Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Újévi beszélgetés Deutsch Tamással

Publikálva: 2016.01.01 Frissítve: 2016.01.01

Az elnök szerint a klub egy újabb nagy korszakának a küszöbén áll.

A Magyar Testgyakorlók Köre Budapest elnökével arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen évet zárt a klub, illetve mit várhatunk 2016-tól.

– Kezdjük a 2015-ös esztendő értékelésével! Bontsuk több részre a kérdést, és először a sportolóink eredményeit boncolgassuk!

– Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy egymással nem összemérhető dolgokat hasonlítgatok, hiszen egészen más a világbajnoki dobogón állni, illetve harmadik helyen végezni az országos bajnokságon, pedig elképzelhető, hogy a hazai bajnoki bronzérem, nagyobb teljesítmény az adott sportolótól. Azt azonban ki kell emelni, hogy a 2014 októberében megalapított – immár tizenegy egyéni sportágat magában foglaló – Brüll Alfréd Akadémia első teljes éve kiemelkedően sikeres volt. Világ-, Európa- és magyar bajnoki címeket, helyezéseket szereztek azok a sportolóink, akik a szakembereink javaslatai alapján bekerültek a programba. Az akadémia indulásakor az volt a célunk, hogy szervesen illeszkedjen és ágyazódjon be az MTK Budapest szervezeti rendszerébe, működésébe. Kiemelkedő figyelmet fordítunk a sportszakmai, pedagógiai, orvosi, teljesítménydiagnosztikai feladatokra, a versenyeztetésre, az edzőtáboroztatásra, a sporteszközök beszerzésére és a megfelelő edzésfeltételek megteremtésére. Ennek a munkának az első gyümölcsei értek be 2015-ben.

– Név szerint is kiemelhetünk sportolókat?

– Szívem szerint valamennyi akadémistánkat név szerint megdicsérném, és természetesen az összes, kiemelkedő eredményt elérő versenyzőnket. Sikereink krónikái követhetők a weboldalunkon. Volt olyan sportolónk, aki élete legjobbját nyújtotta 2015-ben, és ezzel negyedik helyen végzett, de – ahogy már említettem – nyertünk világ- és Európa-bajnoki címeket is.  MTK sportoló elért olyan világbajnoki helyezést is, mely a sportág történetében, Magyarország valaha volt legjobb eredménye, pedig nem is dobogós.

– Miként értékeljük csapatsportágaink eredményességét?

– Női röplabdázóink – pillanatnyilag – a negyedik helyen állnak, és a kézilabdázóink is előre tudtak lépni, most az NB I kilencedik helyén találjuk őket. Ebben a két sportágban új edző irányítja a szakmai munkát. Női kosarasaink vezetik az NB I/B Keleti csoportját, míg a férfiak, a Nyugatiban az ötödik pozícióban telelnek. Jól teljesítenek a vízilabdázók és a jégkorongozók is.

– A korábban említett „megfelelő edzésfeltételek”, át is vezetnek bennünket a létesítményfejlesztés kérdéskörébe. Ezen a téren milyen lépéseket tett a klub?

– Amikor 2010-ben elnökké választottak, katasztrofális állapotban voltak a klub sportlétesítményei. A kormányzati támogatásnak, és a jelentős saját erő igénybevételének köszönhetően, ebben az évben folytattuk a 2014-ben megkezdett munkálatokat. Idén átadtuk a Török Gyula Ökölvívótermet, halad az evezőstelep felújítása, megkezdődött a Lantos Mihály Sporttelepen az Atlétikai Centrum építése.  2016-ban újabb fejlesztésekbe fogunk bele.

– Hogy áll, a 2016-os év talán legnagyobb beruházása, az Új Hidegkuti Nándor Stadion és környezetének fejlesztése?

– November 16-án – a klub 127. születésnapján – letettük az új stadion alapkövét. Azóta, a karácsonyi pár napos pihenőtől eltekintve, megállás nélkül folyik a munka. Több pillér már áll, az elsőt labdarúgóink – Torghelle Sándor, Baki Ákos és Nagy Lilla, a stadionépítési projektünk szóvivői – segítették a helyére. Az előzetesen meghatározott ütemezésnek megfelelő állapotban van a létesítmény. Reményeink szerint nem lesz semmi akadálya annak, hogy 2016. szeptember 21-én – a portugál Sporting elleni mérkőzéssel – ünnepélyesen átadjuk az Új Hidegkuti Nándor Stadiont.

– 2015-ben döntöttek arról, hogy négy év múlva Budapest rendezi az Európai Maccabi Játékokat. Hogyan érinti ez a klubot?

– Óriási sportdiplomáciai sikernek tartom, hogy Bázelt megelőzve Budapest lett a befutó. A kormány, Budapest Főváros Önkormányzata valamint a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékok megrendezése érdekében benyújtott pályázatot. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest közreműködésével közösen létrehozott pályázati elkészítő bizottság munkájának eredményeire támaszkodva, a pályázat sikere esetén az MTK-n keresztül – a Maccabi VAC, a MAZSIHISZ és az MTK által – a játékok szervezésére és lebonyolítására létrehozott társaságnak legfeljebb 2,1 milliárd forintot biztosít a kormány, a zsidó olimpiának is nevezett rendezvény előkészítésére és megrendezésére. Az MTK Budapest sok szálon kötődik az eseményhez, melyet 2019 július 29-e és augusztus 7-e között rendeznek Budapesten, többek között az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lesz a nyitó- és a záróünnepély.

– 2016-ban olimpiát rendeznek Rióban…

– Több sportágban tart még a kvalifikiciós időszak, lesznek olyan versenyek, ahol ki lehet harcolni a részvételt. Vannak olyan sportágak is, ahol könnyebb az olimpián jó eredményt elérni, mint kijutni. Természetesen szeretnénk, ha minél több sportolónk szerepelne jól Rióban, de plusz terheket senki vállára sem akarok tenni. Mindenki tisztességgel teszi a dolgát. És ahogy arról már beszéltünk, a Brüll Alfréd Akadémia első teljes évén vagyunk túl, és hosszú távra tervezünk. Azért hoztuk létre az akadémiát, hogy a jövőben az MTK Budapest maga nevelje ki a magyar-, az Európa-, a világ- és olimpiai bajnokait.

– Mit kívánjunk a klubnak az újévre?

– Azt, hogy legyen lelki békénk, egészségünk, erőnk, kitartásunk, hogy folytatni tudjuk a közös munkát! Hogy a sportolóink sikeresek és eredményesek legyenek!  Hogy a háttérben dolgozók is olyan kiválóan végezzék feladataikat, ahogy azt tették 2015-ben! Meggyőződésem, hogy a klub újabb nagy korszakának a küszöbén állunk. Mindannyiunknak azt kívánom, hogy 2016-ban lépjünk be ebbe az új korszakba!

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!