Atlétika
Nemes Rita

Út Tokióba – így lehet kvótákat szerezni (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.06.09 Frissítve: 2020.06.09 MTK Budapest

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a tokiói ötkarikás játékokat. A bónuszidőt sok sportágban örömmel fogadták, hiszen a kvalifikáció szempontjából a záróra közelében most újabb lehetőségekhez jutottak. De mely sportágban és hogyan lehet még kvótát szerezni?

Aki időt nyer, életet nyer – tartja a mondás, esetünkben ez az idő – egy esztendő – életet, lehetőséget ad arra, hogy sportolóink kvalifikáljanak a 2021-es tokiói olimpiára. Akadtak, akiknek karnyújtásnyira volt a kvóta, igaz, a visszaszámláló vészesen pörgött, és kérdéses volt, hogy megszerzik-e a 2020-as határidő lejártáig. Most, a koronavírus-járvány okozta leállás miatt újra nyílnak a kapuk, a ranglisták, hamarosan jönnek a viadalok, amelyeken újabb lehetőségekkel élhetnek sportolóink.

Úszásban meghosszabbodik a szintidős időszak, a nemzetközi szövetség döntése értelmében 2021. június 27-ig lehet olimpiai A- és B-szinteket teljesíteni. A tokiói játékokon országonként két (A-szintes) versenyző léphet rajtkőre, az eredeti hazai válogatási elvek szerint a szövetségi kapitány az olimpia előtti országos bajnokságon (vélhetően március végén) kijelöli a csapat zömét. Klubunk úszója, Ilyés Laura jó eséllyel pályázik arra, hogy beverekedje magát a keretbe.

Atlétikában a nemzetközi szövetség a napokban véglegesítette új kvalifikációs rendszerét, amely szerint december elsejétől lehet újra szinteket teljesíteni, és a világranglistáról is ki lehet jutni a japán fővárosba. Eddig öt magyar atléta (köztük Krizsán Xénia) tudhatja már magát Tokióban, 2021. június 29-ig még jó néhányan csatlakozhatnak a magyar delegációhoz, remélhetőleg dr. Nguyen Anasztázia is köztük lesz.

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség még nem tette közzé új versenyrendszerét, így csak az biztos, hogy a novemberi prágai Európa-bajnokságon lehet elkezdeni gyarapítani a pontokat, előrébb lépegetni a ranglistán. Egyesületünk dzsúdósa, Tóth Krisztián jelenleg kvótás helyen áll.

Vívásban annyi bizonyos, hogy két csapatunknak, a női tőrözőknek, valamint a férfi kardozóknak biztos az olimpiai indulása, tehát Szatmári Andrásnak valószínűleg nem kell aggódnia. A tokiói kvalifikáció felé tart még a Márton Annával felálló női kardválogatottunk, illetve a férfi párbajtőrcsapat. Mindkét gárdának az utolsó kvalifikációs versenye maradt el, s a Nemzetközi Vívószövetség úgy tervezi, hogy ugyanott és ugyanakkor rendezi meg az elmaradt viadalokat minden fegyvernemben. Ha a csapatkvalifikáció nem sikerülne ezekben a szakágakban, akkor a ranglista alapján egy-egy versenyzőnk szerepelhetne Tokióban, de ugyanez igaz a férfi tőr és női párbajtőr szakágra, amelyeknél csapatban már elszálltak a reményeink, ugyanakkor a csapatkvalifikációval nem rendelkező országok vívóinak zónaversenyein még lehet egyéni kvalifikációt szerezni. Igaz, csak a torna megnyerésével.

Tornában a tavalyi stuttgarti világbajnokságon sem férfi-, sem női csapatunk nem szerzett indulói helyet, női egyéni összetettben Kovács Zsófia és Schermann Bianka azonban kvótát érő helyen zárt, így őket megversenyezteti a szövetség – az eredeti terv az volt, hogy mindez az Európa-bajnokságon történik: aki jobb helyezést ér el egyéni összetettben, az a tokiói induló. A kontinensviadalon, amelynek időpontját egyébként néhány napja jelölte ki a Nemzetközi Tornaszövetség, még két-két egyéni összetett kvóta kiadó (a versenyeket decemberben rendezik).

Női kézilabdában március 19. és 21. között Győr lesz a házigazdája az olimpiai selejtező második csoportja küzdelmeinek. A rendező magyarok az oroszokkal, a szerbekkel és az ázsiai selejtezőcsoport harmadik helyezettjével küzdenek meg. A tornáról az első két helyezett jut el Tokióba, szurkolunk azért, hogy ez Magyarországnak is sikerüljön, és azért is, hogy Szöllősi-Zácsik Szandra is bekerüljön a válogatott keretbe.

Esélyes lehet még a kvótaszerzésre Hárspataki Gábor és Sterck Laura (karate), Krémer Eszter és Polivka Dóra (evezés), Babos Tímea és Fucsovics Márton (tenisz), Patakfalvy Luca (taekwondo), illetve a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni.

Forrás: nemzetisport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!