Kézilabda
Fekete Bozsana

Tenisz: Piros Zsombor és Jani Réka is továbbjutott a Roland Garros selejtezőjében, Gálfi Dalma Marokkóban nyert

Publikálva: 2022.05.16 Frissítve: 2022.05.16 Tenisz

Klubunk két kiválósága, Piros Zsombor és Jani Réka is magabiztos győzelmet aratott a párizsi Grand Slam-torna selejtezőjében, ráadásul Piros esélyesebb ellenfelével szemben tette mindezt. Eközben Gálfi Dalma Rabatban vette sikeresen az első akadályt.

A világranglista 189-edik helyén álló Piros Zsombor első Roland Garros-kvalifikációjában a harmadik kiemelt Sam Querreyt kapta ellenfélül, aki 34 évesen jelenleg a 107. az ATP-rangsorban, de 2018-ban a 11. helyen is állt már, tíz ATP-tornát nyert meg, és elődöntős volt a 2017-es wimbledoni bajnokságon – írja az MTI.

A 22 éves magyar az első, párizsi találkozójukon bátran irányítva rögtön elvette a 198 centis kaliforniai szerváját, majd 5:2-nél ismét, így 31 perc elteltével szettelőnybe került (6:2).

A folytatásban az Australian Open 2017-es junior bajnoka 1:1-nél brékelt, miközben az amerikai sokat csúszkált a számára nem túl kedves salakon, és rendre rosszul jött ki a hosszabb labdamenetekből. Érdekes, hogy Piros ekkor hét ásznál tartott, míg riválisa meglepetésre csak egyet ütött. A sokadik elrontott Querrey-tenyeres már dupla bréket jelentett az MTK Budapest teniszezőjének (5:2), így közel került a továbbjutás, a Roland Garros ezen szakaszában ugyanis még csak két nyert szettre mennek a mérkőzések. Piros végül kiváló fonák röptéjével lezárta a meccset (6:2), amely mindössze 59 percig tartott.

– Másodjára tudtam meccset nyerni Grand Slamen, ami hatalmas érzés – mondta a magyar játékos. – Tökéletesen sikerült kiviteleznem a taktikát, és Querreynek nem működött annyira a szervája, mint szokott, kicsit esett az eső, így könnyebb volt ritörnöznöm.

A főtáblához három győzelemre van szükség, Piros következő ellenfele a szerb Nikola Milojevics (162.) vagy a fehérorosz Jegor Geraszimov (146.) lesz.

Piros Zsombor után az MTK Budapest másik kiválósága, Jani Réka is bejutott a selejtező második fordulójába a francia nyílt teniszbajnokságon.

A 20. kiemelt magyar játékos hétfőn, a hazai közönség előtt szabadkártyával szereplő Audrey Albie ellen kezdett, aki a 438. helyen áll a világranglistán. Az ellenfél bő negyedóra alatt 4:2-re elhúzott, ám a 129. helyezett Jani sorozatban négy gémmel fordított, és 36 perc elteltével megnyerte az első játszmát (6:4).

A folytatásban a 30 éves Jani Réka semmi-negyvenről hozta az adogatását, majd a következő gémben az ötödik bréklabdáját kihasználva 4:1-re meglépett. Egy-egy brék után, 5:2-nél a tenyeres oldalon alig rontó magyar lány könnyedén kiszerválta a meccset (6:2), amely 1 óra 11 percig tartott.

Jani negyedszer szerepel a Roland Garros selejtezőjében, és az első győzelmét aratta a párizsi salakon. Következő ellenfele az olasz Federica Di Sarra (213.) vagy az ausztrál Jaimee Fourlis (236.) lesz.

A Roland Garros vasárnap rajtoló főtábláján öt magyar, köztük két MTK-s, Fucsovics Márton és Gálfi Dalma indulhat alanyi jogon.

Gálfi a héten a marokkói Rabatban zajló WTA-tornán hangol a Roland Garrosra, és hétfőn sikerrel vette az első fordulót az észak-afrikai versenyen.

A világranglistán 98. játékos a nyitókörben a norvég Ulrikke Eikerivel találkozott, aki a 275. helyen áll, és 29 évesen még sosem járt a top 200-ban. Első összecsapásukon Dalma 2:0-lal kezdett, de ellenfele utolérte őt, ám innentől már csak a 23 éves magyar nyert gémet, és mivel ellenfele szettlabdánál beütötte a harmadik kettős hibáját, 32 perc elteltével játszmaelőnyben volt (6:2).

Gálfi – aki tavaly júliusban Budapesten nyerte élete első WTA-főtáblás meccsét – a második felvonásban 2:2-nél elvesztette az adogatását, majd ápolást kért a jobb vállára. További három brék következett, majd 5:5 után az ötszörös magyar bajnok, Bukta Ágnes tanítványa sorozatban nyolc labdamenetet hozva eldöntötte a találkozót (7:5), amely 1 óra 31 percig tartott. Gálfira a 16 között a hetedik kiemelt holland Arantxa Rus (76.) vár.

EREDMÉNYEK:
Roland Garros (Párizs), férfi, selejtező, első forduló
Piros Zsombor–Sam Querry (amerikai) 6:2, 6:2
Roland Garros (Párizs), női, selejtező, első forduló
Jani Réka–Audrey Albie (francia) 6:4, 6:2
WTA-torna, Rabat (Marokkó), első forduló
Gálfi Dalma–Ulrikke Eikeri (norvég) 6:2, 7:5

(Forrás: MTI; képek forrása: MTSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!