Kézilabda
Andróczki Flóra

Tenisz: drámai, nagy csaták után kikapott a magyar csapat az ausztrálok ellen a Davis-kupában

Publikálva: 2021.11.27 Frissítve: 2021.11.29 Tenisz

Piros Zsombor bravúrgyőzelme után Fucsovics Márton óriási csatában vereséget szenvedett, így a párosmérkőzés döntött, melyben a Piros-Marozsán kettős alulmaradt a Davis-kupadöntő torinói csoportküzdelmeiben.

Köves Gábor szövetségi kapitány pénteken jelölte ki a főszereplőket, eszerint egyesben az MTK Budapest két kiválósága, Fucsovics Márton és Piros Zsombor lép pályára, párosban pedig Fucsovics oldalán Marozsán Fábián szerepel.

A háló túloldalán a Davis Kupa-történelem második legsikeresebb csapata állt, az ausztrálok ugyanis 28-szor megnyerték már a csapatversenyt – igaz, legutóbb 2003-ban diadalmaskodtak. A volt világelső és kétszeres Grand Slam-bajnok Lleyton Hewitt 18 éve, valamint 1999-ben is tagja volt a DK-győztes válogatottnak, Torinóban viszont már kapitányként irányította a csapatot. A keretből Alex de Minaur, Alexei Popyrin és John Millman is a legjobb százban szereplő játékos, a párosspecialista John Peers pedig kétszeres világbajnok és egyszeres Grand Slam-győztes.

A csata nyitányán az ATP 282. helyezett Piros Zsombor lépett pályára ötödik DK-mérkőzésén a 72. John Millman ellen, aki 32 évének minden rutinjával játszott az első szettben, ám időnként ez is kevés volt. A kiegyenlített játszma sok rontott ütést és – a férfiaknál szokatlan módon – öt bréket hozott, 5:4-nél a 22 éves magyar ismét elvesztette a szerváját, ami már a szettbe került.

A folytatásban is bőven akadtak pontatlan ütések mindkét oldalon, aztán az Australian Open 2017-es junior bajnokának keze nem remegett meg brékelőnyben 5:4-nél, és kiszerválta a játszmát. A döntő szett három brékkel indult, majd 3:1 után Piros magabiztosan őrizte előnyét, sőt, 5:3-nál újra brékelt, ezzel lezárta a 2 óra 18 perces meccset.

Jöhetett a két éljátékos ütközete: Fucsovics Márton (40.) mérkőzött meg Alex de Minaur (34.) ellen a torinói Pala Alpitourban.

Ausztrál szempontból indult jobban a mérkőzés, az öt ATP-tornát nyert rivális rögtön brékelt, csakhogy a 29 éves magyar – stabil alapvonaljátékkal és néhány remek átemeléssel – 3:3-nál utolérte őt. Öröme azonban nem tartott sokáig, mivel a spanyol állampolgársággal is rendelkező és Spanyolországban is élő ellenfél újra elvette az adogatását, aztán megint Fucsovics brékelt. Az ötödik brék ismét a fáradhatatlan De Minaurt hozta kedvezőbb helyzetbe, aki nagy nehezen kiszerválta a 67 perces szettet.

A folytatásban nagyot változott a meccs képe, a magyarok legjobbja egy fokozattal feljebb kapcsolt, minimalizálta a hibákat, és bő negyedóra alatt 3:0-ra elhúzott. Az MTK Budapest játékosa bréklabdát hárítva 4:1-re alakította az állást, majd 5:2-nél fogadóként még elpuskázta első játszmalabdáját, a harmadikat viszont már kihasználta, ezzel egyenlített.

Az utolsó felvonás két brékkel indult, majd 5:5-nél az ausztrál került brékelőnybe. A meccsért adogatott tehát, a mérkőzéslabdáját viszont kihagyta, és Fucsovics bravúrral visszabrékelt. A mindent eldöntő rövidítésben 1-1 után De Minaur 5-1-re meglépett, innen pedig már nem volt visszaút a magyar számára. A heroikus küzdelem 3 óra 6 percig tartott.

Így végezetül következhetett a mindent eldöntő páros meccs, ám az eredeti tervtől eltérően – az egyéni mérkőzése végén sérüléssel bajlódó – Fucsovics Márton helyett a két 22 éves, Piros Zsombor és Marozsán Fábián szállt szembe Alex Bolttal és John Peersszel.

Mindkét páros magabiztosan hozta az adogatójátékait az első játszma derekáig, majd a fiatal magyar kettős – 3:2-es ausztrál vezetésnél – elbukta saját szerváját, és az egyetlen brék kulcsfontosságúnak bizonyult a 28 éves Bolt és a 33 éves, párosban Ausztrál Open-bajnok Peers ellen, mivel ők az adogatásuk mögött továbbra is jól játszottak, így 28 perc után 6:3-as előnybe kerültek.

A nyitószettet sem jellemezte a brékek sora, azonban a második felvonásra ez még inkább igaz lett. A felek olyannyira stabilan szerváltak, hogy fogadóként egyik duó sem jutott el még csak bréklabdáig sem, így következhetett a tie-break. Amelyben többször is mini-előnyre tett szert Piros és Marozsán, azonban egyiket sem sikerült végig vinni, ezzel a rövidítésben 6-6 után is tovább folyt a nagy csata. A mieink öt játszmalabdát is kihasználatlanul hagytak, miközben két meccslabdát is hárítaniuk kellett, végül mégis Zsomborék bírták jobban idegekkel, és a hatodik lehetőségüket már értékesítették. Nyolcórányi játék sem volt elegendő a magyar-ausztrál párharc eldöntésére, jöhetett a döntő szett.

A kiegyenlített játékkép a harmadik szett elején is fennmaradt, azonban 2:1-es ausztrál előnynél Marozsán elbukta a szervagémét, miközben Bolt és Peers továbbra is ellenállhatatlanul adogatott. 5:3-nál a meccsben maradásért szervált a magyar fiúk, és újabb meccslabdával kellett szembe nézniük, amit Marozsán ásszal hárított, majd a játékot is megfordították, így az ausztrálok oldalán „pattogott a labda", hogy kiszerválják a meccset, amelyet végül meg is tettek, ezzel a mérkőzést és a párharcot is behúzták a maratoni, egésznapos ütközet után.

A magyar válogatott vasárnap 10:00 órától a horvátokkal csap össze a D-csoportban. A trió győztese hétfőn az E-csoportban szereplő Egyesült Államok, Olaszország, Kolumbia hármas bajnokával találkozik a negyeddöntőben, ahová a hat csoportgyőztes mellett a két legjobb második kerül be.

Eredmények:
Davis Kupa, D csoport, 1. forduló:
Magyarország–Ausztrália 1-2
------------------------------------------------------
Piros Zsombor–John Millman 4:6, 6:4, 6:3
Fucsovics Márton–Alex de Minaur 5:7, 6:2, 6:7 (2-7)
Piros Zsombor, Marozsán Fábián–Alex Bolt, John Peers 3:6, 7:6 (13-11), 3:6

(Forrás: MTI; a képek forrása: MTSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!