Tenisz
Piros Zsombor

Teher alatt nem ment

Publikálva: 2016.12.03 Frissítve: 2016.12.04 Kosárlabda női

Szombat délután fővárosi rangadót rendeztek a női kosárlabda NB I 9. fordulójában. Az MTK Budapest hosszú válogatott szünet után lépett újra pályára, ezúttal a BEAC Újbuda otthonában.

Edzőváltás után, először játszott tétmérkőzést a városmajori kék-fehér alakulat, mégpedig éppen kiemelt bajnoki következett, hiszen a BEAC mind játékosállományban, mind az eddig nyújtott teljesítményben közvetlen riválisnak számít. Nagy Dóra szakosztály-igazgató komoly téttel bíró találkozó előtt ült le először edzőként a kispadra, változtatásai egyből meg is látszódtak a csapaton.

A Baksa Bettina, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Semsei Barbara, Turóczi Nikolett összetételű ötös idén még egyetlen meccsen sem kezdett, ezzel együtt játszottak jól a lányok. 6-6-ig fej-fej mellett termelték a pontokat a csapatok, Baksa Bettina remek lendületet adott a lányoknak, de Semsei Barbara is nyerő húzásnak bizonyult, rutinja vetekedett a BEAC fiatal játékosainak lendületességével.

Az első negyed feléig – a korábbiakhoz képest – jóval agresszívebb védekezést mutatott a kékmezes vendégegyüttes, de támadásban is látszott az akarás, a negyed derekán már túl volt a négy kiharcolt faulton az MTK Budapest. Innentől azonban védekezésben és támadásban egyaránt megingott Nagy Dóra gárdája, 10-0-ás szériát futott a BEAC, amit a negyed végén Zsovár Orsi triplája tudott némileg enyhíteni.

Habár a játékrész kezdetben inkább az újbudaiak szájíze szerint alakult, kőkemény védekezésüknek köszönhetően nehézséget okozott megjátszani a centereket, a félidő hajrájában rákapcsoltak az MTK-s hölgyek. Baksa Bettina és a hazaiak kiválósága, Süle Krisztina hárompontos párbaja talpraugrasztotta a Gabányi közönségét, de Zsovár Orsi újabb hármasa a negyed végén azt jelentette, hogy a második tíz percet már az MTK Budapest nyerte.

Fordulás után leggyengébb perióduskba kerültek a vendégek, főként támadásban vált egysíkúvá, kiszámíthatóvá a városmajori csapat. A korábban tapasztalt figurák után, egy-egy elleni párharcokra kényszerítette a lányokat a BEAC, és agresszív védekezéséből gyorsan tudott visszavágni. Négy perc alatt 10-1-es szakaszt nyert meg a fehérmezes együttes, akik remekül használták az MTK egykori centerét, Barnai Juditot. Nagy Dóra időkérése nem pusztán szerkezeti váltást eredményezett, de ideiglenesen megállította a BEAC rohamait.

Ambrus Szandra fizikai hátránya ellenére, vérbeli magasember módjára fogta a hazaiak egyik legjobbját a festékben, de az ellenfél térfelén is sikerült eredményesen játszani center nélkül. A harmadik etap végén azonban újabb gyenge széria, 8-0-ás BEAC futás következett. Az összességében 11 ponttal elvesztett negyed mutatta meg elsőként a csapatok felkészültsége, dinamikai képességei közti különbséget, nem beszélve a játékosok összhangjáról.

Az elfogadható kezdés után tanácstalanság érződött a lányokon, közhely, de egészen úgy tűnt, ellenfelük játékát igyekeznek játszani a vendégek, kockázatos egy-egyekre, előkészítetlen dobásokra adva fejüket.

Kitartásuk, és az, ahogy a találkozó súlyát látványosan átérezték, a negyedik, záró negyedet még szorossá tette – látótávolságon belüli tízpontos különbség, is állt az eredményjelzőn –, de ahhoz, hogy fordítsanak már kevés volt.

Végeredmény: BEAC Újbuda - MTK Budapest 70 - 54 (16-9, 16-19, 20-9, 18-17)

Balogh Judit: – A mai mérkőzésen kiváló magyar minőséget láthattunk a pályán.

Nagy Dóra: – Gratulálok a BEAC-nak!

Bármennyire is megtettek mindent a nyeretlenek csatájában, döntő pillanatokban nem volt vezére a lányoknak, aki a csapat élére állt volna, és átsegített volna kollektíve mindenkit a hullámvölgyeken. Nem feltétlenül pontokkal, hiszen Zsovár Orsi ismét kitett magáért, és pontgyártásban élre állt. A héten térdproblémákkal bajlódó bedobó 22 ponttal lett az egész mezőny legeredményesebbje, mögötte kétszámjegyű egységgel azonban egyedül Baksa Bettina állt 14 ponttal.

A találkozó részletes statisztikáit ITT találják.

Formálódni látszik az MTK Budapest női kosárlabdacsapata, egyelőre viszont még hiányzik az átütőerő, a teher alatt nyújtott túlzott elszántság kicsit visszaütött, legfőképp a szervezett, egységes támadójátékot kell negyven percen át fenntartani. 32 százalékos mezőnymutató, 25-25 két-, hárompontos kísérlet jól mutatja a hibákat, amiket a következő héten javítani lehet, a december 10-i Szekszárd elleni mérkőzés előtt.

/kép forrása: beac.hu/

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!