Tenisz
Gálfi Dalma

Taekwondo: Salim Omar ötödik helyen végzett a tokiói ötkarikás játékokon

Publikálva: 2021.07.24 Frissítve: 2021.07.24 Taekwondo

Alig 18 évesen, élete első olimpiáján.

Salim Omar a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával csapott össze a kifejezetten hűvösre hűtött Makuhari Rendezvényközpontban. Az egy súlycsoporttal lejjebb világ- és Európa-bajnoki bronzérmes olasz rivális kezdett jobban, két testre mért rúgással alig húsz másodperc után már 4-0-ra vezetett. Később ráadásul Salim fejét is eltalálta kétszer, így az első menet után magyar szempontból 0-11 állt az eredményjelzőn.

A mindössze harmadik felnőttversenyén szereplő Salim, aki az Eb-n 54 kilóban, majd a kvalifikációs viadalon is diadalmaskodott, megnyugodott a folytatásra: előbb három eredményes testre rúgással faragott a hátrányából, azután kétszer a fejét is eltalálta a húszesztendős olasznak, így hátránya négy pontra csökkent a második két perc végére (13-17).

A harmadik menet ismét Dell'Aquila szája íze szerint alakult, ugyanis testre rúgásokkal hamar ismét magabiztossá tette az előnyét (13-21), innentől pedig már csak a védekezésre kellett összpontosítania. Salim hiába próbálkozott rendületlenül az utolsó percben, az olasz minden rúgási kísérletét hárította, és alkalmanként még sikeresen vissza is támadott, így 26-13-as győzelmet aratott.
Elvesztettem a nyugalmamat, amit a tapasztalatlanság számlájára írok. A második menet már jobban sikerült, de ebben a sportágban rendkívül nehéz jelentősebb hátrányban küzdeni. A harmadik menetben ez ütközött ki, mennem kellett, de az ellenfelem nem hibázott – értékelt önkritikusan a mindössze 18 éves sportoló.  

A vigaszágon a thaiföldi Ramnarong Sawekwiharee volt Omar első ellenfele. Klubunk kiválósága sokkal nyugodtabban és koncentráltabban kezdett, mint első meccsén, sőt, egy fejre rúgással megszerezte az első pontokat. Az ázsiai taekwondós ugyanakkor háromszor is testen rúgta, de ekkor vezetett utoljára a meccsen (4-6). Omar testre mért rúgással egyenlített, majd a lehető legnagyobb értékű, ötpontos akciót bemutatva pörgésből rúgta meg fejen ellenfelét (11-6). A szünetig felváltva születtek az akciók, s bár csökkent Salim előnye, így is vezetett (15-12).

A második két percet is Salim kezdte jobban, kétszer a testén, egyszer a fején találta el ellenfelét lábbal, így 22-12-re elhúzott. A meccs 22-13-nál percekre félbeszakadt, még bírói kupaktanács is volt, mert a thaiföldi egyik kísérletét vizsgálták, de végül nem változtattak az eredményen. A közjáték sem zökkentette ki a magyar tehetséget, aki ismét fejen rúgta riválisát. A menet közepén kisebb adok-kapok alakult ki, de a különbség nem csökkent (32-22), majd Salim újabb pörgő fejen rúgással törte meg végleg Sawekwiharee ellenállását. A szünet előtti utolsó másodpercekben további két alkalommal fejen találta az ázsiai küzdőpartnert, így elérte a meccs végét jelentő húszpontos különbséget, azaz a harmadik menetet „megspórolta” magának.

Sokat relaxáltam az újabb meccsemig, és nem volt veszítenivalóm – indokolta Salim, hogy másodjára miért tudott látványosan és sokkal felszabadultabban küzdeni. – Jobban szeretek ilyen támadóbb szellemben küzdeni. A bronzmeccsen is igyekszem mindent kiadni magamból.
Salim Omar a világbajnoki címvédő Dzsang Dzsunnal csapott össze a bronzmeccsen. A dél-koreai rivális fizikai fölényben volt azáltal, hogy jóval magasabb Salimnál, akinek így nem sikerültek a támadásai. Az első menet után 12-6-ra vezetett Dzsang, aki a másodikban 38-15-re elhúzott az elbizonytalanodó magyartól. A harmadik két perc már csak formalitás volt, a végeredmény 46-16 lett Dzsangnak.

– Nem tudtuk a támadásokat átbeszélni a szünetben, mert azt kellett tudatosítani benne, hogy nem kaphat több büntetést. Ezen mindenképpen dolgozni kell a jövőben – mondta a bronzmérkőzésről Salim Gergely, aki szerint fia mellett a dél-koreai sem a legjobb napját fogta ki, amit az mutat, hogy elszenvedte pályafutása második vereségét. – Jövőre a világbajnokság lesz a legfontosabb verseny. Azt látni kell, hogy Omar csak jobb lesz, még rengeteget fog fejlődni, és a súlycsoportba is bele kell még erősödnie – tette hozzá.

Ezt megelőzően egyetlen magyar taekwondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett.

(Forrás: MTI)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!