Taekwondo
Salim Sharif

Vívás: készülnek az olimpiára

Publikálva: 2023.09.23 Frissítve: 2023.09.22 Vívás – kard

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program.

Elkezdődött a hosszú menetelés – szól a közhely, ami jelen esetben is igaz. A magyar vívás 2023/24-es szezonja ugyanis remélhetőleg igen hosszú lesz, és majd csak úgy tíz és fél hónap múlva, a párizsi olimpia befejeztével ér véget. Hétfőn kezdődött el a központi felkészülés is – szinte mindenkinek.

A sor elejére Mátraháza kívánkozik, Boczkó Gábor ugyanis „visszanyúlt az alapokhoz”. Nevezetesen a korábbi időszak rendszerének megfelelően négy fegyvernem legjobbjai közösen, egy helyszínen alapoznak.

Ezúttal kéthetes lesz az edzőtábor a szúró fegyvernemesek részére, a jövő héten már a szakmai részbe is belekezdenek legjobbjaink, a programban lábmunka, konvencionális gyakorlat és iskolázás szerepel majd. A szezon a Magyar Kupa-fordulókkal kezdődik, az első, rendkívül fontos állomásra november második hétvégéjén kerül sor, amikoris a női tőr kivételével valamennyi fegyvernemnek olimpiai kvalifikációs egyéni és csapat világkupaverseny következik.

Igaz ez női kardozóinkra is – ők Algírban kezdenek –, kétszeres világbajnok csapatunk jelenleg az ausztriai Ramsauban vesz részt fizikai edzőtáborban. Az azért nem hétköznapi, hogy a kilenc fős minicsapatban hét világbajnok található. Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca mellett ugyanis a válogatott vezetőedzőjének, Gárdos Gábornak a tanítványa, klubunk olimpiai bronzérmes vívója, Szatmári András is a többiekkel készül, továbbá Keszei Kirának is van vb-aranya – a juniorok mezőnyéből.

– Gyönyörű és minden igényt kielégítő helyen készülünk a magaslati edzőtáborban, 2000 méteren Tirolban, nem messze Dachsteintől. A klubommal én már a kétezres évek közepe óta járok ide, és évek óta itt készülhet a női kardválogatott is. Nem egyszer közel háromezer méteres magasságban tartja a tréningeket Wejwárt Dávid erőnléti edző, naponta háromszor vannak foglalkozások, melyek során a lányoknak nincs sok energiájuk gyönyörködni az egyébként meseszép környezetben – nyilatkozta a Magyar Vívó Szövetségnek Gárdos Gábor vezetőedző.

Az olimpiai visszaszámlálás tehát elkezdődött. Egyelőre a csöndes és fárasztó hétköznapok következnek, de őszintén hisszük, hogy az út végén hangos és örömteli sikerek várják majd sportolóinkat.

Forrás: hunfencing.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!