Atlétika
Nagy Marcell

Több mint százan vették részt az első nemzetközi Maccabi kosárlabda-kupán

Publikálva: 2016.11.12 Frissítve: 2016.11.11

Az október 27. és 30. között rendezett torna célja az volt, hogy a sporteseményen túl az izraeli, dán és svájci vendégcsapatok, hazánk kulturális és történelmi örökségébe is bepillantást nyerjenek. A kupa egyben a 2019-es Maccabi Európa Játékok első tesztversenye volt, melyet az Európai Maccabi Szövetség elnöke, Motti Tichauer nyitott meg.

Az első napon a játékosok megismerhették a magyar zsidóság veszteségeit bemutató anyagot, a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető állandó interaktív kiállítás révén. A látogatás után a résztvevők az Áldozatok Emlékfalánál emlékeztek meg a II. Világháború magyar áldozatairól, majd a zsinagógában folytatódott a program.

Pénteken a csapatok a Frankel Zsinagógába érkezetek Kabbalat Shabbatra. A körzet elnöke, Tordai Péter nagy örömmel köszöntötte a játékosokat, a több emeletes bérházzal körbevett, neogótikus budai zsinagógában. Motti Tichauer megköszönte a közösség szívélyes fogadtatását, és az Európai Maccabi Szövetség nevében díjat adott át Jusztin Ádámnak, a Maccabi VAC elnökének.

A több hónapos felkészülés után a játékosok úgy érkeztek Budapestre, hogy a legjobb teljesítményüket nyújtva megküzdjenek a hazai és külföldi csapatokkal. Négy ifjúsági együttes, két magyar (MTK Törökbálint és PAFC) és két külföldi (Matnas Even Yehuda 1 és 2.) játszott egymással. A felnőtt korcsoportban hatan küzdöttek az első helyezésért. Maccabi Suisse, Asseret Israel és Hakoah Denmark képviselte a nemzetközi ágat, míg a magyarok között az MTK Törökbálint; a helyi magyar zsidó sportegyesület, a Maccabi VAC és a keresztény Szent Pál Akadémia egyesület tagjai vettek részt a versenyen. Az utóbbi csapat részvétele hűen szimbolizálja a kölcsönös együttműködés és elfogadás fontosságát a Maccabi sport életében. Az edzések és mérkőzések alatt a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium diákjai, valamint a Maccabi VAC önkéntesei biztosították a rendezvény gördülékeny lebonyolítását.

Eredmények:

Ifjúsági, fiú:

1. MTK Törökbálint, 2. Matnas Even Yehuda 1, 3. Matnas Even Yehuda 2, 4. PAFC

Legértékesebb játékos: Jonathan Karmil (Izrael)

Nyílt, férfi:

1. Szent Pál Akadémia, 2. Maccabi Suisse, 3. MTK Törökbálint, 4. Asseret Israel, 5. Maccabi VAC, 6. Hakoah Denmark

Legértékesebb játékos: David Hertig (Dánia)

A díjakat Jusztin Ádám; Stern Péter, valamint a MAZSIHISZ elnöke, Heisler András és az Európai Maccabi Szövetség sport igazgatója, Angelo Della Rocca adta át a játékosoknak.

Megható pillanat volt minden egyesület, de különösen a Maccabi Vívó és Atlétikai Club és az EMG2019 Sport Szervező Kft képviselői számára, amikor a Hakoah Denmark edzője megemlékezett testvérére, a 2015-ös koppenhágai zsinagóga ellen indított terrorcselekményben elhunyt Dan Uzanra.

A Maccabi Kosárlabda Kupa alatt a résztvevők megcsodálhatták Budapest nevezetességeit is. Az Európai Maccabi Szövetség izraeli küldöttje, Or Ben Simhon és a helyi idegenvezető körbevezette az izraeli junior csapatot a történelmi emlékekkel teli budai Várban. Eközben a felnőtt játékosok a pesti zsidónegyedben tettek egy hosszú sétát. A fiatalok a városnézés után kipróbálták a világhírű Széchenyi gyógyfürdőt, másnap pedig a tanulás jegyében az Izraeli Kulturális Intézet kiállításait és programjait látogatták végig.

Az első EMG2019 tesztverseny során számos előrelépés történt a budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán is. Motti Tichauer meghívást kapott a nemrég átadott Új Hidegkuti Nándor Stadionba, mely a 2019-es játékok nyitó- és záróünnepségének helyszíne lesz. Továbbá bejárást tartottak a Tüskecsarnokban is, amely a hetekben adott otthont az asztalitenisz Európa-bajnokságnak, és a Dagály Úszóarénában is, ahol pedig a FINA vizes világbajnokságot rendezik 2017-ben. A stadionok után látogatást tettek azokban a hotelekben, melyek szállásként szolgálnak majd több ezer sportoló számára a Maccabi Európa Játékok alatt. A szemle végén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lévő elnöki sky boxban megtartották a Szervező Bizottsági Ülést az EMG2019 vezetőségével, ahol a látottak elemzésén kívül a 2017-es célok és feladatok kerültek meghatározásra.

Az első Maccabi kosárlabda-kupa a HaTikvával ért véget. 

Fotó: Lackó Eszter és és Zádor Péter 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!