Kézilabda
Andróczki Flóra

Tenisz: Gálfi Dalma a legjobb 50 előtt nem szeretne megállni (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.07.21 Frissítve: 2021.07.21 Tenisz

Szabadkártyával indult, pályafutása első WTA-elődöntőjéig jutott a Hungarian Grand Prix-n Gálfi Dalma. Klubunk teniszezője a Nemzeti Sportnak adott interjút a múlt heti menetelése után.

– Udvariasságból szokták felvetni, de az elmúlt két hétben lejátszott kilenc mérkőzése után valóban fontos: hogy van?
– Az eredményeknek hála boldogan, de fizikailag azért megviselt az időszak, a meccsek sokat kivettek belőlem, a sérüléseimet kezelni kellett, ezért voltam tele tape-ekkel – felelte lapunk érdeklődésére Gálfi Dalma, aki előbb egy 100 ezer dollár összdíjazású franciaországi ITF-tornán a fináléig menetelt, majd a Római Teniszakadémián rendezett 250-es kategóriájú WTA-versenyen, a Hungarian Grand Prix-n az elődöntőben kapott ki az első kiemelt, utóbb a trófeát is megszerző kazah Julija Putyin­cevától.

– És lelkileg hogyan élte meg a két tornát? A döntő, elődöntő kombinációval elégedett, vagy van hiányérzete?
– Amikor nekiindultam a százezres versenynek, nem számítottam arra, hogy két hét múlva ilyen eredményekről beszélhetek. Büszke vagyok rá, hogy a fájdalmaim ellenére idáig jutottam. Nyilván jó lett volna megnyerni a franciaországi tornát, a Római-parton is volt esélyem Putyinceva ellen, tehát egy kis hiányérzet azért van bennem, mert nagyon szerettem volna döntőzni a magyar közönség előtt, ám így is azt mondhatom, jó úton járok.

– Amikor tavaly Sofia Kenin Australian Open-sikeréről kérdeztük, akivel szemben 2015-ben még junior US Open-döntőt nyert, azt mondta, óriási segítség, hogy az amerikai sokkal több tornán indulhat szabadkártyásként hazájában. Most ön is átélhette ennek az előnyét.
– Így van, hatalmas segítség volt, és minden létező fórumon szeretném megköszönni Márky Jenőnek és a szövetségnek a szabadkártyát, mert enélkül csak a selejtezőben tudtam volna indulni, ami plusz két meccs, ráadásul haza se értem volna Franciaországból.

– Az év eleji Hungarian Ladies Openre is kapott szabadkártyát 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben, ám ott nem tudott nyerni. Ennyit fejlődött két év alatt, megérett a WTA-mezőnyre?
– Szerintem ott is megálltam a helyem, mindhárom meccs szoros volt. Talán fejben nem álltam még azon a szinten, hogy meg tudjam lépni azt a kicsit, amit most sikerült. A koronavírus miatt egy év kihagyás után, a Roland Garrost követően újra elkezdtem együtt dolgozni francia edzőmmel, Bastien Fazincanival, az első verseny után volt is egy tartalmas beszélgetésünk, ami rengeteget segített. Mindketten azt gondoljuk, hogy sokat változtam pozitív irányba, arre vártam már egy-két éve, hogy az apró különbségek a javamra forduljanak, mert eddig is voltak jó meccseim, remek játékosokat győztem le, de úgy tűnik, mostanra végre igazán kijött a lépés.

– Többször is említette, mekkora támogatást jelentett a magyar közönség. De azért azt a sportolók is elismerik, hogy sok esetben teher is lehet a hazai pálya.
– Igen, nyilván van egyfajta plusznyomás az emberen, de az is különbség a korábbi hazai versenyek és a mostani között, hogy akkor teherként éltem meg a bizonyítási vágyat, most viszont élveztem, hogy a fontos pontoknál segítenek a szurkolók.

A teljes interjú ITT olvasható el.

(Kiemelt képek forrása: Hungarian GP)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!