Kézilabda
Kobela Tamara

Tenisz: Molnár Kitti sikeresen tért vissza (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.12.24 Frissítve: 2022.12.23 Tenisz

Öt hónapnyi kihagyás után a 16 éves Molnár Kitti győztesen tért vissza a nemzetközi porondra, amikor december elején Lettországban junior ITF-tornát nyerte. Fiatal játékosunk a tenisz-palya.hu-nak nyilatkozott a siker után.

Az MTK Budapest fiatal teniszezője, Molnár Kitti pályafutása második egyéni junior ITF-tornagyőzelmét aratta  Lettországban. Az elsőt is idén ősszel, mégpedig az október végi, pécsi négyes kategóriás viadalon szerezte, igaz most már eggyel feljebb tette a lécet, hiszen Aizkraukle városában J3-as volt a verseny minősítése. A tizenhat esztendős játékos mögött koránt sincs könnyű év, több sérülés is akadályozta.

A 2022-es esztendőt Molnár Belgrádban kezdte, ahol a J4-es ITF-tornán, Kántor Annával párban nem is találtak legyőzőre. Egyesben is jól szerepelt, az elődöntőig jutott, amelyben az akkor már a korosztályos top száz közelében járó, nála három évvel idősebb montenegrói Ratkovictól szenvedett 6:2, 6:3-as vereséget. Úgy tűnt, remek szezon vár Kittire, ám a térdsérülés megálljt parancsolt neki.

– Három hónap kihagyás következett, majd kéthónapnyi edzést követően ismét megsérültem, ezúttal a talpam – idézte fel a tenisz-palya.hu-nak a nehéz első félévet Molnár Kitti, aki pillanatnyilag a Nemzeti Edzésközpontban készül Kisantal Péter irányításával. – A hosszúra nyúlt kihagyást követően ismét édesanyámmal kezdtem edzeni (Kaltenecker Edina – a szerk.). A nyári korosztályos országos bajnokságon egyesben és párosban egyaránt megnyertem a tizennyolc éven aluli lányok kategóriáját, ami borzasztóan jól esett a sok nehézséget követően. Különösen a Dankó Vanesa elleni győzelem volt fontos, hiszen szetthátrányból fordítottam. Ezt követően egyeztettünk a szövetség vezetőivel, így kerültem a NEK-re. Azóta végre egyenesbe jött az életem, és a teniszem. Kisantal Péterrel nagyon jól megértjük egymást és jó munkát végzünk együtt. Az erőnléti edzésekben, valamint a gyógytornában Géczi Ritára számíthatok, aki azon túl, hogy jó szakember, minden egyéb problémámat megbeszélhetem vele. És most már edzőpartnereim is vannak, hiszen gyakran tudok a nálam erősebb és idősebb fiúk ellen ütni a NEK-en.

A váltás láthatóan pozitív hatással volt Kittire, hiszen a nemzetközi színtérre hathónapnyi kihagyást követően, azonnal győztesen tért vissza. A pécsi J4-es viadalon szlovák, cseh, német, majd újabb cseh ellenfeleket legyőzve jutott el a döntőig, ahol Bartha Pannát meglepő magabiztossággal, 6:2, 6:3-ra verte.

– Nagyon jó sorsolásom volt, fokozatosan erősödtek az ellenfelek, s ennek köszönhetően szépen fel tudtam építeni magamat – emlékezett vissza pécsi visszatérésére. – Tudtam, hogy Panna ellen van keresnivalóm, s bár az eredmény simának tűnhet, azért nagyon jó meccs volt, a gémek apróságokon múltak. Addigra sokat fejlődött a szervám, amit szerintem nehezen tudott kezelni. A győzelem értékét tovább növeli, hogy szülővárosában vertem meg Pannát, az őt támogató szurkolók előtt. Én viszont kizárólag a pályára és a meccsre koncentráltam, higgadt maradtam végig, szinte nem is hallottam a nézőket. Gyorsabb ritmusban játszottam, ezért olyan hibákat vétett, amilyeneket korábban nem igen. A második kiemelt német ellenfelemet a negyeddöntőben sokkal nehezebb volt kibillenteni a stabil játékából, az elődöntős Forejtkova ellen pedig minden tudásomra szükség volt a győzelemhez. A cseh lánynak brutális tenyerese van, de sikerült lefegyvereznem.

Kisantal Péter és Molnár Kitti együttműködése tehát szebben nem is kezdődhetett volna, mint a fiatal játékos első egyesben aratott junior ITF-tornagyőzelmével. A NEK-en dolgozó szakember azonban nem sokáig hagyta Kittit ünnepelni, a játékos szerint nem szeretné, ha gyorsan fejébe szállna a dicsőség. Inkább az alázatos és kemény munkára ösztönzi, amiben a fiatal teniszező is partnere.

– Egyértelműen éreztette velem, hogy még nagyon sok dolgunk van, és most erre kell összpontosítanunk – tette hozzá a reménység, aki az utóbbi hónapokban mind időtartamban, mind pedig intenzitásban a többszörösét edzi a korábbiaknak. Játéka is tovább gyorsult, Kisantal Péter ugyanis azt kéri tőle, hogy minél agresszívebben lépjen be a pályára, s már felszálló ágban üsse meg a labdákat. Szerencsére Kitti személyiségéhez eddig is ez a stílus állt a legközelebb, így viszonylag könnyen hajtja végre ezeket az utasításokat.

A gyors sikert azonban váratlan hullámvölgy követte, hiszen a székesfehérvári J2-es és a trnavai J3-as viadalon egyaránt az első fordulóban búcsúzott. Az előbbin ráadásul meccslabdáról kapott ki az ukrán Zsilcsuktól, pedig az első szettet 6:0 arányban hozta. A vereség éppen ezért lelkileg is megviselte.

– November végén két hétre utaztam Lettországba, és már az első tornán jól ment a játék, a negyeddöntőig jutottam. Ezután viszont elkaptam valami vírust, amiből pár nap alatt ugyan kijöttem, ám alaposan legyengültem. Ennek fényében a második tornán már az első fordulós győzelemmel is elégedett lettem volna, de szerencsére másképp alakult. Annyira küzdöttem és olyan pozitívan álltam hozzá, hogy végül sikerült a viadalt is megnyerni. Pedig nagyon erős, jó ellenfeleim voltak, a legjobb nyolc között, a finn Remander ellen például óriási csatát nyertem. A döntő szettben 3:5-ről fordítottam. Olyan nyugodt és higgadt voltam, hogy nem is ismertem magamra, de még az engem elkísérő apukám sem. Csak a játékomra és a labdára figyeltem, kizártam minden külső körülményt.

Az emlékezetes negyeddöntőt követően Kitti két játszámában nyerte az elődöntőt, majd a finálét is. Utóbbiban saját magát kellett leginkább legyőznie. A cseh Zidelova minden labdát visszaadott. A magyar játékos türelmén múlt minden, helyzeteit a végsőkig ki kellett dolgoznia, fejben pedig az addiginál is erősebbnek lennie.

– Bár az eredmények alapján könnyűnek tűnhet a visszatérés, a valóság azért kicsit más. Amikor meggyógyultam, nagyon rosszul éreztem magam, mert tudtam, hogy szinte mindent elölről kell kezdenem. Sokat rágódtam azon, mennyi időbe telik majd ez a visszatérés és vajon sikerül-e? Most már persze azt mondom, a sok nehézség ellenére is érdemes volt ismét teljes erőbedobással nekiállni a munkának. Januártól már a kettes kategóriás juniortornákra is fel fogok férni, s ezzel be is indulhat a szekér. Minél feljebb játszom, annál több pontot szerzek, nekem pedig most már a korosztályos top száz a célom. Eddigi karrierem során viszonylag kevés lehetőségem volt a külföldi szereplésre, érzem is a meccsrutin hiányát. Ezért most a lehető legtöbb versenyen szeretnék indulni. Nagyon jól érzem magam, itthon Kisantal Péterrel és Géczi Ritával teljes a csapatom, a tornákra pedig a szüleim kísérnek el.

Molnár Kitti a lettországi tornagyőzelemmel 153 helyet javított a korosztályos világranglistán. A jelenlegi 331. helyezése pedig azt is jelenti, hogy pillanatnyilag a negyedik legjobb magyar leányversenyző, ám januártól az őt most még megelőző Bartha Panna és Kántor Anna a felnőttek közé lép át, így a nála egy évvel idősebb Udvardy Luca mögött lesz a második. Ami évkezdetnek nem is olyan rossz.

(A fotók forrása: MTSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!