Atlétika
Nagy Marcell

Taekwondo: Salim Omar Gergely egy hajszállal maradt le az éremről a római Grand Prix-n

Publikálva: 2023.06.10 Frissítve: 2023.06.10 Taekwondo

Míg testvére, Salim Sharif Gergely az első meccsén kikapott.

Pénteken kezdődött a római Grand Prix, ám kék-fehér versenyzők pástra lépésére szombatig várni kellett, amikor a Salim testvéreknek szurkolhattunk. Az olasz fővárosban Omar és Sharif is az -58 kilogrammosok mezőnyében indult, előbbi negyedik kiemeltként, míg utóbbi 27. kiemeltként várhatta a viadalokat.

A szombati napot Salim Sharif meccse nyitotta, aki a görög Dionysos Rapsomanikis ellen kezdhette meg a versenyzést. Az első pontokat a görög szerezte meg, de Sharif sem maradt le, 3-3-nál egyenlített. Ezután újra az ellenfél kerekedett felül, de versenyzőnk fordított, de Rapsomanikis is betalált. Az előnyét jól őrizte a görög, sikeresen távolt tartotta magát Sharif próbálkozásaitól, ami elegendő volt ahhoz, hogy nyerje az első menetet.

A második etap intésponttal és versenyzőnk vezetésével indult, miután sokáig nem szerzett pontot egyik fél sem. Sharif talált be előbb, 3-0-ra vezetett, de szépített a görög, sőt kétszer egymás után talált fejre Rapsomanikis, így 7-3-ra elment. A végére nagy adok-kapok alakult ki, egy pontot faragni tudott a hátrányból Sharif, de a harmadik menetet nem sikerült kiharcolni, így a görög ment tovább a nyolcaddöntőbe.

Fivére, Salim Omar a nyolcaddöntőben kezdett, ahol a kanadai Braven Park várt rá. Omar nagy elánnal kezdte az első menetet, sokáig csak ő tudott akcióból pontot szerezni, ellenfelének csupán intésből sikerült ez, így 12-1-re elhúzott sportolónk. A folytatásban ugyan az észak-amerikai is betalált, de így is 13-7-re Omar nyert. A második etap sokkal simább volt, Omar végig a kezében tartotta a menetet, amit harmincegy másodperccel a vége előtt pontkülönbséggel hozott is, így 2-0-s eredménnyel a negyeddöntőre készülhetett.

A négy közé jutásért az iráni Mahdi Hajimousaei volt Salim Omar ellenfele. Egy-egy ütésponttal nyitották az éremszerzésről döntő meccset. Egy fej-, majd egy testtalálattal az iráni tudott előnybe kerülni, sőt, a menet felénél megnyugtató előnyre tett szert (1-9). Omar elkezdte ledolgozni a hátrányt (3-9, majd 4-10), és megnyomta a hajrát, de nem tudott egyenlíteni, az iránié lett az első két perc.

A második felvonást Hajimousaei kezdte jobban és fél perc alatt 5-0-s előnyre tett szert, miután testre és fejre is talált. Gyorsan jött a szépítés egy ütésponttal (1-5), de az iráni megint fejet talált (1-8). Omar mindent megpróbált, de az iráni a kontrákból idő előtt, pontkülönbséggel lezárta a második felvonást és így ő jutott a legjobb négy közé.

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!