Atlétika
Moravcsik Angéla

Vívás: Szatmári Andrással bronzérmes a magyar kardcsapat!

Publikálva: 2021.07.28 Frissítve: 2021.07.28 Vívás – kard

Németország legyőzésével harmadik helyen zárt a tokiói ötkarikás játékokon a magyar válogatott.

Az Egyesült Államok ellen kezdte meg szereplését a tokiói olimpián a Szatmári András, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású férfi kardcsapat. Klubunk kiválósága, Szatmári András remekül teljesített a negyeddöntőben, +6-os mutatóval zárta a mérkőzést, amelyet Magyarország magabiztosan, 45-36-ra nyert meg, ezzel bejutott az elődöntőbe.

A négy között Olaszország együttese várt ránk, és ugyan jól kezdtük az összecsapást, öt ponttal is vezettünk, a hajrára visszakapaszkodtak az olaszok. Szatyi az utolsó asszó előtt 40-39-es hátránynál adta át a képzeletbeli váltóbotot az egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak, akivel szemben Luca Curatoli állt. Az olasz már 43-40-re is vezetett, ám Áron egyenlíteni tudott. Hiába, az utolsó két tus Curatolié lett, ezzel Magyarország a bronzéremért vívhatott. A négy között nem ment jól a vívás Andrisnak, rendkívül önkritikusan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak teljesítményéről:

– Az elődöntő már kevésbé sikerült annyira jól, ezért magamra is vállalom a felelősséget, miattam kaptunk ki. Hátra van a bronzmeccs, amit meg akarunk nyerni. Az első két asszómat sem nyertem meg, de nem éreztem, hogy benne van a vívásomban ez a különbség. Nem tudom, hogy mi történt. Próbáltam összeszedni magam, sajnálom, hogy nem tudtam vezetéssel átadni. Így is közel volt hozzá Áron, hogy megfordítsa. Peches volt a vége, 43-43-nál nem szólalt meg a gép, ezzel nem lehet mit csinálni. Bosszantó, hogy az olimpián ilyen előfordul. Egyértelmű találatot adtunk, amit a végén mi kaptunk, röhejes volt. Nyilván ez nem számított volna, ha előnnyel adom át. Ezen most minél hamarabb túl kell lendülnünk, aztán megyünk a bronzért.

Szatyi a Németország elleni bronzmérkőzésre olyannyira összeszedte magát, hogy az első asszóját 5-3-ra a másodikat pedig 5-1-re hozta, így a meccs harmadik harmadára 30-16-os előnnyel fordult a válogatott. Ugyan utolsó asszóját 6-5-re elveszítette egyesületünk vívója, Szilágyi Áron így is 40-26-os előnynél lépett utoljára pástra. Innen nem volt visszaút a németek számára, Magyarország 45-40-es győzelemmel megszerezte az olimpiai bronzérmet a kardozók csapatversenyében! Szatmári András ezzel az MTK Budapest 100. olimpiai érmét gyűjtötte be.  

Fotó: MTI/Illyés Tibor, borítókép: Magyar Vívó Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!