Atlétika
Nemes Rita

Tenisz: Gálfi Dalma is a top 50-ben gondolkodik

Publikálva: 2022.11.01 Frissítve: 2022.11.01 Tenisz

Pozitívan értékeli a 2022-es esztendőt Gálfi Dalma, aki április 4. óta top100-as játékos. Az MTK Budapest teniszezője a legnehezebb pillanatokban teljesített a legjobban. Dalma számára a Grand Slam-tornákon való jó szereplés a legfontosabb - írja a tenisz-palya.hu.

Bár Gálfi Dalma (WTA 84.) jónéhány hónappal később követte csak Bondár Annát és Udvardy Pannát a top 100-ba, az elitben azóta is biztos helye van. A teniszben különösen fontos Grand Slameken pedig vitathatatlanul ő szerepelt a legjobban 2022-ben, hiszen már három győztes mérkőzéssel dicsekedhet.

A legjobban a US Open sikerült a számára, amelyen az első körben a spanyol Parrizas Diazt (WTA 73.), a másodikban pedig a brit Dartot (WTA 87.) verte sima két szettben. A legjobb harminckettő között ugyan a most már top 10-es Kugyermetovától csupán két játékot tudott elvenni, a harmadik fordulós szereplés még a legjobbak között is sokak számára álom. Nem csoda tehát, ha Dalma és utazóedzője, Bukta Ágnes, egymástól függetlenül is ugyanazt a következtetést vonta le a 2022-es esztendő tanulságaként. A korábbi junior világelső hosszútávon tervez a legjobbak között, a következő lépcsőfok pedig már a top 50.

– A sérülések és a Covid miatt nem volt tökéletes esztendő, mégis rendkívül pozitív volt, különösen azért, mert végig bent tudtam maradni a legjobb százban – értékelte a 2022-es idényt Gálfi Dalma. – De ez csak úgy sikerülhetett, hogy amikor sok pontot kellett védenem, mindig nagyon jól szerepeltem. Bírtam a nyomást, s bár mentálisan is van még hová fejlődnöm, ezekben a pillanatokban már nagyon erős maradtam fejben. A játék valamennyi elemében előre kell lépnem jövőre, ha tovább szeretnék haladni a legjobbak közé vezető úton. De ez nem baj, sőt. Ha így be tudtam lépni a százba, akkor még több munkával még jobb eredményeim lehetnek. A már említett problémák miatt ebben az idényben folyamatos edzéshiányom volt, gyakorlatilag a tavalyi alapozásra építek azóta is. Most egy nagyon kemény négy hetes profi felkészülést tervezünk az év végére, s nemcsak a pályán.

Gálfi Dalmát 2021 nyara óta kíséri utazásai során a korábbi kiváló játékos, Bukta Ágnes. S bár az edzéseket is többnyire ketten végzik, a szakmai irányításban azért Jancsó Miklósra és Nagy Zoltánra is komoly szerep hárult. Annak ellenére, hogy az MTK két szakembere számára Fucsovics Márton volt az elsődleges. Most, hogy a legjobb férfi teniszezőnkkel már nem dolgoznak együtt, a jövőben Dalmára is több figyelmet szentelhetnek, bár a jelenlegi felállás rövid távon vélhetően nem fog változni.

– A technikai kérdésekben eddig is hárman dugtuk össze a fejünket, Mikivel és Zolival nagyon jó a kommunikáció, igazi csapatot alkotunk – tudtuk meg Bukta Ágnestől, aki eleinte csak beugróként kezdte Dalmával járni a versenyeket, a több mint egy év alatt azonban olyan jól egymásra hangolódtak, hogy most már elképzelhetetlen lenne nélküle a Gálfi-team. – Kettőnk kapcsolata nagyon biztos alapokon áll, a mindennapok azonban korántsem olyan könnyűek. Nagyon sok időt töltünk együtt, a versenyek feszültségét pedig senki sem viseli könnyen, így mi sem. Az eredmények azonban láthatóan minket igazolnak. Dalma egyébként még engem is meg tudott lepni, ahogy nyomás alatt teljesített, az egyszerűen elképesztő volt. Amikor a US Open főtáblája volt a tét, a Contrexeville-i százhuszonötös WTA-tornán szinte megállíthatatlan volt. Megingás nélkül teljesítette a feladatát. Mintha csak érezte volna, hogy New Yorkban az egész idény legszebb menetelését hozza majd. Pedig térdproblémákkal, előverseny nélkül érkeztünk az idény utolsó Grand Slam-tornájára. Az első két fordulóban olyan színvonalon teniszezett, hogy nem is volt kérdés a győzelem. Ha az idény legszebb pillanatát kell kiemelnem, mindenképpen ez a két meccs volt az. Mondhatom azt, hogy tökéletes volt minden? Kimondom. Hibátlan volt.

A 2022-es esztendő legfontosabb eseményeinek sorában, Gálfi Dalma is tökéletes momentumként idézi fel a US Opent. De ebben a top 4-ben ott van az a nap is, amikor végre bekerülhetett a legjobb száz női teniszező közé.

− Most már nem is tudom pontosan melyik volt a szebb, a tény maga, vagy a top százba jutás módja – idézi fel az év első fontos állomását Gálfi Dalma. – A Kucova elleni elsöprő győzelmemet a Miami Open első fordulójában akkor sem tudnám feledni, ha nem ez hozta volna meg a végső áttörést. A következő mérföldkő a brit százezres IFT-torna megnyerése volt, hiszen még huszonötezresből is csak egyet nyertem az utóbbi öt évben. Ráadásul ez egy igen erős mezőny volt, a profi körülmények, a sok lelkes szurkoló még akkor is hihetetlenül feldobott, ha nem mellettem álltak a fináléban. Pedig ez egy igen hullámzó hét volt, nem igazán készültem fel a fűre, s nem is tartottam magam túl esélyesnek ezen a pályán. De itt annyira ráéreztem, hogy végül a szoros szetteket is én hoztam. Ez egy igazán meghitt pillanat volt a számomra.

És következett Wimbledon. A balatonfüredi játékos a lehető legrosszabb előjelek mellett lépett a szent fűre, hiszen az első edzésen kimenet a térde. Ráadásul nem is akárhogyan, a pálya szélén álló Bukta Ágnes és Nagy Zoltán is félve nézett egymásra. Attól féltek, hogy tanítványuk lábra sem fog tudni állni. De nem így történt. Dalma karrierje első Grand Slam főtáblájára készült, és nem érdekelte, milyen komoly a sérülése. A szíve vitte tovább. A jutalma pedig az első győzelem volt. Az ausztrál Inglis-t 5:7, 6:3, 6:4-re verte.

− Hirtelen nagyon brutálisnak tűnt az a sérülés, de végül nem lett szakadás belőle, „csak” megnyúltak a szalagok. Persze még így is másfél-két hónapon keresztül akadályozott minket a munkában, de még mindig ez volt a legkedvezőbb forgatókönyv. A történtek egyrészt megerősítettek abban, amit eddig is tudtam, Dalma teste igenis erős és kifejezetten alkalmas a magas színvonalú teniszezésre. Másrészt viszont az a kívánságom az előttünk álló új idényre, hogy egy teljes szezont egészségesen tudjon végig teniszezni. A sérülésmegelőzés terén szerencsére Vaskó Balázs erőnléti edzőre is számíthatunk, a mostani alapozás során nagyon sok múlik majd azon, hogy építjük és készítjük fel őt a jövő évi kihívásokra – fogalmazta meg Bukta Ágnes a 2023-as esztendőre vonatkozó egyik legnagyobb kívánságát.

Bukta Ágnes szerint Dalma sikereinek leginkább az a titka, hogy a saját minimum szintjét, amely alá most már sohasem megy, 2022-ben alaposan megemelte. Ezt pedig bármilyen körülmények között, megbízhatóan tudja hozni, a korábbi évek megingásai ma már nem jellemzőek rá. Ebben nagy része van a tudatosságnak is, a kísérő edző szerint játékosa pontosan tudja, mit akar, s azt is, hogy a kitűzött céljait hogyan érheti el. Azt pedig méginkább, hogy ezen az úton kiket választ maga mellé. Dalma számára ugyanis mindig fontos volt, hogy emberileg is kapcsolódni tudjon a csapatát alkotó szakemberekhez, s ez most a Bukta, Jancsó, Nagy-trió esetében tökéletesen működik.

− Természetesen emeltem a tétet, és a top ötvenet tűztem ki célul magam elé, de számomra nem a világranglista a legfontosabb. A Grand Slam-eken szeretnék jól szerepelni, több fordulót is menni, hiszen ott lehet a legtöbbet tanulni. A Kugyermetova elleni meccsnek is nagy tanulságai voltak a számomra, gondolkodás nélkül erőltette rám a játékát. Nem volt választásom, bárhogy is próbáltam kibújni a nyomás alól. Egyfajta „flow”-érzésben játszott ellenem. Nekem is meg kell tanulnom ennek a különleges lelkiállapotnak az elsajátítását, amihez talán a hit és az önbizalom a legfontosabb. Az érettség ugyanakkor számomra azt is jelentette, hogy minden téren befogadóbb és elfogadóbb lettem, ami végülis lehetővé teszi ezt a tanulási folyamatot is. Az alapok láthatóan jók és biztosak, csak okosan kell tovább építkeznünk – vonta le a következtetést Gálfi Dalma a 2022-es esztendőt értékelve.

(Forrás: tenisz-palya.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!