Atlétika
Nemes Rita

Torunban a vívóelit

Publikálva: 2016.06.20 Frissítve: 2016.06.20 Vívás

Hétfőtől szombatig, Lengyelországban rendezik a felnőtt vívók Európa-bajnokságát.

Több, kvótát szerzett sportoló is szerepel a magyar csapatban, így minden túlzás nélkül állítható, hogy vívóválogatottunk a legerősebb összeállításban, riói olimpikonjaival vesz részt a június 20. és 25. között rendezendő vívó Európa-bajnokságon.

A 24 fős keretben a kvótás Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter (valamennyi párbajtőr), Decsi Tamás, Szilágyi Áron (mindkettő kard), Szász Emese (párbajtőr), az MTK Budapest vívója, Márton Anna (kard), valamint Knapek Edina és Mohamed Aida (mindkettő tőr) is szerepelnek.

A kontinensviadal az utolsó komoly erőfelmérő a riói játékok előtt, így a tíz magyar ötkarikás induló számára különös jelentősége van, mert az Európa-bajnokság eredménye beleszámít az olimpia előtti világranglistába, tehát módosítja az esemény sorsolását is. A nyári játékokról lemaradó vívók számára pedig azért fontos, mert nekik ez az év legjelentősebb versenye.

AZ Európa-bajnokságra kiutazott magyar válogatott névsora:

Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter

Férfi kard: Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron

Férfi tőr: Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András

Női párbajtőr: Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese

Női kard: Garam Nóra, László Luca, Márton Anna, Záhonyi Petra

Női tőr: Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida

A küzdelmek már hétfőn délelőtt megkezdődtek a pástokon, és a három fegyvernemben női és férfi egyéni, valamint csapatversenyeket is rendeznek, így hat napon keresztül – reményeink szerint – mindennap két-két eredményhirdetésen is tapsolhatunk a magyar vívóknak. Lássuk részletesen a programot!

Hétfőn délelőtt a férfi tőrözők léptek pástra, délután pedig már a női kardozók veszik birtokba a vívócsarnokot. Kedden délelőtt a női törőzők, délután a férfi párbajtőrözők következnek, míg szerdán, a női párbajtőrözők délelőtt, a férfi kardozók pedig délután lépnek pástra lezárva az egyéni küzdelmeket. Ezzel el is érkeztünk a verseny feléhez, mert csütörtöktől szombatig már a csapatversenyeket bonyolítják le. Csütörtökön a férfi tőrcsapatok és a női kardcsapatok, pénteken a férfi párbajtőrcsapatok, valamint a női tőrcsapatok mérik össze erejüket. A kontinensviadal zárónapján, szombaton pedig a női párbajtőrcsapatok és a férfi kardcsapatok között dől el az Európa-bajnoki cím.

A kontinensviadal eredményeit IDE kattintva éri el, míg élő közvetítés az eseményről ITT található!

Az Európa-bajnokságról beszámolunk, hajrá magyarok!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!