Kézilabda
Fekete Bozsana

Válogatott értékek

Publikálva: 2020.08.09 Frissítve: 2020.08.09 Ritmikus gimnasztika

Klubunk ritmikus gimnasztika szakosztályának edzőnője, Koch-Tiringer Tímea ejtett szót a három egyéni juniorválogatott versenyzőnk felkészüléséről.

Az MTK Budapest felnőttválogatott ritmikus gimnasztikázói mellett, vagy éppen velük együtt készül a klub három egyéni juniorválogatott-kerettag versenyzője is. Hogy mire? Jelen állás szerint az országos bajnokságra és a november végén Kijevben esedékes junior Európa-bajnokságra. Egyelőre úgy van, hogy lesz Eb. Addig pedig nincs megállás. A fiatalokat készítő Koch-Tiringer Tímea bizakodó – már amennyire annak lehet lenni a körülményeket figyelembe véve.

– Folyamatosan készülünk, és várjuk, hogy milyen döntés születik az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. A versenyszünetet a lehető legnagyobb mértékben igyekeztünk a saját előnyünkre fordítani. Új koreográfiák készültek, és szakosztályelnökünk, Deutsch-Lazsányi Erika a gyakorlatokon is nehezített. Tehát újult erővel és felfrissült programokkal bízunk abban, hogy még ebben az évben lesz világverseny.

Az edzőnő mindhárom tanítványáról nagy elégedettséggel beszél. Kocsis Evelin már tavaly is kimagaslóan teljesített: a moszkvai junior-világbajnokságon szalaggal az előkelő hatodik helyen végzett, majd év vége felé a japán Takaszaki városában rendezett klubvilágbajnokságon Pigniczki Fanni és Juhász Anna társagában ugyancsak hatodik hely lett a jutalma az MTK-csapattal. Hogy milyen esélyekkel indulhat idén?

– Nehéz felmérni, hogy Evelin pillanatnyilag hol helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben. Tavaly 2006-os születésűként a legfiatalabbak közé tartozott a vébén, ennek ellenére a nála két évvel idősebbek között is diadalmaskodott. Idén nem voltak versenyeink, nem láttuk a többieket, és azt sem tudjuk, melyik országban, milyen szintű felkészülés zajlik. Mindenesetre a teremben látott munkája és a koreográfiáinak nehézsége alapján úgy ítéljük meg, hogy Európa és a világ élmezőnyében van a helye a korosztályban.



Az ugyancsak 2006-os születésű Krasznay Blanka tavaly buzogánygyakorlatot mutatott be a vébén, és tagja volt a kombinált csapatversenyben hatodik helyet elért nemzeti együttesnek.

– Elképesztően jó versenyző típus. Rendkívül különleges a szőnyegen, és nagyon szeret szerepelni. Ez olyan plusz, amely nem csupán a közönség tekintetét vonzza magára, hanem a bírókét is. Blankára mindig minden szituációban számíthatunk, sosem hagyott még cserben minket, emellett a rábízott feladatokat a tőle telhető legmagasabb szinten látja el úgy edzéseken, ahogyan versenyeken.



Gyulai Blanka egy évvel fiatalabb társainál. Neki még nem volt lehetősége nemzetközi porondon megmutatnia magát. Egyelőre.

– Ő ebben az évben szállt harcba azért, hogy kvalifikálja magát a junior Európa-bajnokságra, megkapja a lehetőséget a ritmikus gimnasztika szövetség vezetőségétől, hogy megmutassa, hogy mit tud. Így nála még nemzetközi teljesítményről nem beszélhetünk, de azt tudjuk és látjuk, hogy kimagaslóan szorgalmas, alázatos és minden helyzetben a maximumra törekszik. Bízunk benne, ez a hozzáállás az előtte álló évek során az eredményeiben is megmutatkozik.



Koch-Tiringer Tímea arra is kitért, hogy ebben a mindenki számára új és ismeretlen élethelyzetben a lányok lelkének ápolása is a kihívások, egyúttal a legfontosabb feladatok közé tartozik.

– Benne vannak a kamaszkorban, és minden gyereknek más a mentális erőssége. Igénylik, hogy foglalkozzunk velük külön is, mi pedig igyekszünk időt fordítani rájuk. Ha érzékeljük, nem megy valami, vagy picit elkeserednek, akkor leülünk és beszélgetünk. Az edzéseket is próbáljuk úgy felépíteni, hogy legyenek benne olyan pillanatok, amelyek ha nem is lazábbak, de kötetlenebbek. A gyümölcsöző edző-tanítvány kapcsolathoz elengedhetetlen az ilyesfajta kommunikáció.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!