Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Tenisz: Tóth Amarissa először indult Bondarenkóval – Roland Garros-döntő lett a vége (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.06.15 Frissítve: 2021.06.15 Tenisz

Egyesületünk újdonsült Grand Slam-döntősével, Tóth Amarissával készített interjút az utanpotlassport.hu.

A múlt héten az MTK Budapest két fiatal teniszezőjének szereplését figyelhettük – a juniorok mezőnyében – a Roland Garroson. Az egyéni verseny sem a 17 éves Szabanin Natália, sem a 18 éves Tóth Amarissa számára nem hozott hosszú menetelést, ugyanis előbbi a második, utóbbi az első körben búcsúzott. Azonban párosban már annál több izgalmat tartogatott nekik a párizsi Grand Slam-torna. Szabanin a horvát Petra Marcinkóval az oldalán a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes, Eala-Selemetyeva (Fülöp-szigeteki, orosz) kettős jelentette a végállomást. A másik magyar érdekelt, Tóth az orosz Marija Bondarenkóval egészen a döntőig menetelt. A fináléban őket a fentebb említett, első kiemelt Eala és Selemetyeva verte két játszmában.

– Nagyon jó formában vághattam neki a Roland Garrosnak, hiszen május végén egyesben tornát nyertem Hannoverben, amely hatalmasat lendített az önbizalmamon – kezdte Amarissa az Utánpótlássportnak. – A németországi fináléban ráadásul 3:6, 0:4-ről tudtam fordítani, meccslabdákról. Ez a győzelem óriási lelkierőt adott, és jó előérzetekkel indultam ezután Párizsba. Egyesben sajnos nem kaptam kedvező sorsolást, a világranglista nyolcadik helyén álló, fehérorosz Kristina Dmitrjukkal kerültem szembe. Hajszálon múlott, hogy nyerjek a harmadik szettben. Úgy érzem, ha nem az első körben találkozunk, és jobban játékban vagyok már a tornán, én nyertem volna a meccset.

Egyesületünk ígérete a belarusz ellen 6:2, 3:6, 4:6-ra maradt alul végül a juniorok első körében, a franciaországi salakon, ám Tóthnak nem sok ideje maradt csüggedni, mivel párosban komoly feladatok vártak rá ezután.

A magyar lány – Bondarenkóval közösen – bravúrsikereket gyűjtött a döntőig vezető úton. Az első két körben aratott diadal után a negyeddöntőben a torna második helyen kiemelt Linda Fruhvirtova, Polina Kugyermetyova duójával szemben nyertek 5:7, 6:4, 11-9-re. A magyar és orosz leánynak az elődöntőben ismét játszmahátrányból kellett fordítania a harmadik kiemelt egység ellen. A végsőkig kiélezett találkozón 6:7(2), 6:2, 10-4-re verték Victoria Jimenez Kasintseva és Linda Noskova (andorrai, cseh) párosát. Majd ezt követte a finálé Alexandra Eala és Okszana Selemetyeva ellen. Itt a lassú kezdés megbosszulta magát, így Amarissáék 6:0, 7:5-ra alulmaradtak a végső csatában, ám Tóth abszolút pozitívan értékeli az összképet.

Most játszottam először párost Bondarenkóval, és szerencsére azonnal megtaláltuk a közös hangot, jól kiegészítettük egymás játékát. Régóta terveztük már, hogy együtt induljunk, sokszor játszottunk egymás ellen is, de ezúttal összejött, és remek kimenetele lett a dolognak. Hasonló mentalitással vagyunk megáldva, a végletekig, minden pontért küzdünk. Ez a hozzáállás segített ki minket a bajból, amikor a legjobb nyolc között, illetve az elődöntőben is szetthátrányba kerültünk – emlékezett vissza a világranglista 28. helyén álló játékos. – A döntőben egyértelműen a lehetséges legerősebbet kaptuk, akik összeszokott egységet alkotnak, és korábban már külön-külön is nyertek Grand Slamet párosban. Iszonyatosan bekezdtek az elején, nekünk pedig kellett egy teljes játszma, hogy felvegyük a ritmust. A második szett bár szorosabban alakult, a fontos pontok nem a mi javunkra dőltek el ott sem. Az utolsó vereség ellenére az összképet illetően maximálisan elégedett vagyok a párizsi szerepléssel. Remélem, hogy Bondarenkóval együtt indulhatok majd Wimbledonban is, viszont ez csak később válhat biztossá. De alig várom már a füves szezont! Szép emlékek fűznek Wimbledonhoz, szeretnék az utolsó juniorévemben még maradandót alkotni.

(Képek forrás: huntennis.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!