Atlétika
Nemes Rita

Taekwondo: nagy világversenyek jönnek a következő hetekben, hónapokban

Publikálva: 2023.05.07 Frissítve: 2023.05.04 Taekwondo

Az év két kiemelkedő jelentőségű versenyére készülnek a magyar taekwondósok, akikre május végén, június elején világbajnokság, június és július fordulóján pedig az Európa Játékok vár.

– A bakui vébére viszonylag nagy, a lengyelországi multisport-eseményre pedig egyenesen óriási csapattal megyünk – bocsátotta előre Patakfalvy Miklós, a koreai eredetű küzdősport ikonikus alakja, aki számottevő versenyzői múlt után jelenleg az általa alapított hazai szövetség tiszteletbeli elnökeként és az európai szövetség elnökségének tagjaként szolgálja szeretett sportágát.
A sportvezető nemrég tért vissza Szófiából, ahol a klubcsapat Európa-bajnokságon az európai szövetség képviseletében, a verseny igazgatójaként volt jelen, de ott lesz az azeri fővárosban május 29. és június 4. között esedékes világbajnokságon is, a világszövetség fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából tartandó közgyűlésen, majd egy hónappal később a lengyelországi Európa Játékokon működik közre a versenyigazgatóság tagjaként.
– Mindkét világeseményen szép számban állnak rajthoz a mieink – nyilatkozta az MTI-nek. – A vébén heten próbálnak szerencsét, köztük a Madridban élő és készülő 17 éves Márton ikrek, Luana és Viviana, akik immár a felnőttek között is képesek a helytállásra. Ott lesz kisebbik lányom, Patakfalvy Luca, továbbá Füredi Rebeka, a férfimezőnyben pedig a tokiói olimpián ötödikként végzett Salim Omar, bátyja, a szintén Los Angelesben készülő Salim Sharif, valamint Józsa Levente számít biztos magyar szereplőnek.
A Krakkóban és környékén zajló 3. Európa Játékokon az említettek mellett jogot szerzett az indulásra Csáki Hanna, Patakfalvy Csenge és Bailey Kelen, s hozzájuk csatlakozhat még egy magyar tekvondós.
– Most kaptunk további egy plusz kvótát, eszerint pedig a nehézsúlyú Padla Orsolya is utazik Lengyelországba, ahol jelen állás szerint összesen tizenegy versenyzőnk teheti próbára tudását – mesélte Patakfalvy Miklós. – Egészen fantasztikus és lelkesítő, hogy az amúgy is rekordlétszámú csapatunk ekkorára duzzadt, ennél fogva pedig csak öt kategóriában nem lesz honfitársunk a 16 súlycsoport közül. Mindez azért is nagy szó, mert az első Európa Játékokon csupán két magyar vett részt, a másodikon pedig mi sem lehettünk ott, mivel annak programjából kihagyták a taekwondót.
Patakfalvy Miklós kitért rá, hogy a két világverseny előtt edzőtáborban, illetve többnyire klubjukban gyakorolnak a versenyzők a nagy feladatokra.
– Most jönnek hozzánk görögök, egy hétig lesznek itt Magyarországon, hogy segítsék a felkészülésünket, míg a mieink a sportágban nagyon eredményes szerbeknél edzőtáboroztak nemrég egy héten át. Itthon Mátraházán volt hasonló összejövetel, Telkiben pedig a minap edzőtovábbképzésen vettünk részt – mondta.
Ami a külhoni magyarokat illeti, a Márton ikrek és a Salim fivérek is várhatóan a helyi klubjukban dolgozzák végig a vb előtti heteket, s Madridból, illetve Los Angelesből repülnek majd az azeri fővárosba.
 – A Márton lányok a világversenyek előtt idehaza is megmutatják magukat, illetőleg Luca lányom május közepén szűk egy hétig az ikrek gyakorló vendége lesz a spanyol fővárosban annak is köszönhetően, hogy az ő klubedzőjükkel szintén nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Biztos vagyok benne, hogy igen hasznos lesz a lányok közös gyakorlása, a napi két edzés – jelentette ki a szakember.
 
Forrás: MTI
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!