Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Taekwondo: Galambos Bence visszatért a válogatott élére (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.01.17 Frissítve: 2022.01.16 Taekwondo

A 2024-es párizsi olimpia végéig újra Galambos Bence irányítja a magyar felnőtt és junior taekwondo-válogatott felkészülését; a szakember az MTK Budapestet erősítő Salim Omar, Salim Sharif, Patakfalvy Luca, Patakfalvy Csenge és Bailey Kelen teljesítményét illetően is bizakodó.

A párizsi olimpia végéig irányítja a felnőtt és a junior taekwondo-válogatottat Galambos Bence, a csapatok első, igazi megmérettetése pedig a májusi Európa-bajnokság lesz – adta hírül a hazai szövetség honlapja.

Galambos közel négy éven át, 2017 januárjától 2020 októberéig vezette a válogatottakat.

– A válogatott keret nagy részével továbbra is együtt dolgoztunk klubszinten. Nap, mint nap találkoztunk és tudok mindent róluk most is. A tokiói olimpia után erősödött bennem az érzés, hogy szívesen dolgoznék válogatott szinten újra a versenyzőkkel – mondta Galambos, aki az F-158 Taekwondo Academy vezetése mellett irányítja majd a válogatottat.

– Az első ciklusomban nagyon fiatal csapattal dolgozhattam együtt, akikben akkor is nagy potenciál volt, és akik azóta felnőttek. Akkor még én is fiatalabb voltam és én is velük együtt fejlődtem. Sokkal nyugodtabb lettem, jobban átlátom a feladatokat és folyamatosan képeztem magam ez idő alatt is. Az, hogy az utóbbi hónapokban Salim Gergőéket testközelből láthattam dolgozni, rengeteg tapasztalatot jelentett. Ráadásul a nemrég a német válogatott stábjához csatlakozott Tóth Balázzsal is éveket dolgozhattam együtt, aki szintén irányította korábban a válogatottat.

A régi-új tréner komplex munkát ígér, melynek egyik alapköve a minél több nemzetközi edzőtábor beiktatása és minőségi ellenfelek, edzőpartnerek Magyarországra hozatala.

– Azon túl, hogy látjuk, mit jelent a korábbi olimpiai bajnok Salim Gergely munkássága, ne feledkezzünk meg az itthoni szakemberekről és az igen erős spanyol vonalról sem, hiszen a kadétok és juniorok között már bizonyító Márton lányok eredménysora önmagáért beszél. Klubjukkal és annak vezetőjével, Jesus Ramallal is kiváló a kapcsolatunk.

Salim Omar Gergely olimpiai szereplése kétségtelenül nagyot dobott a honi taekwondo helyzetén, amire most lehet igazán építkezni.

– A sportolóknak véleményem szerint hatalmas motiváció volt Omar olimpiai ötödik helye. Elég megnézni a rövidebb őszi versenyszezon eredményeit, amelyben igazán kitettek magukért a sportolók. Erre szeretnénk építeni a jövőben. Omar, valamint testvére, Salim Sharif, továbbá Patakfalvy Luca és Füredi Rebeka jó eséllyel Grand Prix-résztvevők. Szeretnénk, ha Józsa Levente, illetve Patakfalvy Csenge is minél előbb csatlakozna ehhez a társasághoz. Mellettük Kopcsik Laura, Gueli Zoé, Bailey Kelen, Molnár Bendegúz és Vince Máté is nagyon tehetséges, bennük is hatalmas potenciál rejlik a felnőttek között.

A versenyszezon továbbra is több kérdőjelet tartogat a koronavírus miatt, de a májusi Eb fix dátuma lehet a csapatnak.

– Arra időzítjük a formát és a Grand Prix-versenyeken való részvételre. Ez utóbbi jelenti igazán a világ elitjét, velük kell minél gyakrabban meccselni, hogy rutint szerezzenek a versenyzők, és nem mellesleg értékes ranglistapontokat gyűjtsenek.

Az olimpiai ranglistán négy év eredményei szerepelnek, azaz folyamatosan esnek ki a régi versenyek és kerülnek be az újak. A G-s versenyeken szerezhető maximális pontszámot egy év alatt is össze lehet szorgoskodni, így nagyon sokat nyom majd a latba, hogy a világversenyeken (vb, Eb) és a GP-széria tornáin ki hogyan szerepel.

(Forrás: wtftaekwondo.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!