Atlétika
Krizsán Xénia

Tenisz: Fucsovics Márton nem bírt Djokoviccsal a Roland Garroson

Publikálva: 2023.05.31 Frissítve: 2023.06.01 Tenisz

Fucsovics Márton három szettben kikapott a 22-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokovicstól szerdán a francia nyílt teniszbajnokság második fordulójában.

A világranglistán 83. Fucsovics Márton 2018 óta négyszer csapott össze a szerb klasszissal, és valamennyiszer kikapott tőle. A 2018-as US Openen 6:3, 3:6, 6:4, 6:0, a 2019-es dohai versenyen 4:6, 6:4, 6:1, 2021-ben Wimbledonban 6:3, 6:4, 6:4, majd fél évvel később a párizsi fedettpályás viadalon 6:2, 4:6, 6:3 lett az eredmény.

Az MTK Budapest játékosa tehát ötödször szállt szembe Djokoviccsal, harmadszor Grand Slamen, másodszor Párizsban és először salakon.

Az idei Roland Garroson Fucsovics mellett szólt, hogy volt világelső riválisa a januári Australian Openen aratott diadala óta – részben könyök- és combproblémái miatt – nem nyert tornát, legjobb eredménye a dubaji elődöntő volt, és noha 2016-ban és 2021-ben is elhódította a trófeát Párizsban, egyértelműen a salak a legkevésbé kedvelt borítása.

A szerdai összecsapás első gémjeiben a 2020-as Garroson nyolcaddöntős magyar teljesen egyenrangú ellenfél volt, de a fontos pillanatokban a 36 éves favorit játszott jobban, labdája volt a 4:0-hoz is. A belgrádi teniszező ráadásul sorra hárította Fucsovics bréklabdáit, aki így nem tudott visszajönni a szettbe, miközben mindketten folyamatosan küszködtek a kavargó széllel. A magyar játékos a kilencedik bréklabdáját végre kihasználta, méghozzá a legjobbkor, amikor Djokovics 5:3-nál a játszmáért adogatott. Fucsovics az őrületbe kergette a szerbet a fonák nyeséseivel, ám a rövidítésben hiába nyerte meg alighanem a nap – 33 ütéses – labdamenetét, 1 óra 27 perc elteltével a rivális került szettelőnybe.

A folytatásban több hiba csúszott a 31 éves magyar játékába, egyre inkább a klasszis ellenfél akarata érvényesült, aki ekkor már igazi „Grand Slam-üzemmódban” játszott, szinte rontás nélkül. Djokovics három brékkel, alig 24 perc alatt 5:0-ra meglépett, majd néhány elképesztő tenyeressel besöpörte a második játszmát.

A harmadik felvonásban a szerb már sorozatban nyolc gémnél tartott, amikor a magyar játékos – aki 2:0-s szetthátrányból még sosem fordított – váratlanul visszabrékelt. Ennek azonban nem sokáig örülhetett, mivel pár elszórt labda miatt Djokovics megint elvette az adogatását, és innen már nem volt visszaút Fucsovics számára. A találkozó 2 óra 44 percig tartott.

– Az idei első esti meccsem nem volt akármi – nyilatkozta Djokovics franciául a pályán. – Az első szett nem sikerült jól, de hát ebben a stadionban minden játékos próbálja kihozni magából a maximumot. Ismertem Mártont, tudtam, mire képes minden borításon, de utána megtaláltam a játékomat.   

A legjobb magyar teniszező a 2017-es wimbledoni bajnokság óta sorozatban a 23. GS-főtábláján szerepelt, összességében pedig 24-edszer volt ott a legjobbak között. Fucsovics párosban csütörtökön kezdi meg szereplését a Garroson a kazah Alekszandr Bublik oldalán.

Közben az MTK Budapest játékosa, Gálfi Dalma és Katarzyna Piter duója bejutott a második fordulóba Párizsban. A magyar, lengyel kettős egy chilei, új-zélandi egységgel csapott össze szerdán a nyitókörben és három szettben, 2 óra 18 perc alatt diadalmaskodott.

Eredmény, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Novak Djokovics (szerb, 3.)-Fucsovics Márton 7:6 (7-2), 6:0, 6:3

Női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Gálfi Dalma, Katarzyna Piter (magyar, lengyel)-Alexa Guarachi, Erin Routliffe (chilei, új-zélandi) 6:2, 5:7, 6:2

(Forrás: MTI)

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!