Kézilabda
Poczetnyik Luca

Vívás: a világbajnokság főszereplői (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.07.15 Frissítve: 2023.07.14 Vívás – kard

A július 22-én kezdődő világbajnokság előtt a Magyar Vívó Szövetség oldala bemutatja a válogatott tagjainak és csapatainak esélyeit. Ezúttal a női párbajtőrre, valamint a férfi kardra került sor – előbbi fegyvernemben Wimmer Dorinának, utóbbiban Szatmári Andrásnak szurkolhatunk.

A női párbajtőrrel kezdődik a milánói világbajnokság, és értelemszerűen ennek a szakágnak az egyéni versenyében avatják az első 2023-as aranyérmest. Magyar részről Szász-Kovács Emese káprázatos, 2016-os riói aranyérme óta nem szereztünk sem egyéniben, sem csapatban érmet világversenyen, most azonban lehet erre esély, még ha bravúr is lenne.

Kun Anna ugyanis a szezon során négyszer nyert érmet világkupa-, illetve Grand Prix-versenyen, egyszer a dobogó legmagasabb fokára is felállhatott, továbbá harmadik lett a krakkói Európa Játékokon. Muhari Eszter első felnőtt szezonjában immár amerikai egyetemistaként lépeget előrébb és előrébb a rangsorban, megnyerte első felnőtt érmét az idén, ő is kellemes meglepetést szerezhet.

A hangsúly azonban természetesen a csapatversenyen van, ahol az olimpiai kvalifikáció szempontjából, ha nem is sorsdöntő, de meghatározó lehet majd az ukránok elleni nyolcaddöntő. Idén nem is egyszer sikerült már legyőzni keleti szomszédunkat, igaz, szenvedtünk már vereséget is a rutinos vívókból álló ellenféltől. A krakkói Európa-bajnoki ezüstérem mindenesetre remek ajánlólevél Somfai Péter válogatottjának, amely Anna és Eszter mellett fiatal vívónkkal, Wimmer Dorinával és Büki Lilivel egészül ki. Hatalmasat léphetünk előre a nyolc közé kerüléssel, elvégre a tavalyi, kairói világbajnokságon 15. lett a válogatott. Ha sikerülne az ukránok elleni bravúr, akkor a negyeddöntőben minden valószínűség szerint a világelső Korea következne.

A magyar női párbajtőrözők egyéni helyezése a világranglistán: Kun Anna 5. (kiemelt a legjobb 64-be), Muhari Eszter (18.), Büki Lili (91.), Wimmer Dorina (130.).

A magyar női párbajtőrcsapat helyezése a világranglistán: 9.

Várható ellenfelek az olimpiai kvalifikációs csapat világbajnokságon: Szingapúr (a 16 közé jutásért), Ukrajna (nyolcaddöntő).

Versenynapok: július 22. (egyéni selejtező), július 25. (egyéni 64-es tábla, döntő), július 27. (csapatverseny a legjobb 8-ig), július 28. (csapatverseny folytatás).

A férfi kard 2016 óta alaposan elkényeztetett bennünket a világversenyek érmeivel, hiszen csapatban és egyéniben is évek óta remekelnek honfitársaink, köztük klubunk klasszisa, Szatmári András.  

Minden esély megvan arra, hogy mindez Milánóban is folytatódhat. Szilágyi Áron a második, Szatmári Andris az ötödik helyen áll az egyéni világranglistán, a szezonban előbbi aranyat és érmeket, utóbbi érmeket nyert a világkupa-sorozatban. Az elmúlt években többször is egy ágra kerültek, most csak az elődöntőben vívhatnak egymással, ami, ugye, két érmet jelenthetne.

A lényeg azonban – mint minden fegyvernem esetében – a csapatversenyen lesz. A mieink a remek világkupa-arannyal és az Európa-bajnokságon elért negyedik hellyel indították az olimpiai kvalifikációt, ami jó kezdetnek számít Decsi András együttesétől. A sorsolást látva a legjobb négyig mindenképpen illene eljutnia az ezúttal is Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással kiegészülő válogatottnak. Idáig Törökországon, majd vélhetően Iránon vagy Japánon keresztül vezethet az út. Az is biztos, hogy az utóbbi években verhetetlen koreaiak és az újdonsült Európa-bajnoki aranyérmes franciák a másik ágon lesznek, A mi felünkben a legnagyobb riválisnak az olaszok tűnnek, ráadásul hazai páston. Ám, ha Áron és Andris egyaránt jó napot fog ki, akkor a remek csapatemberrel, Csanáddal közösen újabb szép eredményt írhatunk hozzá a páratlan sorozathoz.

A magyar férfi kardozók egyéni helyezése a világranglistán: Szilágyi Áron 2. (kiemelt a legjobb 64-be), Szatmári András 5. (kiemelt a legjobb 64-be), Gémesi Csanád 26., Decsi Tamás 58.).

A magyar férfi kardcsapat helyezése a világranglistán: 2. 

Várható ellenfelek az olimpiai kvalifikációs csapat világbajnokságon: Puerto Rico (a 16 közé jutásért), Törökország (nyolcaddöntő).

Versenynapok: július 22. (egyéni selejtező), július 25. (egyéni 64-es tábla, döntő), július 27. (csapatverseny a legjobb 8-ig), július 28. (csapatverseny folytatás).

Forrás: hunfencing.hu, lista- és borítókép: Magyar Vívó Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!