Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Tóth Krisztián tokiói kvótás helyen maradt a világranglistán

Publikálva: 2020.10.26 Frissítve: 2020.10.26 Cselgáncs

Cselgáncsszakosztályunk klasszisa, Tóth Krisztián (90 kg) a hatodik helyen áll a hétfőn módosult világranglistán, azaz továbbra is stabilan kvótát érő pozícióban tanyázik a lajstromban.

A Budapesten vasárnap véget ért olimpiai kvalifikációs Grand Slam-verseny után, hétfőn módosult a cselgáncsozók világranglistája, amelyen látható, a jelenlegi állás szerint nyolc magyar dzsúdós képviselhetné a magyar színeket a 2021-re halsztott tokiói játékokon.

Noha a fővárosi erőpróba nem úgy sikerült világbajnoki ezüstérmesünknek, Tóth Krisztiánnal (90 kg) ahogyan azt eltevezte – a második körben búcsúzott –, a hazaiak közül még mindig a legelőkelőbb helyen áll a lajstromban; változatlanul a hatodik pozícióban van.

Krisztiánon kívül kvótát érő helyen áll Szabó Frigyes (73 kg, 34. az olimpiai rangsorban súlycsoportjában – kontinentális kvóta), Ungvári Attila (81 kg, 25.), Cirjenics Miklós (100 kg, 22.), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 20.), Karakas Hedvig (57 kg, 10.), Pupp Réka (52 kg, 26.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.).

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség jövő júniusi világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy kvótát. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

A ranglistákról ennélfogva „kiesnek” a házigazda japánok, és – mivel az olimpián egy országból csak egy dzsúdós léphet tatamira – azok is, akik ugyanazt a nemzetet képviselik. Ha ugyanis egy országnak két vagy több versenyzője is kiharcolja az indulási jogot, akkor a nemzeti szövetség dönt arról, hogy melyiküket nevezi a játékokra. Pupp Réka például 26-odikként azért áll kvótás helyen, mert előtte három japán található, továbbá öt cselgáncsozó már a második versenyzőnek számít a hazájából.

A 2018. május 25-től 2021. június 28-ig tartó menetelés eredetileg 68–70 versenyből állt volna, ám a pandémia miatt idén március és október között minden viadalt töröltek. Magyar szempontból örvendetes fejlemény, hogy Taskent helyett Budapest ad otthont jövő júniusban a világbajnokságnak, amely a kvalifikáció legfontosabb állomása lesz 2021-ben.

A 2016-os riói játékokon nyolcfős magyar küldöttség vett részt, amely egy ötödik, illetve három hetedik hellyel zárt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!