olimpiánál” – Szatmári András (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.04.18 Frissítve: 2021.04.18 Vívás – kard

Fogalma sincs, hogy a három testőr közé befért volna-e a vívótudásával, Yoda mester viszont tényleg erőt adott neki. Tokióba éremesélyesként utazik Szatmári András, klubunk világ- és Európa-bajnok kardozója, aki az ötkarikás álmairól, a pszichológia fontosságáról, érzelmesebb oldaláról, valamint az édes teherről mesélt a Sport’s Life honlapjának.

– Másokat elsősorban a vírus, téged viszont a térded is leültetett. Hogy érzed magad ilyen hosszú kihagyás után?

Most már jól. Voltak hullámvölgyek, főleg, amikor elhalasztották az olimpiát, de látom már magam előtt a célt. A térdműtétem után nem volt egyszerű visszaállnom a rendes kerékvágásba, mert a lábam nem engedte. A gyógytornászom, a pszichológusom és a családom segítettek átlendülni ezen. Nem azt mondom, hogy most százszázalékos, de nagyon jól bírja a terhelést, nem zavarja a vívásomat. Persze vannak a térdemnek is rosszabb periódusai, de ezeken túl kell lépnem. Néha már azt gondolom, hogy csak pszichikailag van fájdalom a lábamban.

– Ezt hogy lehet leküzdeni?

Amikor nehezebb napokat élek, akkor vissza szoktam nézni a győztes asszóimat, és így könnyebb előre mennem.

– Az edzés az egyik összetevő. Mennyit nyom a latban a pszichológia?

Sokan azt állítják, hogyha felkészül az ember technikailag és fizikálisan, akkor biztosan nyerni fog. Ezt nem garantálom. A pszichológiának nagyon nagy szerepe van, főleg ebben a sportágban. Nem mindegy, hogy aznap milyen lábbal kelek fel, mit reggelizek, mert a minimális kizökkenés is vereséget hozhat. Nyilván a vívás része a legfontosabb. Ha körcikkelyt kellene mutatnom, akkor annak ez a 60-70 százalékát tenné ki. A pszichológus, dietetikus, étrend pedig 5-10-15 százalékot adnak hozzá, amelyekkel kiegészülve létrejön a nagy egész.

– Amikor figyelni fogunk téged az olimpián, mire koncentráljunk?

Alapvetően támadóbb felfogásom van. Kardban, ha megszerzed a támadás jogát, az nagyon nagy előny. Ettől függetlenül a védekezésemet is szeretném olyan szintre hozni, hogy ne érezze hendikepnek a másik ezt a szerepet, hanem féljen tőle.

– Én speciel Athos rajongó voltam, ezért óvatosan a válasszal: nálad ki a befutó?

Star Wars-rajongó vagyok. Igazából ezen a filmen nőttem fel, így akit kiemelnék, az Yoda, ő a nagy kedvencem. Az, hogy egy ilyen kisember ekkora erővel bír, és ekkora tudása van, nekem is biztonságot adott. Hiába vagyok esetleg valakinél gyengébb vagy lassabb, akkor is tudom, hogy legyőzhetek bárkit. Persze, láttam A három testőrt is, és merítettem belőle a saját vívásomba.

– Te melyik lennél? Aki simán odavágja a kesztyűt bárki arcába, az érzelmes, a nyugodt, esetleg a vicces?

Viccesnek gondolom magam, és jó humorom van. Attól függetlenül, hogy edzésen és amikor kell, odateszem magam, kemény nem vagyok. Inkább érzelmes, jobban megélem a vereséget és a győzelmet is, nem fapofával tolom végig. Összegezve, kíváncsi lennék, hogy a mostani vívótudásommal, befértem volna-e a testőrök közé, illetve meddig maradtam volna életben.

– Mi visz előre mostanság?

Az olimpiánál semmi sem tud jobban motiválni. Nekem ez az első lesz, és azon vagyok minden erőmmel, hogy jól szerepeljek, érmet, vagy akár érmeket nyerjek Magyarországnak. Mindig úgy ébredek, hogy Tokió lebeg a szemem előtt.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: sportslife.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!