Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Tartja magát a szűk elitben?

Publikálva: 2021.01.10 Frissítve: 2021.01.10 Cselgáncs

Az MTK Budapest dzsúdósainak vezetőedzőjével, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányával, Pánczél Gáborral beszélgettünk arról, mire lehet képes legsikeresebb cselgáncsozónk, Tóth Krisztián (90 kg) a Dohában hétfőn kezdődő Masters-versenyen.

Hétfőn kezdődik Katar fővárosában, Dohában az olimpiai kvalifikációs Masters-verseny, amelynek a pontozása kiemelt, hiszen a világranglista első 36 helyezettje vehet részt rajta – így a 90 kilogrammosok között hatodik helyen álló klasszisunk, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián is, akinek ezúttal sem lesz egyszerű a dolga.

– Borzalmasan erős a mezőny, a legjobbak közül alig-alig hiányzik valaki. Ebben a súlycsoportban gyakorlatilag bárki okozhat problémát, egyetlen mérkőzésre sem lehet azt mondani, sima ügy lesz. Az indulásért kétszáz pont jár, a végső győzelemért pedig ezernyolcszáz, szóval felfordulhat a világranglista – vélekedik az MTK Budapest vezetőedzője, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor.

Kíváncsiak voltunk arra is, a mesteredző szerint a Masters-verseny hol helyezkedik el nívóban az olimpiához és a világbajnoksághoz képest.

– A világbajnokság nehezebb, mert ott megjelenhetnek olyan fiatalok, akik egyelőre még nincsenek a lajstrom legjobb harminchat sportolója között, ugyanakkor közülük mondjuk harmincat legyőzne. A vébéken tehát több, nagyobb meglepetés történhet, ráadásul ott magasabb a meccsszám is. Érdemesebb az olimpiához hasonlítani, amelynél feltehetően egyébként keményebb a Masters. A játékok viszont egészen más műfaj, az olimpia az olimpia!

De mit remélhetünk Krisztiántól Katarban?

– A lényeg az, hogy lássam, jó irányba haladunk. Nem szeretnék terhet tenni rá, vagy teljesíthetetlent elvárni. Pontszerző vagy érmes helyezésnek nagyon örülnénk, mert az azt jelentené, tartja magát a szűk elitben. Félreértés ne essék, szurkolok az aranyéremnek is, de mindig reálisan próbálok gondolkozni: ebben a kategóriában vannak olyan riválisok, akiket ő nagyon nehezen kezel, egyszerűen nem fekszenek neki. Márpedig őket is le kell győzni ahhoz, hogy a dobogó legfelső fokára álljon. A helyzet az, hogy kilencven kilóban már az éremhez is több bravúr szükséges – ez az olimpiára is igaz.

Krisztiánért a viadal zárónapján, szerdán szoríthatunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!