Atlétika
Szabó Beatrix

Tenisz: Piros bravúrgyőzelemmel, Fucsovics vereséggel kezdett a franciák ellen a Davis-kupában (GALÉRIA)

Publikálva: 2023.02.03 Frissítve: 2023.02.04 Tenisz

Klubunk kiválóságai közül Piros Zsombor kétjátszmás meglepetéssikerrel rajtolt az esélyesebb Benjamin Bonzi ellen, majd Fucsovics Márton két szettben kikapott Ugo Humbert-től, így az első játéknap után 1-1-re áll a magyar Davis Kupa válogatott franciák elleni párharca Tatabányán.

A világranglistán 182. helyen álló Piros Zsombor Új-Kaledóniában kezdte az évet, ahol Challenger-tornán a nyolcaddöntőig jutott, majd az Australian Open selejtezőjében két győzelmet aratott, és kis híján feljutott a főtáblára. Azóta a franciaországi Quimperben rendezett Challenger-viadalon indult, majd ott a nyitókörben kikapott. Az Australian Open 2017-es juniorbajnoka pályafutása során először találkozott a 45. helyen álló Benjamin Bonzival, aki nemrég a harmadik fordulóig jutott a melbourne-i Grand Slam-versenyen. A 6500 férőhelyes Multifunkciós Sportcsarnokban a környékbeli hóvihar ellenére mintegy 1200-an voltak jelen a bemelegítésnél, majd fokozatosan 2000-re kúszott fel a nézőszám. A vendégtábor mintegy 30 szurkolóból állt, és ott ült a francia szövetség (FFT) küldöttségében a 10 ATP-tornát nyert horvát Ivan Ljubicic – Roger Federer volt edzője – is, a 2024-es olimpiai felkészülést koordináló igazgatóként – számolt be az MTI.

A DK-történelem első tatabányai csatája 3:1-gyes magyar vezetéssel kezdődött, ám az ekkorra már alig hibázó Bonzi hamarosan utolérte a 23 éves magyart, aki 4:5-nél három szettlabdát hárított. A rövidítésben a közönség által hajtott Piros szenzációs ütésekkel 3-0-ra, majd 5-1-re elhúzott, s végül 59 perc alatt hozta a nyitószettet. A folytatásban a 26 éves ellenfél brékelt 1:1-nél, 1:3-nál pedig három labdája volt a dupla brékhez, de ekkor nagyot fordult a meccs. A rendkívül stabilan játszó Piros sorozatban négy gémet nyert, és 5:3-nál már a mérkőzésért adogatott. Két meccslabda következett, a másodiknál Bonzi a hálóba ütötte a röptét, így az MTK Budapest kiválósága, Piros Zsombor 1 óra 36 perc alatt óriási meglepetésre győzött.

– Nektek is gratulálok, együtt nyertük, óriási erőt adtatok – mondta elsőként a közönségnek Piros Zsombor. – Az első szett nagy csoda volt, az ellenfél szettlabdájánál vonalat ütöttem, aztán a másodikban mélyen voltam mentálisan, de meg tudtam nyugodni, részben a kapitány segítségével. Nagy Zoli már az elején mondta, hogy szerinte kicsit tart tőlem az ellenfél, ezzel együtt irtózatosan nehéz volt, nem szoktam topötvenesekkel játszani. El se hiszem, hogy két szettben nyertem – tette hozzá.

A folytatásban az ATP-rangsor 71. helyén álló Fucsovics Márton szállt szembe Ugo Humbert-rel (86.) Tatabányán. A felek másodszor játszottak egymás ellen, első találkozójukat a balkezes ellenfél nyerte 2021-ben, a stuttgarti füvön. A magyar válogatott vezére remek formában érkezett a DK-csatára, ugyanis az év elején megnyerte a canberrai Challenger-versenyt, majd a harmadik fordulóig jutott az Australian Openen. Mellette szólt az is, hogy a nemzeti csapatban 2010 óta 35 egyéni mérkőzést vívott, és 24-szer győzött. A Davis Kupa-újonc Humbert már a 25. helyen is megfordult a világranglistán, három ATP-trófeát gyűjtött, 2021-ben pedig negyeddöntős volt a tokiói olimpián.

Második összecsapásukat is a metzi játékos kezdte jobban, 3:1-re meglépett, majd két labdája volt a dupla brékhez. Az MTK Budapest teniszezője ezeket még hárította, de a játszmát már nem tudta megfordítani, így 40 perc elteltével szetthátrányba került. A második felvonás ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt: a 30 éves Fucsovics egy-egy szemet gyönyörködtető megoldását rendre rontott ütés követte, miközben a hat esztendővel fiatalabb Humbert-t a bekiabálások sem zökkentették ki. Hamarosan ismét 1:3 állt az eredményjelzőn, majd újabb francia brék következett, és 1:5-nél elúszni látszott a meccs. Fucsovics többször is tehetetlenül tárta szét a kezét Humbert kiváló ütései nyomán, egyszer még hozta a szerváját, aztán az ellenfél adogatóként már lezárta az 1 óra 14 perces mérkőzést.

– Nem tudok mit mondani, az ellenfelem hiba nélkül játszott, gratulálok neki – nyilatkozta Fucsovics Márton. – Ha így megvernek, akkor nem tudok mit csinálni. Örülök, hogy Zsombi nyert, mert így maradt esély a győzelemre, remélem, holnap jobban játszom.

Szombaton 12 órától a páros mérkőzésen Marozsán Fábián és Valkusz Máté az Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut duó ellen lép pályára. Utána rendezik egyesben a Fucsovics–Bonzi és a Piros–Humbert összecsapásokat. A párharc győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

A franciákkal legutóbb 1994-ben mérkőzött meg a magyar válogatott, amely akkor 4-1-re kikapott Besanconban. Összességében a két csapat öt összecsapása közül csak egyszer, 1948-ban született magyar győzelem főként a legendás Asbóth József révén – azt a párharcot a párizsi Roland Garroson bonyolították le, ahol Asbóth az előző évben megnyerte a salakos Grand Slam-viadalt.

Eredmények:
Magyarország–Franciaország 1-1 – állás két egyes mérkőzés után
Pénteken:
Piros Zsombor–Benjamin Bonzi 7:6 (7-4), 6:3
Fucsovics Márton–Ugo Humbert 3:6, 2:6
Szombaton:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté–Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut
Fucsovics Márton–Benjamin Bonzi
Piros Zsombor–Ugo Humbert

(Képek forrása: Illyés Tibor/MTI; Magyar Tenisz Szövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!