Atlétika
Jankovics Dániel

Tenisz: Fucsovicsék meglepnék a Zverev nélküli németeket a Davis-kupában (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2024.02.01 Frissítve: 2024.02.01 Tenisz

A magyar Davis-kupa-válogatott február 2-án és 3-án küzd meg Németország legjobbjaival azért, hogy 2021 után ismét a világdöntő csoportkörében szerepelhessen. Alexander Zverev nem gyógyult fel vírusos megbetegedéséből, így kénytelen kihagyni a viadalt. A csapat tagjai közül Fucsovics, Piros és Füle az MTK Budapest teniszezője.

Bombaként robbant a hír szerda délután, hogy a világranglista-6. Alexander Zverev nem utazik el Magyarországra – még úgy is, hogy tudni lehetett, betegséggel küzd. Miután kétjátszmás előnyről kiesett az Australian Open elődöntőjéből a harmadik kiemelt orosz Danyiil Medvegyev ellen, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón még azt mondta, készül Tatabányára és a magyarok elleni Davis-kupa-selejtezőre. Ám a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) korábbi tájékoztatása szerint már ott is említették lázzal járó vírusos megbetegedését, valamint a vérhólyagok miatt kapott injekciós kezelést. Az olimpiai aranyérmes, kétszeres ATP-világbajnok játékos az utolsó pillanatig várt, hátha rendbe jön, mígnem szerda délután, még a sorsolás előtti sajtótájékoztatón a Német Teniszszövetség (DTB) közleményben tudatta a világgal: Zverev mégsem vállalja a játékot. A németek szövetségi kapitánya, Michael Kohl­mann Maximilian Marterert (ATP-92.) jelölte a helyére, aki a tavaly szeptemberi, Bosznia-Hercegovina elleni osztályozón már beugrott egyszer az akkor izomsérüléssel küzdő Zverev helyére, és meg is nyerte egyesmérkőzését.

Zverev kiesése érezhetően más helyzetet teremtett ebben a párosításban, ugyanakkor Németország továbbra is nagyon erős rivális. Gyakorta elhangzó kifejezés, hogy azt az ellenfelet kell megverni, amelyik szembejön, ezt pedig – a rivális legjobbjának kiválása mellett – előzetesen két tényező segítheti. Mindenekelőtt a lehetőség szerinti legerősebb csapat, másfelől a hazai pálya.

Fucsovics Márton ismét pályára lép válogatott színekben (tavaly szeptemberben Keszthelyen hiányzott a csapatból a törökök ellen sikerrel megvívott osztályozón), rajta kívül Marozsán Fábián, Piros Zsombor, Valkusz Máté és a törökök ellen újoncként szereplő Füle Mátyás alkotják a válogatottat. Fucsovics az év elején csípősérülést szenvedett Brisbane-ben, és kihagyta az adelaide-i tornát. Ám visszatérve nagy csatára késztette az Australian Open első körében a 13. kiemelt Grigor Dimitrovot, és szettet csent az idényt Brisbane-ben tornagyőzelemmel kezdő bolgár játékostól – a 2017-es világbajnok végül érvényesítette a papírformát. Az októberi mestertornán negyeddöntőig jutó Marozsán először jutott a harmadik fordulóig Grand Slam-tornán, miután legyőzte a horvát Marin Cilicet és a 22. kiemelt argentin Francisco Cerúndolót, és eközben összesen egy játszmát bukott el. Csupán a 12. kiemelt amerikai Taylor Fritz parancsolt neki megálljt, de ellene is vezetett. Piros Zsombor talán valamivel gyengébb formában van, nem sikerült az Australian Open selejtezőjéből a főtáblára verekednie magát, majd egy belgiumi challengertornán kiesett a második körben, de a Davis-kupában többször megmutatta oroszlánkörmeit, 2021 óta hét egyesmérkőzést játszott, és ötöt megnyert – többek között megverte tavaly a francia Benjamin Bonzit és a török Cem Ilkelt is két játszmában. Valkusz Máté szép napokat élt meg Melbourne-ben, három selejtezőjét megnyerve életében először játszhatott Grand Slam-torna főtábláján, majd játszmaelőnyhöz jutott a hazai pályán szereplő, a világranglistán 170 hellyel előrébb álló Max Purcell-lel szemben, és bár kiesett, a többi három szettben sem volt alárendelt szerepben. Füle Mátyás is emlékezetes pillanatokat szerzett, amikor a múlt évben első bálozóként megszerezte első válogatott győzelmét a török Ergi Kirkinnel szemben.

Nagy Zoltán, a magyarok szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón elárulta, igyekeznek keveset törődni Zverev kiválásával. 

– A csapatban négyen is részt vettek az Australian Openen, Valkusz Máté és Piros Zsombor selejtezett, előbbi főtáblán játszhatott, csakúgy, mint alanyi jogon Fucsovics Márton és Marozsán Fábián. Miután mindannyian hazaértek (Piros még játszott a múlt héten egy belgiumi challengertornán – a szerk.), az első napok regenerálódással teltek, és hétfőn kezdtük a felkészülést Tatabányán. A felkészülésünk ezen szakaszában már nem szabad foglalkozzunk Alexander Zverev kiesésével, a játékosokat is arra kértem, ne ez határozza meg a hangulatot. Az aktuális ellenfelekre készülünk.

Mivel a legutóbbi magyar–német párharcot idegenben játszottuk, a 2019-ben Frankfurtban elszenvedett 5–0-s vereség után a szabályok szerint ezúttal miénk a pályaválasztási jog, a honi terep előnye. A 2023-ban a Franciaország elleni (2–3) selejtezőn nagyszerű, új helyszínként beváló, 6200 férőhelyes Tatabányai Multifunkciós Sportcsarnokba a múlt héttől már nem lehetett belépőt vásárolni, mind elfogyott. A hangulatra minden bizonnyal nem lesz panasz.

Forrás: nso.hu, 
Fotó: Árvai Károly

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!