Atlétika
Nemes Rita

Vívás: a legjobb évadán van túl a felnőttválogatottá érett Wimmer Dorina (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.08.15 Frissítve: 2023.08.14 Vívás – tőr/párbajtőr

A párbajtőröző Wimmer Dorina az idén először nyert junior-világkupát és 17 évesen tagja volt a csapatban Eb-ezüstérmes női válogatottnak.

Sűrű, eseménydús évad áll a 17 éves párbajtőröző, Wimmer Dorina mögött. Az MTK Budapest ígérete nemcsak a korosztálya, a juniorok világversenyein lépett pástra, hanem kiérdemelte a válogatottságot a felnőttek mezőnyében is.

A „nagyokkal” ott volt a krakkói Európa Játékokon (amely a csapat Európa-bajnokságnak felelt meg) és a milánói világbajnokságon is. Bakodi Róbert tanítványa az előbbi viadalon Büki Lili, Kun Anna és Muhari Eszter társaságában ezüstérmet nyert úgy, hogy az egység csupán egyetlen tussal kapott ki a döntőben a franciáktól. A siker értékét jelzi, hogy a magyar csapat tizenhat év után vívott ismét Eb-döntőt. Emellett Dorina a juniorok viadalain is a maximumra törekedett, és a korosztály elsőéveseként Isztambulban a pályafutása első világkupa-győzelmét ünnepelhette.

– A junior-világkupán szerzett aranyérem, a felnőttválogatottság kiharcolása és a csapat Eb-ezüst miatt mondhatom, hogy ez volt az eddig legsikeresebb évadom – kezdi Dorina. – Az elején meg nem gondoltam a felnőttválogatottságra, de jól szerepeltem a világkupákon, így megkaptam a lehetőséget. Ahogyan haladtunk előre, egyre jobban ráéreztem a felnőttek közötti vívásra. Stabilabbá, magabiztosabbá váltam, és persze végig bennem volt a bizonyítási vágy, hogy az idősebbekkel is képes vagyok felvenni a harcot. Sokat segítettet, hogy a válogatottban a lányok nagyon befogadóak voltak. Természetesen a felnőttek tapasztaltabbak, felkészültebbek, taktikusabbak és türelmesebbek is, mint a korosztályos versenyzők, de ezért is tudtam sokat tanulni tőlük, és számomra ez a legfontosabb. Az Európa Játékokon élmény volt pástra lépni. Örülök, hogy a legjobb tudásom szerint sikerült vívnom, nagy neveket győztem le, és értékes ezüstérmet szereztünk.

Dorina korosztálya még két évig a junior marad, azonban már a felnőttekkel közösen is szövögetheti álmait.

– A következő évadban ugyanúgy szeretnék ott lenni a juniorok világ-, valamint Európa-bajnokságán, és minél jobban szerepelni. És természetesen szeretnék tagja maradni a felnőttcsapatnak. Ezért kész vagyok sokat dolgozni. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos világkupaversenyek jönnek. Remélem, hogy a következő szezonban is minden úgy alakul, ahogyan tervezzük.

(Forrás: utanpotlassport.hu, Fotó: Magyar Vívószövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!