Kézilabda
Fekete Bozsana

Tenisz: Kezd beérni a kemény munka (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.07.11 Frissítve: 2021.07.10 Tenisz

Az MTK Budapest teniszezője, Lukács Vanda a 15 ezres tornákon gyűjtött pontokkal már a 25 ezreseket, hosszútávon pedig a Grand Slam viadalok selejtezőit célozza.

Sikeresen szerepelt Törökországban Lukács Vanda, hiszen az Antalya városában töltött három hét alatt az első 15 ezer dollár összdíjazású női tornát megnyerte, a másodikon negyed-, a harmadikon pedig elődöntős volt. Utoljára két évvel ezelőtt emelhette magasba hasonló viadal trófeáját egyesben, párosban viszont már idén is összejött egy tornagyőzelem. Május végén Görögországban sikerült a dobogó legmagasabb fokára felállnia, az olasz Melania Delai oldalán.

A háromhetes török túra alatt azonban csak az egyesre koncentrált, mivel célja eléréséhez – vagyis, hogy a 25 ezreseken is biztos főtáblássá lépjen elő – a 15 ezreseken elért sikereken át vezet az út. A távolabbi jövőben pedig a Grand Slam-viadalok kvalifikációja jár a fejében, amelyben mostanában több magyar női versenyzőnk is rendszeresen érdekelt.

Vandánál maradva, arra kérdésre kerestük a választ, hogy a WTA világranglistáján pillanatnyilag 547. helyen álló, 28 esztendős játékos minek köszönheti a jó sorozatát?

Összességében mindenképpen a hosszú évek alatt beletett kemény munkát említeném, s csak halkan jegyzem meg, ezek az eredmények már korábban is jöhettek volna, ha kicsit is szerencsésebb vagyok – véli Lukács Vanda, aki nehéz és küzdelmes karriert tudhat maga mögött, s bár 2017-es hátsérülése előtt már a női profi teniszezők összevetésében a 369. helyen rangsorolták, a kihagyást követően a 796-ra csúszott vissza. Két éve azonban ismét újult erővel harcol az élmezőnybe kerülésért, s azóta segíti felkészülését Kardhordó Szilárd.

Szilárddal nagyon jól megértjük egymást, de utazni nem tud velem, mert egyrészt ott van neki a saját klubja, másrészt a kicsi gyerekei életében is jelen szeretne lenni. Emiatt került a képbe nem is olyan régen, Tóth Gábor János, aki a kísérésemben is lát fantáziát, s bár eddig az elfoglaltságai miatt a vártnál kevesebbszer utaztunk együtt, szeptembertől szorosabbra fűznénk ezt a szálat. Törökországba a párom kísért el, aki ugyan tenisz kérdésekben nem szakember, de legalább nyugodt hátteret biztosított nekem. Sajnos nagyon nehéz jelenleg utazóedzőt találni, s ezzel a problémával korántsem vagyok egyedül.

A törökországi jó sorozat hátterében azonban Vanda szerint inkább az áll, hogy fejben sokat fejlődött, a mentális felkészülésre minden mérkőzés előtt nagy figyelmet fordít. Mégis nehéz a fontos találkozókon végig ugyanazon a jól meghatározott szinten maradni. A török Ilay Yoruk elleni fináléban már 6:0, 3:0-ra is vezetett, s végül 6:0, 5:7, 6:3 lett az eredmény, jóllehet a meccs elején tökéletes játékot hozott.

Kicsit elfáradtam az erős kezdéstől, s az jutott az eszembe, hogy már csak három gémet kell nyernem – idézi fel a török torna egyik nagy tanulságát Lukács Vanda. – Ettől persze azonnal elment a jó játék, jöttek az apró hibák, amit az ellenfél tökéletesen megérzett. A döntő napján egyébként is pokolian meleg volt, negyven fok fölé kúszott a hőmérséklet, amit akkor szintén nehezen viseltem. A döntő szettet végül fejben hoztam le, örülök, hogy egy hullámvölgy nem törte meg az elhatározásomat. Tudom, hogy pontról pontra szabad csak haladni, másra nem lehet játék közben gondolni, a kisördög valamiért mégis mindig megkísért bennünket a negatív bevillanásokkal. Ezeket kell időben és határozottan kezelni a győzelemhez, ahogy most is tettem. Figyelem a játékostársak nyilatkozatait és igyekszem belőlük tanulni, ők is hasonlóképpen oldják meg ezt a problémát.

A cikk teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: tenisz-palya.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!