Tenisz
Fucsovics Márton

Vívás: 86 évesen is edzéseket tart (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.08.06 Frissítve: 2022.08.05 Vívás – kard

86 évesen is rendszeresen kardot ragad, hogy a vívóteremben oktassa a technikákat a sportági Hírességek Csarnokába frissen beválasztott olimpiai és világbajnok legenda, Pézsa Tibor, akinek a keze nyoma ma is érződik a kard szakágban. Kardszakosztályunk elnöke a Blikknek adott interjút.

Én ezt úgy tudtam meg, hogy valaki fölhívott, és gratulált nekem. Először azt hittem, a női kardcsapat aranyérme miatt keres. Nem voltam beavatva ebbe a folyamatba, de persze, örülök az elismerésnek – mondta a Blikknek Pézsa Tibor, aki a nemzetközi szövetség által egy évtizede létrehozott Hírességek Csarnokának 15. magyar tagja.

A legendás vívó egyéniben olimpiai arany- és bronzérmes, világbajnok, csapatban kétszeres ötkarikás harmadik helyezett és vb-győztes. Trénerként is bizonyított, legsikeresebb tanítványa az olimpiai és világbajnok Nébald György. Az MTK Budapestnél a mai napig Gárdos Gábor munkáját segíti, aki a Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású válogatottal a női kard szakág első világbajnoki aranyát szerezte meg nemrég Kairóban.

Tizenhárom évvel ezelőtt kezdtem el Gáborral foglalkozni. A női kardozók győzelme igazi bravúr, de a kezei közül már kijött az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Szatmári András vagy az olimpiai negyedik Márton Anna. Nem árt, ha a fiatal edző mögött ott van idősebb, tapasztaltabb mester is, a mi kapcsolatunk is ilyen – mondta a tréner, aki a válogatott edzéseire is kijár.

Szerencsére egészségi akadálya nincs annak, hogy folytassa a munkát.

A szívemmel kapcsolatban voltak rendellenességek, de ezen már túl vagyok, hála istennek Merkely professzor úr rendbe hozta, pacemakert kaptam – árulta el a szakember.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!