Atlétika
Nemes Rita

Taekwondo: Salim Omar közel volt az éremszerzéshez a kínai Grand Prix-n

Publikálva: 2023.10.10 Frissítve: 2023.10.10 Taekwondo

A Salim testvérek azonos ágon versenyeztek.

Október 10-én a Grand Prix sorozat kínai állomásán mindkét Salim fiú, Omar és Sharif is pástra lépett. Salim Omar Gergely szaúd-arábiai, Salim Sharif Gergely iráni ellenfelet kapott a legjobb tizenhat közé jutásért, ráadásul ugyanarra az ágra kerültek a testvérek.

Omar kezdett előbb, aki ugyan jobban indította a párharcot, de 6-2-nél már ellenfele vezetett. Bő fél perccel a vége előtt már sportolónk volt előnyben, és a menet vége előtt 13-7-re el is lépett. A második felvonás is jól indult, aminek az lett az eredménye, hogy egy perc alatt négypontos fórt szerzett Omar. Az utolsó hatvan másodperc pedig egyértelműen a versenyzőnké volt, Hamdi nem tudott újítani, Omar pedig 12-3-ra hozva a második menetet, bejutott a nyolcaddöntőbe.

A legjobb 16 között brit ellenfelet kapott Omar, és az összecsapás Mohammad Nour intésből és fejtalálatokkal szerzett pontjaival indult. 5-0-ról visszajött Omar, és 7-5-re fordított. Igazán izgalmas volt vége, Omar végül meg tudta tartani a vezetést, és 8-7-re hozta az első két percet. A másodikat megint Nour kezdte jobban, ám a forgatókönyv hasonló volt, a menet felénél már sportolónk vezetett.  A végéhez közeledve már Omar ment öttel, innen pedig már nem tudott egyenlíteni a brit és ezzel Omar jutott a legjobb nyolc közé.

Hatalmas hévvel vetette bel magát a küzdelembe Omar, akinek fejre indított látványos akciói ugyan nem találtak az elején, de testre igen, és még egy intésnek és ütésnek hála 4-1-re vezetett fél percnyi küzdelmet követően. Park egy pillanatra visszavette a vezetést a felénél, de tényleg csak addig, míg a magyar lába megint landolt a protektorán (6-5). Az utolsó húsz másodpercnek is egypontos magyar előnyről mentek neki a felek (11-10). A dél-koreai viszont fordított és tíz másodperccel a vége előtt már ő állt jobban (11-17) és innen már nem tudott egyenlíteni a magyar fiú.

Omar ütésével, majd egy túloldali intésponttal indult a második menet. Jóval taktikusabb második felvonás volt ez, mint az első, kevesebb ponttal eleinte. Park sokáig vezetett eggyel (3-4), de egy látványos fejesnek is köszönhetően Omar fordított és a végjátékra 10-5-ös magyar vezetéssel érkeztek a küzdők. Park azonban megint nagyot ment a végén és 12-10-re megnyerte a második felvonást, ezzel ő jutott a négy közé, Omar 5. lett a Grand Prix-n.

Eredmények:

A legjobb 16 közé jutásért: Salim Omar Gergely‒Riad Hamdi 2-0

Nyolcaddöntő: Salim Omar Gergely‒Mohammad Nour 2-0

Negyeddöntő: Salim Omar Gergely‒Tae-joon Park: 0-2

Sharif meccsén az iráni kezdett fejtalálatokkal, így 6-0 volt a javára, sőt a folytatásban már 10-0-s előnyben volt. A hajrában jöttek ugyan a pontok Sharifól is, de a fordításra ez már nem volt elegendő. A második etap egy intéssel és magyar vezetéssel indult. Hajimousaei azonban nem felejtette el a szünetben, hogy kell fejre találni és fordított, 1-3-ról jöhetett az utolsó perc. Ott gyorsan kétszer talált fejre megint Hajimousaei és elhúzott a hajrá előtt. Innen Sharif már nem tudott visszajönni és búcsúzni kényszerült.

Eredmények:

A legjobb 16 közé jutásért: Salim Sharif Gergely‒Mahdi Hajimousaei: 0-2

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!