Atlétika
Nemes Rita

Vívás: Lidi néni bekerült a halhatatlanok közé

Publikálva: 2021.08.09 Frissítve: 2021.08.09 Vívás – tőr/párbajtőr

A szövetség elnökségének javaslata, és a FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség) döntése alapján Lidi néni, azaz Sákovicsné Dömölky Lídia, klubunk olimpiai és világbajnok tőrözője bekerült a sportági Hall of Fame-be, a halhatatlanok csarnokába.

Sákovicsné Dömölky Lídia idén ünnepelte 85. születésnapját, jó erőben, jó egészségben. Versenyzőként olimpiai bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző. A tokiói olimpián – természetesen az 1964-esen – ő vívta a döntőben az utolsó, sorsdöntő asszót a Szovjetunió ellen, és szövetségi kapitány férjével, Sákovics Józseffel ünnepelhette a győzelmet. Világbajnokságokon egy egyéni- és négy csapataranyérmet szerzett.

Kivételes pályafutása után edzőként és sportújságíróként dolgozott évtizedeken keresztül. A mai napig aktív résztvevője a magyar vívásnak, díszvendégként, őszinte szurkolóként az itthoni helyszíneken köszönthetjük rendszeresen Lidi nénit. A sportági Hall of Fame-be a Magyar Vívó Szövetség elnöksége jelölte Dömölky Lídiát, és a Nemzetközi Vívó Szövetség többek között a két korábbi klasszis kardozóval, az olasz Mario Aldo Montanóval, valamint az orosz Mihail Burcevvel egyetemben választotta kivételes egyéniségünket a jeles társulat tagjai közé.

Jellemző Lidi nénire, hogy gratulációnkat azonnal gratulációval viszonozta.

– Szeretnék gratulálni vívóinknak a nagyszerű olimpiai szerepléshez. Olyan jó érzés volt figyelni őket, szurkolni nekik ezekben a napokban. A sport, a vívás arra is alkalmas volt, hogy végre elterelje kicsit a figyelmemet erről a fránya koronavírusról, ami az én életemet is átalakította az elmúlt másfél esztendőben. Szilágyi Áron pedig egészen kivételes egyéniség, és nem csak a páston az. Biztos vagyok abban, hogy a szeptemberi szezonkezdetre tele lesznek kezdő vívópalántával a termek, és ez is alapja a későbbi sikereknek.

Ezt követően azért örömmel beszélt saját kitüntető címéről is.

– Óriási megtiszteltetés, és nagyon meghatódtam, amikor megtudtam. Az lenne az igazi öröm számomra, ha itt is csatlakozhatna hozzám férjem, Sákovics József, aki egyéni világbajnok vívóként, és valaha volt legeredményesebb magyar vívó olimpiai szövetségi kapitányként megérdemelné ezt.

Forrás: hunfencing.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!