Atlétika
Moravcsik Angéla

Tenisz: Éreztem, hogy képes vagyok rá – Gálfi Dalma (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.08.30 Frissítve: 2021.08.30 Tenisz

Az MTK Budapest 23 éves játékosa korábban nagy nyomást helyezett magára, de a stábja segítségével képes volt változtatni rajta, jutalmaként kedden Petra Marticcsal mérkőzik a US Open főtábláján. Sportolónk a Nemzeti Sportnak adott interjút.

– A közösségi oldalára feltöltött kép tanúsága szerint Fucsovics Mártonékkal ünnepelték meg a főtáblára jutást. Mi volt a program?

– Elmentünk vacsorázni egy steakhouse-ba, jól éreztük magunkat, beszélgettünk, ettünk egy jót. Nagyon aranyos volt Marci és az edzője, Nagy Zoli, kijöttek szurkolni a meccsemre, nagyon jólesett, hogy ők is támogattak – felelte a 23 éves, a világranglistán 152. helyen álló Gálfi Dalma, aki pénteken életében először jutott be egy Grand Slam-torna első fordulójába.

– Juniorként éppen US Opent nyert, most pedig ott vette sikerrel a selejtezőt. Ez a kedvenc versenye?

– Igen, most már mindenképpen kijelenthetjük, hogy ez. Valójában eddig is ez volt, de így, hogy felnőttben is itt kvalifikáltam először Grand Slam-főtáblára, abszolút favorit.



– Az utóbbi hónapokban mutatott remek játék után egyenes út vezetett idáig?

– Nem mondanám, hogy egyenes. A magyarországi WTA-torna után elmentem egy versenyre, ahol nem volt igazi a formám. A kemény borítás miatt újra össze kellett raknom magam, hiszen más, mint a salak, eleinte nem is éreztem magam komfortosan rajta, szükségem volt egy kis időre, hogy hozzászokjak és megjöjjön az önbizalmam.

– Vesztes szettel kezdte a selejtezőt, a lendület kezdeti hiánya volt az oka, vagy valóban az első körös mérkőzése bizonyult a legnehezebbnek?

– Inkább az volt a baj, hogy nehezen lendültem bele a játékba, időbe telt, amíg hozzászoktam a környezethez, felvettem a ritmust és hazai pályán szereplő amerikai ellen játszani sem a legegyszerűbb. Viszont éppen az ötös pályán ütögettünk, ahol anno a juniorversenyt nyertem, ez is vitt talán egy kicsit előre az elbukott szett után. Össze kellett szednem a játékomat, sikerült, és utána tudtam is tartani azt a szintet.

– Milyen az időjárás, hogy viseli a körülményeket?

– Nagyon meleg van, a második meccsem alatt volt a legmelegebb, az első szettben elértem a holtpontot, hangyányin múlt, hogy nem estem össze. Nem vagyok ehhez hozzászokva, a kemény pálya sajátosságai miatt a 35 fok negyvennek érződik. Minden lehetőséget kihasználtam, jeges törülközővel és kis fúvókával hűtöttem magam a térfélcseréknél.

– Boldogság, megkönnyebbülés, elégtétel a nehezebb időszakokért – melyik érzés a legerősebb most önben?

– Igazából vegyes érzések munkálnak bennem. Éreztem, hogy képes vagyok erre, reméltem, hogy már idén összejön a GS-főtábla. Úgy vágtam neki ennek a US Opennek, hogy beszélgettem edzőimmel, Bastien Fazincanival és Bukta Ágival, akik elmondták, korábban meglehetősen nagy nyomást helyeztem magamra. Arra biztattak, hogy engedjem el, semmi nem történik, ha itt nem sikerül, jön majd a következő lehetőség. Tehát elnyomtam magamban az érzést, ami talán gátolt. Nagyon boldog vagyok egyébként, nem gondolom, hogy ez a maximum, megyünk tovább, és meglátjuk, mi lesz!



– Miben tudott leginkább előrelépni az elmúlt évekhez képest?

– Egyértelműen a mentális fejlődés a legfontosabb, csak a játékommal foglalkozom, ha nem megy annyira, akkor sem bosszankodom miatta, csinálom a dolgomat, bármi történjék a pályán, ez visz előre. Régebben fennakadtam olyasmin, ha nem működött úgy a tenyeresem vagy a szervám, ahogyan kellett volna, most már elfogadom, illetve hozzányúlok valami máshoz, kiegészítem a játékomat.

– Jelenleg teljesen sérülésmentesen versenyez?

– Most azt mondhatom, igen, a hátam is nagyjából rendbe jött. Nem állítom, hogy teljesen fájdalommentes az állapotom, de olyan sosem lesz. A top százas teniszezők 99 százaléka ugyanebben a cipőben jár, tehát nem lógok ki a sorból, mindenesetre örülök, hogy tünetmentes vagyok.

A teljes interjú ITT érhető el.

(Forrás: nemzetisport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!